13 °C Budapest
Moving into a new apartment

Ezen a banánhéjon csúszik el rengeteg magyar lakásvásárló: nagyot nézhetnek majd a végén

2022. február 14. 18:31

Két éve folyamatosan újratervezünk. Vagy éppenséggel újrakezdünk. Sokak torpantak meg éppen életük egy-egy nagy fontos lépése előtt a pandémia miatt, viszont az idő előrehaladtával megszokták az emberek a járványt, amely a mindennapjaink része lett, talán bízhatunk abban, hogy a világ több országát követve lépésenként nálunk is el lehet búcsúzni a korlátozásoktól és egyre több dolog kerül vissza a régi kerékvágásba.

Akinél az a bizonyos említett megtorpanás éppen akkor történt, amikor élete első ingatlanvásárlására készült, annak most értelemszerűen új körülményeket is figyelembe kell vennie. Leginkább azt, hogy addig érdemes vásárolni, amíg a piac még nem talált 100 %-osan magára, mert egyértelműen kijelenthető, hogy a budapesti ingatlanárak még mindig nincsenek a 2019-es szinten.

Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértőjének véleménye szerint sok jó lakás van a piacon. Elmondása szerint a belvárosi ingatlanpiacon a járvány okozta válság ellenére azért folyamatos volt a kereslet-kínálat, és bár a tranzakció számok kétségkívül csökkentek, ez nem fog sokáig így maradni. Amint vége lesz a járványnak, ismét megjelennek majd a külföldi befektetők, és a leginkább értékálló befektetést, az ingatlanvásárlást fogják választani (különösen igaz ez a belvárosban). Ez pedig egészen biztosan magával hoz egy nagyobb mértékű áremelkedést, és nem lesz egyszerű jó áron első lakáshoz jutni.

Az első ingatlan megvásárlásánál kétféle gondolkodásmód létezik. Mivel általában ilyenkor korlátozott anyagiak állnak rendelkezésre, valamilyen területen kompromisszumot kell hoznia a vásárlónak. Általában a legtöbben ilyenkor inkább a lokációval kapcsolatban engedik el korábbi elképzelésüket, és inkább arra törekednek, hogy a lakás jó életteret biztosítson jónéhány évre, amíg esetleg lesz mód továbblépésre.

A szakértő inkább a másik utat javasolja. Úgy véli, szerencsésebb választás, ha a lakás a későbbi terveket próbálja segíteni, így legyen inkább nagyon jó, frekventált helyen, prémium lokációban, viszont esetleg méretében, adottságaiban legyen szerényebb, mint az eredeti elképzelés. Ha így választunk, nagyobb esélyünk van rá, hogy az ingatlan megőrzi az értékét, és pár év múlva jóval drágábban értékesíthető, ezáltal hozzásegíti tulajdonosát álmai otthonának megvásárlásához, amellyel akár hosszabb távra is lehet tervezni.

Mi mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy ne csak a lakás nagyságára, beosztására koncentráljon az első lakás vásárlója. Legalább annyira fontos szempont, hogy milyen környéken található az ingatlan. Az értékmegőrzés, sőt értéknövekedés szempontjából egy kisebb, de jobb helyen levő lakás lényegesen jobb választás lehet

- tette hozzá Ben-Ezra Orran, aki kiemelte, hogy a járvány időszaka most egyértelműen bebizonyította, hogy a jó helyen lévő lakások még válság idején is könnyen értékesíthetőek, akár szükségből, kényszerből, akár más lakhatási elképzelések, költözési szándék miatt történik. Ingatlanspecialistaként azt mondta, inkább legyen a lakás picit kisebb, de jó elhelyezkedésű.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő szerint, ha valaki mégis inkább méretben ragaszkodik egy nagyobb lakáshoz, akkor viszont mindenképpen figyeljen arra, hogy az adott területen várhatóan történjen valami a következő években. Ahol még sok a szabad telek, ott a következő években egészen biztosan fejlődik az infrastruktúra, s az új beépítések a régebbi ingatlanok árát is feljebb húzzák. Ha úthálózat, sportlétesítmény, egészségügyi központ, vagy oktatási intézmény épül majd a közeljövőben a környéken, akkor ezek a beruházások is feltehetőleg növelik majd a terület értékét és a környék négyzetméter árait.

Ugyancsak járható út lehet az is, hogy ha elsőre egy kisebb ingatlant veszünk, amely kevésbé felel meg jelenlegi céljainknak, viszont frekventált helyen van, és jó áron bérbeadható. A bérleti díj nagyobb részéből pedig kigazdálkodható egy albérlet, amely rendelkezik a vágyott paraméterekkel. A piaci viszonyokat figyelve kivárható az időpont, amikor a bérbeadott ingatlan jelentős hozammal eladható, s ekkor van mód már egy nagyobb ingatlan megvásárlására is.

Mivel az első saját ingatlan megvásárlása mindenki számára komoly esemény, érdemes mindent jól mérlegelni, s az összetett döntési folyamathoz akár szakértői segítséget is igénybe venni. Ha van kiszemelt környék, akkor ne habozzunk megkeresni a helyi specialistát, mert egy hiteles, jónevű ingatlanközvetítő nagyon sokat tud könnyíteni ezen a bonyolult, gyakran rejtett csapdákkal tűzdelt folyamaton. Ez máskor sem árt, de a tapasztalatok szerint ebben az esetben szinte elengedhetetlen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem