13 °C Budapest
Csúnya bírságokat osztogatnak: erre nagyon figyelj, ha kertes házad van

Csúnya bírságokat osztogatnak: erre nagyon figyelj, ha kertes házad van

2017. június 24. 13:01

A nyári hétvégéken sokan terveznek szabadtéri sütögetést, ami az egyik legjobb szezonális program. Érdemes azonban néhány dologra figyelned, akár az erdőkben kijelölt tűzrakóhelyeken, akár az otthoni szalonnasütőn gyújtanál be, nagyon komoly bírság lehet a móka vége. Összeszedtük, mire kell figyelned.

Beköszöntött a nyári szünet, ilyenkor mindenki igyekszik sok időt a természetben tölteni, lemenni hétvégi telekre, vagy vízparti nyaralóba. Ilyenkor a tűzrakás is gyakori, legyen szó akár egy hangulatos esti sütögetésről, vagy a kerti hulladék elégetéséről. Néhány tűzvédelmi szabállyal viszont jó, ha tisztában vagy, különben komoly bírságot is a nyakadba varrhatnak.

A Földművelésügyi Minisztérium átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendel el a héten (június 20-án) az erdőkben és fásításokban, valamint az ezek határától számított 200 méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Ilyenkor még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos tűzet gyújtani.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tilalom elrendelését az tette szükségessé, hogy Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt. Erdővédelmi bírságot kaphat, aki megszegi a tűzvédelmi rendelkezést.

A családi házzal rendelkezőkre és a telektulajdonosokra nézve nagyon fontos előírásokat tartalmaz a 2015. márciusában hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. Az egyik legjelentősebb változás az, hogy az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Kizárólag az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet égetni.

Ez viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy a kertben keletkező növényi hulladékot fel lehet halmozni. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti.

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

A jogszabályok szerint, aki megszegi a tűzvédelmi előírásokat és ezzel tüzet idéz elő, az 10 ezertől egymillió forintos összegig büntethető, ha tüzet idéz elő, és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, akkor viszont ennek a bírságnak a felső határa már 3 millió forintra ugrik.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?