12 °C Budapest

11 vérprofi trükk, amivel olcsón és gyorsan megúszhatod a nagytakarítást

2018. április 6. 14:00

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a méregdrága és erősen környezetszennyező vegyszereket miként lehet helyettesíteni a takarításban, úgy hogy a tisztaság érzetéről se kelljen lemondania senkinek sem. Használhatunk például citromot a mosogatókagyló tisztántartására, de keverhetünk nagyon olcsó házi mixeket, amikkel a legmakacsabbnak gondolt foltokat is pillanatok alatt el tudjuk tüntetni. 11 háztartási takarító tippünk következik.

Bár a naptári tavasz néhány hete már beköszöntött, az igazán jó időre mostanáig várni kellett. Az előbújó nap azonban nem csak a felmelegedést hozta meg, hanem sokakat rádöbbentett arra is, hogy bizony most már nem lehet tovább húzni a tavaszi nagytakarítást. A magyarok takarítási kedve egyébként amúgy sem számít alacsonynak, sőt egy friss kutatás szerint idén februárig (az ezt megelőző időszakhoz képest) 5 százalékos értékbeli és 2 százalékos mennyiségbeli növekedést ért el a tisztító- és takarítószerek forgalma. Mindez azt jelenti, hogy 2017 márciusától 2018 februárjáig a magyarok 33 milliárd forintot költöttek a takarításra. Ez pedig egyáltalán nem kevés.

Az esetenként méregdrága vegyszereket azonban bizonyos esetekben simán helyettesíthetjük természetes alapanyagokkal vagy kiválthatjuk használatukat egyszerű trükkökkel, amik legalább ugyanolyan vagy jobb végeredménnyel kecsegtetnek. Ezzel pedig sok esetben nem csak időt és pénzt spórolunk, hanem a környezetünket sem károsítjuk feleslegesen.

Citromot a rozsdamentes acélnak

Ha téged is mérhetetlenül idegesítenek a vízcsepp foltok a mosogatóban és a csapon, használj egy kis citromot az eltüntetésükre. Sőt egy fél gerezded nyugodtan hosszabb időre is beletehetsz a mosogatóba, így amellett, hogy mindig kéznél lesz, kellemes is friss illatot is varázsol a konyhába.

Vanília a sütőben

Elsőre talán őrültségnek tűnhet, de érdemes kipróbálni, hogy egy kis vanília kivonatot egy órán át sütünk a sütőben. Ez bár tisztítani nem fog semmit, de rendkívül kellemes illattal árasztja el az egész lakást. Ingatlanügynökök legalábbis esküsznek rá.

Gőzzel a cafatok ellen

Sajnos a virsli és a bab is csúnyán felrobbanhat egy-egy túltolt mikrós vacsi készítésnél. Ráadásul, ha rögtön nem kezeljük a problémát, akkor az apró kis cafatok bizony rövid időn belül csúnyán odaragadnak a készülék belső falára. Ezeket pedig roppant nehéz lenne utána kisikálni onnan. Még jó, hogy egyáltalán nem is kell suvickolni, hiszen ha egy tálban összekeverünk pár dl vizet két evőkanál ecettel és hány cseppet a kedvenc illóolajunkból, és a mixet 5 percig hevítjük a mikróban, akkor a gőzzé változó víz könnyedén elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét. Az eredmény pedig egy csillogó, tiszta mikrohullámú sütőbelső lesz.

Kóla a vécébe?

A kólát a vécébe önteni talán annyira nem érdemes, de azért az érdeklődő természetű emberek kipróbálhatják. A módszer lényege, hogy a szénsava üdítő könnyedén marja le a koszt a vécékagyló belsejéből úgy, ezáltal pedig nem kell azt durva kemikáliákkal kezelni.

Fülpiszkáló kicsit másképp

Sokaknak gondot okozhat a billentyűzetük kitakarítása, hiszen a billentyűk közötti résekbe nagyon makacsul megtapadhat minden féle piszok. Ezt pedig egy igazi rémálom eltűntetni. Ha azonban elég nagy a billentyűk közötti rés, akkor a fülpiszkáló tökéletes aduász lehet a beragadt morzsák elleni küzdelemben. Ugyanakkor ha túl picik a hézagok, akkor érdemes inkább beruházni egy párszáz forintos sűrített levegős sprayre, amivel pikk-pakk ki lehet fújni a felgyülemlett piszkot.

Baktérium telep

Ha valakinek csak pár szivacs áll rendelkezésre a nagytakarításhoz, akkor sem kell megijedni, könnyen lehet ugyanis fertőtleníteni. A szivacsot érdemes 2 percre berakni a mikróba, ezáltal gyorsan és egyszerűen pusztulnak el az abban lévő baktériumok. Arra kell csak figyelni, hogy a szivacs semmiféleképpen se tartalmazzon valamilyen fémet, fémszálat!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szagtalanítás

A szemetes a szemét kidobása után is kellemetlen szagú maradhat. Ennek elkerülése érdekében érdemes egy kis ecetet csöpögtetni vagy szódabikarbónát tenni a kosár aljára, amit befedünk néhány tiszta újságpapírral, hogy a szemétből származó nedvesség ne a tapadhasson meg közvetlenül a szemetes alján.

A mosogatógép jó barát

Ha a gyerekek játékain egy ideje már jócskán gyűlik a mocsok, akkor azokat, amik mosogatógép kompatibilis anyagból készültek nyugodtan bedobhatjuk a tányérok és poharak helyére egy rövid mosásra. Ez azért jó, mert nem kell bajlódnunk az esetleges zuhanyoztatást követő, törölközővel történő szárítkozással.

A folyton illatos vécé titka

A különböző időzített sprayek helyett kitűnő megoldás lehet, ha egy pár csepp illóolajat csepegtetünk a vécépapír guriga belsejébe. Ez ugyanis folyamatos jó illatot biztosít majd a helyiségben.

Zuhanyrózsa újratöltve

Egy kiadós esti zuhanyzás utána érdemes nekiesni a bevízkövesedett zuhanyfejnek. Kezdésnek kerítsünk egy műanyagzacskót, abba tegyünk szódabikarbónát és ecetet majd gumizzuk a zuhanyrózsa köré, majd töltsük meg forró vízzel és hagyjuk ebben az állapotában egész éjszakára. Reggel pedig a feloldott törmelékét takarítsuk el egy régi/kidobásra szánt fogkefével.

Festőecsettel a kenyérpirító ellen

A sokszor rendkívül zsíros, makacs morzsahalmot rendkívül nehéz tradicionális módszerekkel kiimádkozni a kenyérpirítóból. Egy festő ecset azonban óriási segítségünkre lehet a felgyülemlett mocsok kisöprésében. Csak arra figyeljünk, hogy olyan ecsetet szerezzünk be, aminek nehezen hullanak ki a sörtéi.

(Mirror)

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm