8 °C Budapest

3,7 millióért szippantja fel az Eszközkezelő az otthonokat

2015. január 16. 19:34

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) 2014. december 31-ig összesen 24 263 ingatlan-felajánlást fogadott be, így a törvényben biztosított 25 ezres keret jelentős részét már kihasználták a NET Zrt.-hez forduló ügyfelek. A felajánlott ingatlanok közül a társaság 13 927-t már meg is vásárolt, így 2015 végéig várhatóan sikeresen lezárulnak a felvásárlások.

2014-ben gyorsuló ütemben folytatódtak az ingatlan vásárlások: 2012-ben 600, majd 2013-ban 4 208, 2014-ben már 9 119 lakóingatlant vásárolt meg a NET Zrt., a három év alatt így összesen 13 927 ingatlan adás-vételi tranzakciót bonyolított le. Az Eszközkezelő havonta 1 000 ügyet dolgoz fel, így 2015 év végéig várhatóan teljesül a program 25 ezer ingatlan megvásárlására vonatkozó célkitűzése.

A felajánlások száma a tavalyi év végéig megközelítette a rendelkezésre álló keretet: a már megvásárolt mintegy 14 ezer ingatlanon túl további 8 600 ügy van feldolgozás alatt. Ezzel a NET Zrt. mintegy 110 ezer ember lakhatását már biztosította, hiszen a végrehajtások a kérelmek befogadásától szünetelnek. Az összesen 24 263 szándéknyilatkozatból - amiket a pénzügyi intézmények a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek továbbítottak - 1 700 kérelmet kellett elutasítani, jellemzően amiatt, hogy a jogszabályi feltételeknek nem felelt meg az ingatlan. 2015-ben így még további 2 500 szándéknyilatkozat befogadására van lehetőség.

A beérkezett szándéknyilatkozatok 6 százaléka budapesti, 16 százaléka megyei jogú városban lévő, 40 százaléka vidéki városi, míg 38 százaléka egyéb településen található ingatlanra vonatkozott. A megvásárolt ingatlanok átlagos forgalmi értéke a jelzálog-hitelszerződés megkötésekor 7,9 millió forint, a NET Zrt. által fizetett átlagos vételár 3,7 millió forint volt.

A felajánlott ingatlanok területi megoszlását mutató térkép adataiból látható, hogy továbbra is az ország északkeleti régiójából fogadta be a NET Zrt. a legtöbb szándéknyilatkozatot. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett az összes felajánlás több mint 20 százaléka. Emellett jelentős a többi keleti megye, valamint Pest megye súlya is. Az ország nyugati felében lévő megyékből eddig néhány száz kérelem érkezett a NET Zrt.-hez.

Van, aki a bérleti díjat sem bírja

Az Otthonvédelmi Akcióterv keretein belül 2011-ben létrehozott NET Zrt. feladata a súlyosan eladósodott és szociálisan rászoruló családok lakhatásának hosszú távú biztosítása. A NET programba kerülő ingatlanokat a NET Zrt. állami forrásból, a Magyar Állam nevében eljárva és a Magyar Állam javára megvásárolja, és azt a korábbi tulajdonos és családja számára határozatlan időre bérbe adja. A határozatlan bérleti szerződésben foglalt jog örökölhető, valamint az ingatlant korábbi tulajdonos bérlői 5 éven belül vissza is vásárolhatják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Banki hiteltartozásuk megszűnésével a NET programba bekerült családok túlnyomó többsége a kedvezményes bérleti díj fizetését már tudja teljesíteni. Azok sem kerülnek azonban utcára, akik mégis elérik a fél éven túli bérleti díj, vagy közös költség hátralékot, és a NET Zrt. a határozatlan bérleti szerződésüket jogszabály alapján felmondja.

Ezen bérlők számára vezette be a Nemzeti Eszközkezelő 2014-ben a Segítő Szolgálatok intézményét. Ennek keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai rendszeres mentori segítséget biztosítanak azoknak a bérlőknek, akik élnek az egy éves határozott idejű bérleti szerződés lehetőségével. Az új szerződés megkötésével a bérlők közjegyző előtt vállalják, hogy a felhalmozott tartozásukat az egy éves időtartam alatt rendezik a bérleti díj fizetése mellett és együttműködnek a kijelölt mentorukkal.

2015. január 1-től bővült a programra jogosultak köre. A nyugellátásban részesülők közül már nemcsak a saját jogú, hanem az özvegyi és a szülői nyugdíjat kapó hiteladósok is bekerülhetnek a programba.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem