23 °C Budapest

Újra bérlakást kérnek a Kanadából visszatérő roma családok

Pénzcentrum
2010. augusztus 3. 09:02

Bérlakásaikat kérik vissza a Kanadát megjárt, nyíregyházi romák, akik egy éve hagyták el az országot. A korábbi önkormányzati lakásaikat már kiutalták másoknak, ráadásul nem is jelentették a hivatal felé a távollétüket, így nincs mód arra, hogy ugyanazt a lakást kapják vissza - írja a Népszabadság.

Egy nyíregyházi roma férfi a lapnak elmondta, hogy a családjával egy év távollét után három hete tértek haza Kanadából. Távozásukkor a 80 négyzetméteres, nyíregyházi belvárosi önkormányzati lakása kulcsát a bátyjánál hagyta, hogy adja el az értékeiket. Amikor megérkeztek, ideiglenes tartózkodási engedélyt kért a család, amit megkaptak. Nem várták meg viszont, hogy megkapják a menekült státuszt, kitöltöttek egy nyilatkozatot, mely szerint a saját felelősségükre hagyják ott a befogadó országot.

A család egy torontói motelben lakott, a költségeket a kanadai állam állta. Később kaptak egy 95 négyzetméteres lakást és havi 5000 dollár segélyt. Hat hónapig kellett volna iskolába járni és angol nyelvet tanulni, de ők minél hamarabb munkába akartak állni. Egy ideig dolgoztak, majd - elmondásuk szerint - hazahúzta őket a szívük Nyíregyházára, ahol most albérletben laknak, rendszeres jövedelmük nincs.

Becslések szerint körülbelül hatvan nyíregyházi roma próbált szerencsét a tengerentúlon, húszan már itthon vannak. A visszatérők most a korábbihoz hasonló lakást kérnek az önkormányzattól, ami komoly gondot okoz a hivatalnak.

A városüzemeltető cég képviselője elmondta, hogy már tájékoztatta az érintetteket, hogy a régi bérlakást nem kaphatják vissza. A törvény előírja, hogy a bérlőknek be kell jelenteniük a 60 napnál hosszabb távollétet, különben elvesztik a bérleti jogviszonyukat, ami egyben azt is jelenti, öt évig nem jogosultak önkormányzati bérlakásra. A városban volt olyan lakás, amelyet úgy hagytak hátra bérlőik, hogy az ajtaja tárva-nyitva állt. Az érintett család lakása is alapvető berendezési tárgyak - mosdó, kád, tűzhely, villanykapcsolók - nélkül került vissza a vagyonkezelőhöz.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazatért romáknak felajánlották a társaság üzemeltetésében működő Albérlők Házát, ahol kétszer hat hónapig, de szükség esetén akár tovább is maradhatnak, addig, amíg lakásproblémájuk megoldódik. Az érintettek azonban közölték, nekik ez a megoldás nem megfelelő. A városüzemeltető a napokban fórumot tartott az érintetteknek, amelyen a cigány kisebbségi önkormányzat felajánlotta, hogy összegyűjti a lakáskérelmeket, eljuttatja a városüzemeltetőhöz és a városházára is. Arról, hogy milyen formában tudnak segíteni a Kanadából hazatért romákon, az önkormányzat fog dönteni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?