30 °C Budapest

Újra bérlakást kérnek a Kanadából visszatérő roma családok

Pénzcentrum
2010. augusztus 3. 09:02

Bérlakásaikat kérik vissza a Kanadát megjárt, nyíregyházi romák, akik egy éve hagyták el az országot. A korábbi önkormányzati lakásaikat már kiutalták másoknak, ráadásul nem is jelentették a hivatal felé a távollétüket, így nincs mód arra, hogy ugyanazt a lakást kapják vissza - írja a Népszabadság.

Egy nyíregyházi roma férfi a lapnak elmondta, hogy a családjával egy év távollét után három hete tértek haza Kanadából. Távozásukkor a 80 négyzetméteres, nyíregyházi belvárosi önkormányzati lakása kulcsát a bátyjánál hagyta, hogy adja el az értékeiket. Amikor megérkeztek, ideiglenes tartózkodási engedélyt kért a család, amit megkaptak. Nem várták meg viszont, hogy megkapják a menekült státuszt, kitöltöttek egy nyilatkozatot, mely szerint a saját felelősségükre hagyják ott a befogadó országot.

A család egy torontói motelben lakott, a költségeket a kanadai állam állta. Később kaptak egy 95 négyzetméteres lakást és havi 5000 dollár segélyt. Hat hónapig kellett volna iskolába járni és angol nyelvet tanulni, de ők minél hamarabb munkába akartak állni. Egy ideig dolgoztak, majd - elmondásuk szerint - hazahúzta őket a szívük Nyíregyházára, ahol most albérletben laknak, rendszeres jövedelmük nincs.

Becslések szerint körülbelül hatvan nyíregyházi roma próbált szerencsét a tengerentúlon, húszan már itthon vannak. A visszatérők most a korábbihoz hasonló lakást kérnek az önkormányzattól, ami komoly gondot okoz a hivatalnak.

A városüzemeltető cég képviselője elmondta, hogy már tájékoztatta az érintetteket, hogy a régi bérlakást nem kaphatják vissza. A törvény előírja, hogy a bérlőknek be kell jelenteniük a 60 napnál hosszabb távollétet, különben elvesztik a bérleti jogviszonyukat, ami egyben azt is jelenti, öt évig nem jogosultak önkormányzati bérlakásra. A városban volt olyan lakás, amelyet úgy hagytak hátra bérlőik, hogy az ajtaja tárva-nyitva állt. Az érintett család lakása is alapvető berendezési tárgyak - mosdó, kád, tűzhely, villanykapcsolók - nélkül került vissza a vagyonkezelőhöz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazatért romáknak felajánlották a társaság üzemeltetésében működő Albérlők Házát, ahol kétszer hat hónapig, de szükség esetén akár tovább is maradhatnak, addig, amíg lakásproblémájuk megoldódik. Az érintettek azonban közölték, nekik ez a megoldás nem megfelelő. A városüzemeltető a napokban fórumot tartott az érintetteknek, amelyen a cigány kisebbségi önkormányzat felajánlotta, hogy összegyűjti a lakáskérelmeket, eljuttatja a városüzemeltetőhöz és a városházára is. Arról, hogy milyen formában tudnak segíteni a Kanadából hazatért romákon, az önkormányzat fog dönteni.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?