16 °C Budapest
Ezeknél a bankoknál igényelhető a CSOK: itt a teljes lista

Ezeknél a bankoknál igényelhető a CSOK: itt a teljes lista

2016. január 18. 16:00

A nyolcból öt nagybanknál, az FHB-nál és a takarékoknál is igényelhető már a CSOK - derül ki a Portfolio körképéből.


Elsőként az FHB vezette be, mától pedig az Erste és a Budapest Bank is befogadja a CSOK-kérelmeket.

Ahol már van CSOK

Rétvári Bence államtitkár bejelentése napján, december 29-én már számos érdeklődő kért tanácsot a bankfiókokban, a telefonos és az online elérhetőségeken az FHB-nál. Az érdeklődők száma azóta is folyamatosan emelkedik. Az új CSOK-kal és a kapcsolódó új hitellel elsőként, január 4-én indult el a hitelintézet, az első befogadások szintén az FHB Banknál történtek meg.

A jogszabályi változásokról szóló tájékoztatást már a megjelenést követő napon megkapták a takarékszövetkezetek, így a kérdésekre folyamatosan tudnak válaszolni. Már náluk is benyújtható a CSOK-igénylés, amennyiben az ügyfél rendelkezik a jogszabály által előírt dokumentumokkal. A takarékok rövidesen befogadják a kedvezményes kamatozású hitelre vonatkozó igényléseket is, erre pontos dátum még nincs.

Az ügyfélkérdéseket már az első banki napon, tehát január 4-étől kezdve megválaszolta az OTP, ahol az érdeklődéseket nem regisztrálják, de többszörösére emelkedett a témában érdeklődő ügyfelek száma a fiókokban és a call centeren keresztül is. Január 7-étől fogadja be az igényléseket a bank, ekkortól érhető el náluk az új kedvezményes hitel is.

Az MKB január 5-étől nyújt szóbeli tájékoztatást. Január 11-étől valamennyi fiókukban teljes körű CSOK ügyintézéssel, a kérelmek befogadásával, valamint komplex finanszírozási tanácsadással szolgálnak. Január 4-ét követően az első egy hétben több mint ezer megkeresést regisztráltak a fiókjaikban, az érdeklődés egyelőre vidéken nagyobb, főként a dunántúli és keleti régióban, de Budapesten is folyamatosan nő.

A K&H-nál is van érdeklődés az ügyfelek részéről, de egyelőre inkább még csak a tájékozódási szakaszban vannak az érdeklődők, igények, kérelmek leadása nem jellemző. Náluk január 14-től benyújthatóak az új feltételeknek megfelelő kérelmek mind a CSOK, mind a K&H lakáscélú hitelek állami támogatással termékre.

Az Erste az elsők között készítette fel fiókhálózatát a CSOK igénybevételével kapcsolatos tudnivalókról, és készült fel az igénylések befogadására. A CSOK és az új támogatott hitel január 18-tól igényelhető a bankfiókokban, de eddig is az Erste minden beérkező kérelmet regisztrált. A bank a válaszában megjegyezte, hogy náluk továbbra is felhasználható marad a CSOK önerőként: vásárlás esetén a vételárnál, építés esetén pedig a költségvetésben.

A Budapest Bank mától, vagyis január 18-ától válaszolja meg az ügyfelek kérdéseit, és mostantól fogadja be az igényléseket is a CSOK-ra, valamint az új, támogatott hitelre is.

Ahol még nincs CSOK

A Sberbank már most is válaszol az új konstrukció iránt érdeklődők kérdéseire. Napi szintű, folyamatos az érdeklődés a bankfiókokban az új kamattámogatással kapcsolatosan is. Tapasztalataik szerint egyelőre inkább a lehetőségek felmérése folyik az ügyfelek részéről, mint konkrét hiteligény. Amint megtörténik a jogszabályváltozás átvezetése, elindulnak az igénylések befogadásával. A CSOK és az új támogatott hitel is várhatóan néhány napon belül elérhető lesz a banknál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MagNet az ügyfélkérdések - fiókhálózatban és telefonos ügyfélszolgálaton keresztüli - megválaszolását hamarosan, legkésőbb február 1-jétől megkezdi. Dolgozik a bank a CSOK konstrukció bevezetésén, az igénylések befogadását március 1-jétől tervezi. A kedvező kamatozású, új támogatott hiteltermék kialakítása is folyamatban van, az igénylések befogadását a CSOK bevezetéséhez közeli időpontban tervezi a bank.

A CIB dolgozik a CSOK és a 3%-os hitel mielőbbi bevezetésén. A hónap eleje óta eddigi tapasztalataik szerint a CSOK iránt érdeklődő ügyfelek nagyobb része tervezi új lakás vásárlását, építését, mint használt ingatlan vásárlását. A kamattámogatott hitel lehetősége iránt egyelőre elenyésző érdeklődést látnak.

Az UniCredit a jogszabályi változás után azonnal megkezdte a bevezetés lehetőségének vizsgálatát, tervezett határidőről azonban csak ennek az elemző-tervező munkának a befejezését követően tudnak beszélni. A bevezetést követően a CSOK és a hitel is igényelhető lesz a banknál. Az új CSOK iránt már december 31-én is tapasztaltak érdeklődést. Az ügyfelek fokozott érdeklődésére számítanak. A CSOK-kal kapcsolatosan eddig hozzájuk fordulók kérdéseiből úgy látják, hogy első körben azok érdeklődését keltette fel leginkább a lehetőség, akik már jelenleg is három gyermeket nevelnek.

A Raiffeisennél egyelőre nem elérhető a CSOK, egyelőre csak vizsgálják a bevezetés lehetőségét.

A múlt héten az OTP-vel hírbe hozott Axa Bank egyelőre "nem érintett" a CSOK-ban, így a kérdésekre nem tudtak válaszolni.

Egyelőre a Gránit Banknál is korainak ítélték a kérdéseket.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?