24 °C Budapest
Sokmilliós telkeket adnak ajándékba a magyar kisvárosban

Sokmilliós telkeket adnak ajándékba a magyar kisvárosban

2016. április 14. 12:03

Korábban az első gyerek megszületése után járó 300 ezer forintról döntöttek, most nagyon olcsón kínálnának építési telkeket Ózdon a gyerekvállalást tervező fiatal pároknak. Pénteken fogadhatják el az új rendeletet, májusban már hatályba is lépne. Egyelőre 5 telket osztanának ki.

Pénteken rendkívüli ülést tart Ózd képviselő-testülete, ahol a tervek szerint szavazni fognak egy kedvezmények telekvásárlási lehetőségről szóló rendelettervezetről. Az újítás a csokhoz hasonlóan a gyerekvállalást tervező fiatal pároknak kedvezne.

A jobbikos polgármester, Janiczak Dávid jegyezte előterjesztés úgy fogalmaz:

Ózd Város Önkormányzata a gyermekvállalás ösztönzése, a képzett munkaerő megtartása, a városban történő hosszú távú letelepedések elősegítése, valamint a település népesség megtartó képességének növelése érdekében

biztosítana kedvezményes áron építési telkeket lakás építése céljából. A tervezet szerint a lehetőség azok előtt a házas-és élettársak előtt állna nyitva, akik

  • legalább középfokú végzettséggel bírnak,
  • közül legalább az egyik 45 évnél fiatalabb,
  • közül legalább az egyiknek az előző 2 évben folyamatosan volt társadalombiztosítása,
  • írásban vállalják, hogy 4 éven belül legalább 2 gyerek neveléséről fognak gondoskodni.

A telket a megvásárlás után kötelező lenne beépíteni, 4 évig nem lehetne eladni, és ténylegesen ott kellene lakni. A tervezet nem zárná ki a lehetőségből azokat, akiknek már van más ingatlanuk, de nekik vállalniuk kellene, hogy a meglévő ingatlant 1 éven belül eladják, és a teljes árát az ózdi építkezésre költik.

Aki nem teljesíti a gyerekekre vonatkozó ígéretet, annak utólag meg kellene fizetnie a telek forgalmi értékének a felét vagy az egészét, attól függően, hogy a vállalt kettő helyett egy gyereket nevel-e vagy egyet sem.

A kérelmeket a képviselő-testület fogja elbírálni. Előnyben lennének azok a jelentkezők, akiknek ez lenne az első lakásingatlana. A kedvezményes ár pontos nagyságát a tervezet nem rögzíti, de Ózd vagyongazdálkodási rendeletébe az kerülne bele, hogy a telek kedvezményes értéke a forgalmi érték 10 százalékánál nem lehet kevesebb. Vagyis a telkeket akár a valós értékük egytizedéért kaphatnák meg a sikeres kérelmezők.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elvihető telkek száma erősen korlátozott lenne: a tervezet melléklete konkrétan felsorolja cím szerint mindegyiket. Összesen 5, önkormányzati tulajdonban lévő telek szerepel a listán, mindegyik a Mosonyi Mihály úton van, amely a Google utcaképe alapján egy kertvárosi, fás utca, több takaros házzal.

Ha megszavazzák pénteken, a rendelet május elsején lépne hatályba. Nem ez lesz az első, hasonló céllal hozott intézkedés Ózdon. Februárban azt szavazta meg a képviselő-testület, hogy az első gyerek megszületésekor 300 ezer forintot kaphatnak ózdi szülők.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55