12 °C Budapest
Eladnád a lakásod? Ezt a profi tippet érdemes megfogadnod

Eladnád a lakásod? Ezt a profi tippet érdemes megfogadnod

2017. május 16. 19:02

Teljesen mindegy, hogy venni szeretnél, eladni, bérelni, vagy kiadni, biztos, hogy belebotlasz legalább egy ingatlanosba. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen nagy szükség van szakmai segítségre, a közvetítők dzsungelében azonban könnyű eltévedni. Honnan ismered fel az igazi profit? Az egyik legnagyobb piaci szereplő jelentős lépést tett: új értékelőrendszert vezetett be, amivel nyilvánossá teszi az ügyfelek visszajelzéseit az értékesítők munkájáról.

Régen látott pörgés van most a magyar ingatlanpiacon, a legkézenfekvőbb és legkényelmesebb megoldás online hirdetni vagy vadászni az eladó házakat, lakásokat. Rengeteg a lehetőség, nehéz eligazodni, ezért továbbra is nagy segítség, ha ingatlanosra bízza magát az ember. De hol találni olyan szakembert, aki valódi profi?

Venni és eladni az internet korában

Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyintézést nagyban megkönnyítik az online lehetőségek: számos ingatlanközvetítő portál működik, kifinomult keresési lehetőségekkel, ahol nemcsak a lakás mérete vagy az ár alapján szűrhet a felhasználó, hanem akár erkély, kilátás, parkolási lehetőségek szerint is. Ezek az eladók és a vásárlók dolgát is megkönnyítik, aki pedig bevállalósabb, a közösségi médiában is próbálkozhat.

Az online lehetőségek széles köre azt a benyomást keltheti, hogy eladni vagy megvenni egy lakást ma már csupán pár kattintás, pedig akinek nagyobb tapasztalata van, jól tudja, hogy ez ennél összetettebb.

Sokat jelent, ha ilyenkor az ember egy profi ingatlanosra támaszkodhat: ezzel nemcsak időt, de pénzt is spórolhat magának.

Miért kell ingatlanos?

Biztosan többeknek ismerős a hirdetésekből az "Ingatlanosok kíméljenek!" mondat. Akik ezt hangoztatják, általában úgy gondolják, hogy az ingatlanos csak azért van, hogy lehúzza az ingatlantulajdonost, pedig ez nem igaz.

Egy megbízható, profi szakember nagy segítség tud lenni, főleg eladói oldalon, hiszen egy lakás sikeres eladásához szükség van piaci ismeretekre, marketingre, erős kommunikációs készségekre és tárgyalási technikákra.

Az ingatlanos szerepe alapvetően az, hogy közvetítsen az eladó és a potenciális vevők között, képviselve mindkét fél érdekeit. A gyakori tévhittel ellentétben nem annyi a dolga, hogy feltesz egy hirdetést, megmutatja a lakást pár érdeklődőnek, aztán felveszi a jutalékot. Egy profi és megbízható ingatlanközvetítő-iroda dolgozói olyan szakszerű segítséget nyújtanak, ami miatt érdemes hozzájuk fordulni: például

  • piaci ár kialakítása;
  • fotók és szöveg készítése az ingatlanról;
  • molinó, tábla gyártása;
  • potenciális vevők felkutatása;
  • vevők esetén a lakásban rejlők hibák bemutatása;
  • szakmai-jogi hátteret is biztosítanak az adásvételhez, ha szükséges;
  • illetve a hitelügyintézésben is segítséget nyújtanak.

Hogy találok profit?

A legfontosabb, hogy csak olyan ingatlanközvetítő céggel szerződj, amelyikben megbízol. Érdemes a nagyobb és ismert piaci szereplőkhöz fordulni, akik hosszabb ideje jelen vannak a piacon, de szerencsére egyre könnyebbé válik profi segítséget találni.

Mivel a nagyobb ingatlanhálózatok is felismerték a transzparencia és a hitelesség iránti megnövekedett igényt, egyre több ezeket elősegítő kezdeményezés jelenik meg.

A Duna House ingatlanhálózat például elsőként a piacon elindította az ingatlanértékesítőket értékelő nyilvános rendszerét. Arra számít, hogy ezzel tovább tudja növelni a bizalmat és a szakmai színvonalat, és szeretné az értékesítőit is arra motiválni, hogy még kiemelkedőbb szolgáltatást nyújtsanak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Tudjuk, hogy olyat léptünk, amit eddig egyetlen versenytársunk sem mert meglépni, és ez kockázatokkal is jár, de hisszük, hogy ha kollégáink büszkén felvállalják magukat és tudásukat a külvilág felé, az segítség leendő ügyfeleinknek, sőt az egész szakma megítélésére jó hatással lehet. A fenti gondolatmenetből vezérelve alkottuk meg Értékesítő Értékelő Rendszerünket (ÉÉR)

- mondta a Pénzcentrumnak Máté Ferenc, a Duna House vezérigazgató helyettese, aki elmondta, az utóbbi években számtalan megkeresést kapott, ahogy a kollégái is, hogy tudnak-e jó ingatlanost ajánlani. Bár nem ez volt a döntő érv a fejlesztés mellett, észrevették, hogy nő az igény profi ingatlanos szakemberek iránt.

Egyébként régóta működik egy belső teljesítményértékelő rendszer a hálózatnál, mely az értékesítők aktivitását, munkájának hatékonyságát különböző mutatók szerint méri. Máté Ferenc hozzátette, hogy ehhez adódik most hozzá a korábbi eladók, vevők szubjektív pontozása és/vagy szöveges értékelése, akik Facebook-fiókjukkal vagy e-mailben tudnak értékelni, az értékesítési folyamat minden fázisában a megbízáskötéstől a mutatáson át az üzlet lezárásáig.

Egyre keresettebb transzparencia

Egyre több területen - például éttermek vagy szállások értékelésénél - jutnak kiemelt szerephez az olyan közösségi médiából átvett eszközök, mint a korábbi ügyfelek által megosztott szöveges értékelések vagy a rangsorolás (rating), és úgy tűnik, az ingatlanszakmában is egyre nagyobb erre az igény.

Fontos, hogy legyenek olyan felületek, ahol névvel, képpel, értékeléssel jelennek meg a szakma szereplői, hiszen ez a transzparencia előtérbe kerülését szolgálja

- véli Ditróy Gergely, a Portfolio ingatlanszakértője

Külső szemlélőként egyértelműen bátor lépés nyilvánosan megmutatni a céget képviselő értékesítők és szakértők munkájáról, hozzáállásáról, a szolgáltatás során tanúsított magatartásukról szóló ügyfél-véleményeket. A szakértő szerint a transzparencia növelése nemcsak a nagy ingatlanhálózatoknak, de szabadúszó ingatlanosoknak is sürgető, és most különösen időszerű a Duna House újítása, mert nagyon pörög az ingatlanpiac.

A cikk megjelenését a Duna House támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?