5 °C Budapest
Indul a roham a klímákért: ennek nem fognak örülni a hűsölni vágyó magyarok

Indul a roham a klímákért: ennek nem fognak örülni a hűsölni vágyó magyarok

2018. május 18. 05:45

Már csak két hét van hátra júniusig, a nyár beköszöntéig. Hamarosan jönnek a nagy melegek, amit sokan csak úgy képesek elviselni, ha bekapcsolják a klímát. Azonban gyorsan kell cselekednie annak, aki már idén nyáron klimatizált lakásban szeretne tartózkodni, ugyanis nem olyan egyszerű megfelelő szakembert találni a berendezés felszereléséhez. Természetesen jobb helyzetben van az, aki már korábban beszerzett egy ilyen készüléket, ám annak biztonságos használatához neki is oda kell figyelnie néhány dologra.

Gyorsan kell cselekednie annak, aki az idei nyarat már klimatizált lakásban szeretné eltölteni, ugyanis hosszadalmas várakozási idő előzi meg a készülékek felszerelését. Valamivel jobb helyzetben vannak azok, akiknél a berendezés telepítése már korábban megtörtént, ettől függetlenül nekik is észben kell tartaniuk, hogy készülékeket folyamatosan karban kell tartani.

Nem megy egyik napról a másikra

Jelenleg 2-3 hetet kell várni egy készülék felszerelésére, nyáron, amikor sokan szeretnének klímát a lakásukba, a várakozási idő ennél lehet kicsit több is"

- mondta el Berke Bálint klímaszereléssel és karbantartással foglalkozó szakember.

Maga a telepítés egyébként nem vesz sok időt igénybe, a munka általában 3-4 óra alatt elvégezhető. Egy egyszerű, rutinszerű karbantartás ennél jóval kevesebb időt vesz igénybe, ettől függetlenül itt sem jellemző, hogy azonnal kiszállnának a szakemberek.

A készülékeket évente egy vagy két alkalommal szükséges szakemberrel megvizsgáltatni, attól függően, hogy a berendezést csak hűtésre, vagy esetleg fűtésre is használjuk-e. Hűtés esetén elegendő egyszer, ám fűtés esetén két ellenőrzésre is szükség van"

- mondta el Berke Bálint.

Ezeken túl egyébként vannak kisebb, egyszerűbb karbantartási munkálatok is, melyeket szakember segítsége nélkül, mi is elvégezhetünk a készülékeken. A klímában lévő szűrőket mi magunk is kivehetjük, átmoshatjuk illetve fertőtleníthetjük. Minderre azért van szükség, mert a klímaberendezés jelentős mennyiségű szennyeződést, port, pollent, atkát szív magába. A szűrők igyekeznek kiszűrni ezeket, ám ezek telítődése esetén a szóban forgó szennyeződések visszajuthatnak a levegőbe, amely egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek, és különösen sok gondot okozhatnak az allergiásak számára.

Fontos azonban, hogy ezek mindössze plusz, általunk is elvégezhető óvintézkedések, melyek nem helyettesítik a rendszeres karbantartást.

Mennyibe kerül mindez?

Az biztos, hogy jelentősebb kiadások elé néz az, aki egy klíma beszerzését tervezgeti. A készülék telepítése 60-80 ezer forint között mozog átlagosan, a meglévő gépek karbantartásáért 10 ezer forint körüli összeget kérnek el egy-egy alkalommal. A legnagyobb kiadást természetesen maga a készülék jelenti, ezek árai azonban elég széles skálán mozognak, 100 ezer forinttól a többszázezer forintos csúcsmodellekig. Átlagos méretű lakások esetén félmillió forintnál olcsóbb készülékeket szoktak telepíteni az esetek többségében. A szakember elmondása szerint egyébként a berendezések közül a japán gyártmányok számítanak a legjobbnak.

A szakember elmondása szerint ezt már mindig az adott ügyfél elvárásai, és természetesen az anyagi lehetőségei határozzák meg. A költségek végső mértékét az ingatlan mérete is befolyásolhatja: egy 30-40 négyzetméteres ingatlan klimatizálásához még elegendő lehet egy, de egy 50-60 négyzetméteres ingatlan esetén már szerencsésebb, ha két készüléket is felszereltetünk, feltéve, ha az egész lakást szeretnénk lehűteni. A szükséges készülék típusának, számának meghatározásában természetesen támaszkodhatunk a szakemberek segítségére.

Finanszírozás

Azt mondhatjuk tehát, hogy egy klíma felszerelése valahol 200 ezer forintnál kezdődik, amely összeg jelentősen növekedhet igényeinktől és lehetőségeinktől függően. Ez már egy akkora tétel, amely jelentősen megterhelheti a családi kasszát. Ilyenkor megoldást jelenthet egy kölcsön.

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, hogy milyen feltételekkel tudunk most pénzhez jutni. A példaszámítás során 200 ezer forintos hitelösszeggel és 5 éves futamidővel számoltunk, feltételezve, hogy keresetünk meghaladja a 250 ezer forintot.

Ezen beállítások alapján már 16,84 százalékos THM-mel juthatunk kölcsönhöz a Raiffeisen Banknál, ami 4 753 forintos havi törlesztőrészletet jelent. Az OTP Banknál 5 298 forintot (THM 21,93%), a Budapest Banknál pedig 5 654 forintot (THM 24,90%) kellene fizetnünk havonta.

Elvégeztünk egy második példaszámítást is, ezúttal a kölcsönösszeg 500 ezer forint, a többi paramétert azonban változatlanul hagytuk. Ebben az esetben a következő ajánlatokat kaptuk:

 

  • CIB Bank: 10 109 forintos törlesztő, 8,17 százalékos THM
  • UniCredit Bank: 10 287 forintos törlesztő, 8,97 százalékos THM
  • K&H Bank: 11 246 forintos törlesztő, 15,29 százalékos THM.

 

Gondolj a villanyszámlára is!
A költségek számbavételekor nem árt azt is figyelembe venni, hogy a klíma rendszeres használatával bizony a villanyszámlánk is magasabb lesz. Az emelkedés mértéke természetesen attól függ, hogy végül mekkora teljesítményű készülék telepítése mellett döntünk.

Lassan járj, tovább érsz

Persze nem a hitel az egyetlen megoldás, hiszen egy légkondicionáló beépítése történhet lakás-takarékpénztári megtakarításból is. Ilyenkor persze le kell mondanunk arról, hogy már most nyáron klimatizált lakásba térhessünk haza - feltéve persze, hogy nem éppen most jár le az LTP-s szerződésünk -, cserébe azonban igénybe vehetjük a befizetéseink után járó állami támogatást.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Havi 20 ezer forintos megtakarítás esetén már 4 év alatt is 1 198 387 forintot spórolhatunk össze az Aegonnál, 1 250 520 forintot az Ersténél, illetve 1 302 770 forintot a Fundamentánál. Az OTP Lakástakaréknál 1 198 204 forintunk lesz a 4 éves megtakarítási időszak végére.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10