2 °C Budapest
Louisville, CO, USA, June 25th, 2019: This Image depicts the construction of a new residence in Louisville, Colorado. After the Foundation is poured, the framing starts. The walls are made from 2x6 lumber to accommodate a thick layer of insulation and sheathed with OSB - Oriented strand board. Larger, engineered lumber is used for the headers over doors and windows. If the opening is large enough, a steel I-beam bay be required. Once the headers, beams walls and floors are installed the roof is constructed from pre-made roof trusses.

Gyorsított vizsgálatot indított a GVH: ezért úszták meg a büntetést az építőipari cégek

2022. augusztus 29. 17:01

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) augusztusban lezárta a szigetelőanyagok piacát vizsgáló gyorsított ágazati vizsgálatát, és a termékárak csökkenését célzó ajánlásokat fogalmazott meg a gyártók, a lakosság, a hulladékgazdálkodási szolgáltatók és a jogalkotó számára egyaránt. A végleges jelentés augusztus 26-án készült el, amit a GVH a honlapján publikált. Ezt kommentálta Turi Anna, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetője.

A gyorsított ágazati vizsgálatot, mint a GVH új hatáskörét, a magyar jogalkotó tavaly intézményesítette abból a célból, hogy a versenyhatóság gyorsan és hatékonyan fel tudja mérni a versenyfeltételeket egy adott piacon. A szóban forgó vizsgálat az ötödik a gyorsított ágazati vizsgálatok sorában, a GVH korábbi vizsgálatai a Covid-19 antigén és antitest gyorstesztek, a kerámia falazóelemek és a fa építőanyagok piacát érintették.

Nem véletlenül esett a választás erre a piacra: az építőanyagok ára az elmúlt években meredeken emelkedett, a gazdaság számos szegmensét kedvezőtlenül érintve. A gyorsított ágazati vizsgálat eredményei megerősítik, hogy a három vizsgált szigetelőanyag, azaz az ásványgyapot, az expandált polisztirol (EPS) és az extradurált polisztirol (XPS) termelői/importőri árai átlagosan 61 %-kal emelkedtek az elmúlt három évben. A jelentés szerint az áremelkedés a termeléshez szükséges energia (olaj, villamos energia, földgáz), továbbá – a forintárfolyam leértékelődése folytán - a gyártáshoz felhasznált import nyersanyagok drágulásával, és a kereslet növekedésével magyarázható.

A vizsgálat során a GVH nem tárt fel versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülményt, azonban számos, a piac szempontjából kedvezőtlen tényezőt azonosított, amelyek ellensúlyozására több intézkedést is javasolt. Ezek többsége fenntarthatósági szempontokra összpontosít

 – emeli ki Turi Anna.

A jelentésben megfogalmazott ajánlások

A GVH arra bíztatja a gyártókat, hogy növeljék termelési kapacitásaikat. A nyersanyagárak jelentős emelkedésének mérséklése érdekében nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a hulladékanyagok és a visszagyűjtött termékek gyártási folyamatba való becsatornázására, az újrahasznosításra, valamint az ehhez szükséges technológiai háttér fejlesztésére. Az újrahasznosítás segíthet a gyártóknak az esetleges nyersanyaghiány kezelésében, és csökkentheti a termelési költségeket, ami a fogyasztói árakban is megmutatkozhat. A GVH arra is felhívja a gyártók figyelmét, hogy a szállítási és fuvarozási kapacitásaik tervezésekor törekedjenek fokozott figyelmet fordítani az ESG (felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) szempontokra.

A lakosságnak a GVH azt javasolja, hogy a megrendelők és a tervezők a lehető legkorábban konzultáljanak a szigetelést végző vállalkozóval a felhasználandó szigetelőanyag-típusokról, figyelembe véve az aktuális árat és az elérhető kínálatot.

A gyorsított ágazati vizsgálat feltárta, hogy bizonyos fokú helyettesíthetőség áll fenn a különböző vizsgált szigetelőanyagok között. Mivel azonban a hőszigetelést a műszaki és tűzvédelmi terveknek is tartalmazniuk kell, a tervek elfogadása után már nincs lehetőség utólagos módosításra - ahogyan arra a jelentés is rámutat.

A hulladékgazdálkodási szolgáltatóknak ajánlott továbbá a szelektív hulladékgyűjtési rendszert úgy átalakítani, hogy a lakosság számos ponton, egyszerűen és ingyenesen leadhassa a sztirol és polisztirol csomagolóanyagokat. Az így összegyűjtött tiszta terméket értékesíthető a hazai EPS- és

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

XPS-gyártóknak, amelyek az újrahasznosított csomagolóanyagokból költséghatékonyan tudnának a termeléshez szükséges nyersanyagot előállítani.

Végezetül, a GVH a magyar jogalkotó figyelmébe ajánlja, hogy a lakásépítési és épületfelújítási állami támogatásokkal hosszú távon stabilizálható a szigetelőanyagok iránti kereslet, amellyel kiküszöbölhetők a szélsőséges keresleti ingadozások. Ez segítene a gyártóknak a termelési kapacitásaik tervezésekor és a beruházási döntéseik meghozatalában, ami a piac kínálati oldalán kiszámíthatóbb működést tenne lehetővé, ezáltal elkerülve a jövőbeli termékhiányokat.

A piaci szereplők augusztus 15-ig nyújthatták be észrevételeiket a jelentéstervezethez. Az érintettek feltehetőleg nem tettek közzé észrevételeket, ugyanis a végleges jelentés tartalma a korábban közzétett tervezethez képest nem változott. Ugyanakkor az érintetteknek és a piacnak érdemes lehet az észrevételek megtételének a lehetőségével élni ilyen eljárásokban.

A piaci szereplőknek arra is érdemes figyelni, hogy a GVH a gyorsított ágazati vizsgálatok esetében is élhet a helyszíni kutatás (ún. hajnali rajtaütések) lehetőségével

 – hívja fel a figyelmet a Schönherr versenyjogásza. A gyorsított ágazati vizsgálat lefolytatásához a GVH több helyszíni kutatást is végzett hőszigetelőanyag-gyártóknál és építőanyag-kereskedőknél egyaránt, mely során adatokat, információkat szerzett be az érintett cégektől.

Amíg a hőszigetelőanyagok piacának működésében érzékelhető zavarok nem mérséklődnek, addig a piaci szereplőknek számolnia kell azzal, hogy a versenyhatóság kiemelt figyelemmel fogja követni a piaci viszonyok alakulását. De hasonló várható más építőanyagokkal kapcsolatos piacokon is

– zárja az ügyvéd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem