5 °C Budapest

Itt a teljes lista: ezekbe a sztárvárosokba költözik Budapest krémje a fővárosból

2020. szeptember 10. 14:31

Az elmúlt években meredeken emelkedő budapesti ingatlanárak, valamint az önálló, kertes házak iránti kereslet növekedése ismét népszerűvé tette az agglomeráció településeit a vásárlók körében. Tanácsadók szerint a járványhelyzet következtében átalakuló munkavégzési szokások felerősítették, felgyorsították ezt a folyamatot. Az új otthont keresők közül egyre többen akarnak kiköltözni a főváros vonzáskörzetébe - olvasható egy friss elemzésben.

A lakáspiac 2019-ben tapasztalható forgalmi megtorpanása idején a tranzakciószámok visszaesését tekintve az agglomeráció jobban teljesített, mint a főváros. Míg Budapesten 19, a környékbeli településeken ennél mérsékeltebb, összességében 13 százalékos volt a csökkenés úgy, hogy a vizsgált városi jogállású településeken ötben még nőtt is a forgalom. Még szembetűnőbb az agglomeráció előnye az árak alakulásában. Miközben Budapesten már valamelyest lassul a drágulás, a vizsgált időszakban mindössze egyetlen agglomerációs városban, Visegrádon regisztráltak enyhe, az alacsony tranzakciószám miatt hibahatáron belüli csökkenést, miközben 14 településen a 25 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke - derült ki az OTP Ingatlanpont friss elemzéséből.

A KSH egyedi kérésre összeállított adatsorainak elemzése alapján, a legnagyobb árnövekedést felmutató települések négy kivételtől eltekintve (Budakeszi, Budaörs, Vác, Pomáz) az olcsóbb keleti/déli szektorban találhatóak. "Az első nagy kiköltözési hullám a fővárosból még a 90-es években indult meg. Akkor a drágább nyugati településeken ugrott meg a forgalom. Most, az országos trendeknek megfelelően, az olcsóbb déli és keleti szektor települései a keresettebbek" - kommentálta az adatokat Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A kiköltözőknek ugyanakkor mindenképp érdemes figyelembe venni az ingázással, közlekedéssel járó kihívásokat, a neves iskolák elérhetőségét vagy a kulturális kínálatot is, amikor egy agglomerációs település mellett döntenek.

Dunaharaszti: kisebb pánik után csúcshónap augusztusban

Dunaharasztiban csak átmenetinek bizonyult a járvány tavaszi hulláma miatt kialakult félelem az ingatlanpiacon. A forgalom a vártnál jóval alacsonyabb szinten, kevesebb, mint harmadával esett vissza a veszélyhelyzet idején.

A nyár már nagyon jó számokat hozott, a korábbi évektől eltérően elmaradt az ilyenkor jellemző holtszezon és az árak sem csökkentek. Öt éve dolgozom a településen, de ilyen augusztusom még nem volt, a kereslet és a tényleges vásárlások száma is csúcsokat döngetett

 - mondta Fejes László, a dunaharaszti OTP Ingatlanpont irodavezetője. A vevők továbbra is zömében Budapest belső kerületeiből érkeznek és a kertesházakat keresik. A folyamat már a koronavírus megjelenése előtt is megfigyelhető volt, de a home office széleskörű elterjedésével még erőteljesebbé vált. A vevők ugyanakkor válogatósabbak lettek, korábban három, mostanában viszont 6-7 ingatlan megtekintése után döntenek a vásárlás mellett. Az is változást jelez, hogy korábban nemigen volt kereslet az 50-60 milliónál drágább ingatlanokra, de most ezekre is megnőtt az érdeklődés, akárcsak az olcsóbb, 7-10 milliós vályogházakra.

Főleg a gyermekes családok keresik a felújításra szoruló ingatlanokat. Az árak tartják magukat, de azért 5 százalék körüli engedményt ki lehet alkudni, nagyobb csökkenésre akkor van példa, ha sürgős az eladás. A bérleti piacon ellenben 20-25 százalékkal estek vissza a díjak, a tulajdonosoknak lépést kell tartaniuk a budapesti, mérséklődő árakkal, ha versenyben akarnak maradni.

Érden folyamatosan csörgött a telefon

A város és környéke mindig is népszerű volt a kiköltözők körében, mert itt egy budapesti panellakás árából már egy kis kertes házat is megvehettek. A kereslet növekedésében az is szerepet játszott, hogy az államilag támogatott hitelkonstrukciók megjelenésével egyre több fiatal keres családi otthont a településen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Amikor a járvány miatt Budapesten visszaesett a forgalom, Érden állandóan csörgött a telefon, március és május között is folyamatosan dolgoztunk. A kereslet nem csökkent érzékelhetően, az árak stagnálnak, esetenként enyhén emelkednek. A vásárlók most főleg a jelentős számban futó újépítésű projekteket keresik, de a járvány idején sokan a felújításokkal foglalták el magukat, így bátrabban választanak renoválandó ingatlanokat" - mondta Dr. Polonkai Pálma, az érdi OTP Ingatlanpont irodavezetője.

A csak nézelődő "ingatlanturisták" eltűntek a piacról, a komoly érdeklődők maradtak, ennek köszönhetően jelentősen javult a megtekintés/értékesítés arány. A járvány következményeként sokan tértek át az ingatlanok online megtekintésére, az egyre több eladásra kínált otthonnál rendelkezésre álló "virtuális bebarangolásra", és csak akkor mentek ki személyesen is a helyszínre, ha komollyá vált a vásárlási szándékuk. Érden és környékén erősödött az alku szerepe, a korábbi 5-6 helyett ma már 8-15 százalékos engedményt is el lehet érni, jellemzően azoknál az ingatlantípusoknál, ahol stagnálnak az árak. Az újépítésűknél nincs alku, itt az eladók különböző extrákkal (elektromos redőny, konyhabútor, elektromos kapu) csalogatják a vevőket. A befektetési célú vásárlás nem jellemző, Érdre azért költöznek az emberek, hogy ott is telepedjenek le.

A legdrágább budapesti agglomerációs városok TOP 10-es listája tavaly

(2019-es árváltozással kiegészítve, a KSH egyedi kérésre összeállított adatsorainak elemzésére építve)

A legforgalmasabb budapesti agglomerációs városok TOP 10-es listája tavaly

(2019-es forgalom alapján, a KSH egyedi kérésre összeállított adatsorainak elemzésére építve)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm