18 °C Budapest
A mosquito, that is silhouetted against the moon,bites a human arm

Itt a lista: ezen a több mint 200 településen lesz szúnyoggyérítés a héten, mutatjuk a dátumokat

2023. július 10. 12:01

A csapadékosabb időjárás miatt idén a tavalyinál erősebb a szúnyogártalom, a lárvák elleni biológiai védekezés április elején megkezdődött, május eleje óta pedig folyamatosak a kifejlett csípőszúnyogokat gyérítő kezelések is. Ezeket a beavatkozásokat földi úton, a települések lakott részein, platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel végzik. A készítményt apró cseppekre bontva, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás. A legtöbb településen ULV technológiát alkalmaznak, amely csak csekély mértékben látható, így a közlekedést nem zavarja. Az idén már ezernél is több településen kellett a rovarok miatt beavatkozni, egyes térségekben visszatérő jelleggel, kétheti rendszerességgel dolgoznak a szakemberek - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A következő napokban Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy és Vas vármegyében, a főváros Duna menti területein, valamint Komárom, Dunaújváros, Sopron és Szekszárd térségében kerül sor a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre. A katasztrófavédelem honlapján megtalálható a részletes településlista a tervezett gyérítési dátumokkal, de a lakosság az érintett önkormányzatok médiafelületein is tájékozódhat a munkákról. Esős, szeles időben a kezeléseket nem végzik el, a meghirdetett időpontot követő két napban végzik el a munkát.

Szúnyoggyérítés időpontjai településenként - július 10-16.

A Katasztrófavédelem honlapján található tájékoztató szerint Bács-Kiskun, Békés,Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna és Vas vármagyében, valamint Budapesten lesz gyérítés a következő héten. Az alábbi táblázat vármegyénként tartalmazza az egyes településeken a várható dátumot.

Fontos, hogy az időpontok időjárás függvényében változhatnak! (A pótnapok tervezett időpontja az esetlegesen elmaradó gyérítést követő két nap.)

A nagy melegben a csípőszúnyoglárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is megjelenhetnek a kifejlett egyedek. Minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat, sok faj számára a lakókörnyezetünkben felgyűlt vízfelületek biztosítanak élőhelyet. A ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolását a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztató alapján magunk is elvégezhetjük, ezzel csökkentve a szúnyogártalmat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakosság is közreműködhet a szúnyogokkal kapcsolatos kutatásokban! Hogyan?

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja és a Pécsi Tudományegyetem egy, a lakosság tudományos közreműködését lehetővé tevő, úgynevezett citizen science program keretében számít az érdeklődők segítségére. A program elsődleges célja a hazánkban újonnan megjelenő, invazív csípőszúnyogok észlelése és terjedésük nyomon követése, másodsorban a hazai csípőszúnyogfaunáról történő adatgyűjtés és a fajok elterjedését, szaporodását, aktivitását befolyásoló ökológiai tényezők feltárása.

A programban a szúnyogokról készített fotók beküldésével, vagy elfogott szúnyogok beküldésével bárki részt vehet. Minden beküldött minta és fénykép hasznos információval szolgál a szakértők számára. A programról és a mintaküldés menetéről szóló tudnivalókért kérjük, látogasson el a https://szunyogmonitor.hu/ oldalra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem