Male engineer in blue suit installing photovoltaic panel system. Professional electrician mounting solar module on roof house. Alternative energy ecological concept

Áll a bál a napelemes családi házak körül: ezek a magyarok milliókat bukhatnak, ez volt hibájuk

2024. május 21. 09:16

200 család akár milliókat bukhat a napelemes pályázaton - adta hírül az RTL Híradó.

Akár milliókat bukhat csaknem kétszáz család a napelemes pályázaton a csatorna híradója szerint. A kormányzati pályázati portál szerint összesen 124,8 milliárd forintot ítéltek oda két és fél év alatt napelem- és hőszivattyú telepítésre, amiből 47,3 milliárd forintot – azaz kevesebb, mint 40 százalékát – fizetett ki a Magyar Államkincstár. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium a csatorna megkeresésére azt írta, 78 milliárd forintot azért sem folyósítottak még, mert a pályázatok 95 százalékban hiánypótlásra szorulnak.

Ehhez képest a híradóban megszólaló projektmenedzser ugyanakkor arról beszélt, sokszor hiába tesz meg mindent a pályázó, érthetetlenül sok idő telik el a kifizetésig. „Van olyan érintett, akitől minden hónapban, elseje és 10-e között kérnek NAV-igazolást, majd utána egy hónap múlva, mikor lejárt a 31 nap, megint bekérik, és nem utalnak közben..." - fogalmazott. A helyzet ma már odáig jutott, hogy a kisebb vállalkozások ezt sokszor nem tudják kivárni, a megkezdett munkákat nem fejezik be, újba nem tudnak belekezdeni, sokan pedig csődbe mennek. A legrosszabbul azok a pályázó családok járhatnak, akik megelőlegezték az állam helyett a kivitelezőnek az előleget, mégsem készült el a beruházásuk.

Sajnos a pályázati szerződések alapján van egy olyan kötelme a pályázóknak, hogyha nem teljesül a pályázat és nem teljesülnek a naplemes-telepítések, akkor nekik kell visszafizetni ezt a 40 százalék előleget. Úgy, hogy sem napelemet nem kaptak, és még lebeg a fejük fölött annak a veszélye, hogy vissza kell nekik fizetni azt az előleget, amit nem is ők kaptak meg

nyilatkozta Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke. A szövetség egyébként majd 200 ilyen családról tud.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm