Csúnya bírságokat osztogatnak: erre nagyon figyelj, ha kertes házad van

Csúnya bírságokat osztogatnak: erre nagyon figyelj, ha kertes házad van

2017. június 24. 13:01

A nyári hétvégéken sokan terveznek szabadtéri sütögetést, ami az egyik legjobb szezonális program. Érdemes azonban néhány dologra figyelned, akár az erdőkben kijelölt tűzrakóhelyeken, akár az otthoni szalonnasütőn gyújtanál be, nagyon komoly bírság lehet a móka vége. Összeszedtük, mire kell figyelned.

Beköszöntött a nyári szünet, ilyenkor mindenki igyekszik sok időt a természetben tölteni, lemenni hétvégi telekre, vagy vízparti nyaralóba. Ilyenkor a tűzrakás is gyakori, legyen szó akár egy hangulatos esti sütögetésről, vagy a kerti hulladék elégetéséről. Néhány tűzvédelmi szabállyal viszont jó, ha tisztában vagy, különben komoly bírságot is a nyakadba varrhatnak.

A Földművelésügyi Minisztérium átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendel el a héten (június 20-án) az erdőkben és fásításokban, valamint az ezek határától számított 200 méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Ilyenkor még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos tűzet gyújtani.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tilalom elrendelését az tette szükségessé, hogy Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt. Erdővédelmi bírságot kaphat, aki megszegi a tűzvédelmi rendelkezést.

A családi házzal rendelkezőkre és a telektulajdonosokra nézve nagyon fontos előírásokat tartalmaz a 2015. márciusában hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. Az egyik legjelentősebb változás az, hogy az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Kizárólag az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet égetni.

Ez viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy a kertben keletkező növényi hulladékot fel lehet halmozni. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti.

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

A jogszabályok szerint, aki megszegi a tűzvédelmi előírásokat és ezzel tüzet idéz elő, az 10 ezertől egymillió forintos összegig büntethető, ha tüzet idéz elő, és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, akkor viszont ennek a bírságnak a felső határa már 3 millió forintra ugrik.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?