18 °C Budapest
Cute fluffy cat enjoying air flow from fan on table indoors. Summer heat

5 veszélyes trükk, amit rengetegen űznek a nyáron: nagyon megjárja, aki így hűti le a lakást kánikulában

2023. június 19. 17:27

A meleg nyári hónaokban nagy a kísértés, hogy olyan trükköket is kipróbáljunk, amelyek elsőre jó ötletnek tűnhetnek, de végül hatástalanok, veszélyesek vagy egyenesen károsak lehetnek otthonunkra és egészségünkre is. 

A nyári hónapokban sokan keresnek megoldást arra, hogy otthonukat hűvösebben tartsák. Ilyenkor nagy a kísértés, hogy olyan trükköket is kipróbáljunk, amelyek elsőre jó ötletnek tűnhetnek, de végül hatástalanok, veszélyesek vagy egyenesen károsak lehetnek otthonunkra és egészségünkre is.

Bár ezek a DIY megoldások népszerűek lehetnek az internetes körökben, helyettük érdemes biztonságos és hatékony megoldásokat választani, és ezekkel garantálni, hogy otthonod kellemesebb hellyé váljon a legforróbb nyári napokon is. Az alábbi trükkökkel csak fölöslegesen izzasztanád magadat!

Fagyasztott törölközők

A beáztatott törülközők lefagyasztásával, majd nyakba vagy testre tételével sokan próbálkoztak már, mint hűtési módszerrel. Ez a módszer átmenetileg valóban lehűthet a nyár legmelegebb napjain, de valójában sokkal több veszéllyel jár, mint amennyi előnye van.

Egyrészt a törölközők hamar felmelegszenek és így hatástalanná válnak, másrészt viselésük kényelmetlen, bőrirritációt vagy fagyási sérülést okozhatnak. Az olvadó víz csúszásveszélyt, valamint esetlegesen a körülöttünk lévő elektromos tárgyak meghibásodását eredményezheti. Ne dőlj be ennek a rossz trükknek, hűtsd le inkább magadat anélkül, hogy veszélyeztetnéd a biztonságod vagy kényelmedet!

Jeges gyerekmedence

Akármilyen csábítóan hangzik is, hogy belemerülj egy jeges vízzel teli gyerekmedencébe, amikor úgy érzed, az egész tested túlhevült, jobb, ha ellenállsz ennek a kísértésnek. Bár rövid ideig enyhülést hozhat, ez a trükk nem praktikus hosszabb távon, és a vízhőmérsékletre is gondosan figyelni kell, hogy elkerüljük a kihűlés veszélyét. Egy másik kockázati tényező, amivel számolnod kell, az a csúszásveszély, ráadásul egy beltéri medence súlya az otthonod szerkezetére is káros lehet. Nem érdemes kockáztatni, maradj inkább a biztonságos megoldásoknál!

Fagyasztó trükk

A nyári hőségben néha úgy tűnhet, hogy az egyetlen megoldás az, ha a hűtőbe költözöl - vagy legalábbis megállsz a nyitott hűtőajtó előtt, hogy felfrissítsd magad. Lehet, hogy ez némi enyhülést nyújt, de sajnos hosszabb távon egyáltalán nem praktikus, és jelentősen megemeli az energiafogyasztást, ami a villanyszámládon is látszani fog. Ez a trükk nemcsak hatástalan, hanem pazarló és kényelmetlen is. Ne vesztegesd rá az energiát és a pénzt, hűtsd le magadat anélkül, hogy a pénztárcád látná kárát!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hűsítő pára

Az interneten az egyik leggyakrabban ajánlott trükk az, hogy a ventilátor elé helyezett jég segítségével hozz létre hűvös párát az otthonodban. Bár átmenetileg ez is enyhülést hozhat, nem praktikus hosszabb távon, és nagyobb terekben lehet, hogy nem is hatékony. Ráadásul a jeget gyakran cserélni kell, és a hűs páragyorsan lecsapódik, ami sok bosszúságot okozhat.

Emellett a magas páratartalom penészedéshez, vízkárokhoz és csúszásveszélyhez vezethet. És akkor még nem beszéltünk a potenciális tűzveszélyről az elektromos alkatrészekbe kerülő víz vagy a ventilátor túlmelegededése miatt. Bár elsőre kellemes ötletnek tűnhet, ne veszélyeztesd a biztonságodat ezzel a rossz praktikával!

Nedves lepedő használata függönyként

Azon gondolkodsz, hogy nedves lepedőt akasztasz fel az ablakod vagy ajtód elé, hogy lehűtsd magad ezen a nyáron? Gondold át még egyszer! Bármennyire tűnik is elsőre jó ötletnek, ez a praktika valójában több bajt hoz, mint hasznot.

A nedves lepedő vízkárokhoz és penészedéshez vezethet a falakon és a padlón, valamint biztonsági kockázatot jelenthet, ha érintkezik az elektromos aljzatokkal vagy készülékekkel. Emellett jelentőseb megemelheti a páratartamot is. Jobb nem kockáztatni vele!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem