12 °C Budapest

Így állíthatod meg a világvírust: csak ennyit kell tenned érte

2017. május 15. 19:03

A múlt hét pénteken tört ki egy zsarolóvírus támadássorozat, amelyért a korábban WannaCryptor néven azonosított vírus a felelős. A Wanna Cry és Wcryp néven is ismert kártevő e-mail csatolmányként terjed, és a Windows operációs rendszerek egyik sérülékenységét kihasználva titkosítja az áldozatok számítógépén lévő adatokat, majd pénzt követel a kódolás feloldásáért. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a kártevőről, és a megelőzés legfontosabb lépéseit.

A Wanna Cry zsarolóvírus (Win32/Filecoder.WannaCryptor.D) e-mail csatolmányként terjed, ezért az ESET szakemberei azt javasolják, hogy ne kattintsunk ismeretlen személytől származó levélben érkező mellékletre. Ha mégis szükséges megnyitni egy ilyen levelet, akkor előtte egy külön üzenetben kérjünk megerősítést a látszólagos feladótól, hogy tényleg ő küldte-e nekünk és a csatolt melléklet valóban tartalmaz-e a számunkra fontos információt.

Hogyan védekezhet a veszélyek ellen?

Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, amelyekkel hatékonyabban védekezhet a zsarolóvírusok ellen. Kérjük,

  • ismeretlen feladótól érkezett e-mailekben ne nyissa meg a mellékletet, főleg, ha ez tömörített állomány. Ha mégis megnyitja, akkor ellenőrizze, hogy valóban valós tartalom érkezett - ez történhet akár a feladó ellenőrzésével is;
  • készítsen rendszeresen biztonsági mentéseket adatairól, amelynek segítségével ezek esetleg fertőzés, sérülés vagy elkódolás esetén is visszaállíthatók lesznek. A biztonsági mentéseket olyan külső adathordozón tárolja, amely nincs folyamatosan csatlakoztatva a számítógépéhez, csakis a mentések idejére
  • figyelmeztesse családtagjait, barátait a veszélyekre, és ismertesse a megelőzés legfontosabb lépéseit;
  • a munkahelyén figyelmeztesse azokat a kollégákat is, akik leginkább külső irányból kapják leveleik többségét (pl. pénzügyi vagy HR osztály);
  • tartsa naprakészen operációs rendszerét és felhasználói szoftvereit, mindig telepítse ezek hibajavító biztonsági frissítéseit.

További teendők az vírusirtót használók számára:

  • Töltse le és telepítse az ESET biztonsági szoftvereinek legújabb frissítéseit, valamint lehetőség szerint mindig a legújabb termékverziót használja;
  • Engedélyezze az ESET Live Grid felhő alapú szolgáltatást, amelynek segítségével számítógépe ellenőrzése és az új kártevők felismerése még gyorsabbá és hatékonyabbá válik, valamint aktívan blokkolja a zsarolóprogramok folyamatát is.
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm