-1 °C Budapest

Öt tipp: mit csináljak 100 000 forinttal?

2009. október 16. 05:30

Százezer forint befektetésnek kevés - mondják az okos befektetési tanácsadók. Mol-részvényből például alig hat darab jönne ki belőle. Mégis számos módja van, hogy akár egy életre szóló hasznot húzzunk ebből a summából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

1) Kösd le bankbetétben!

A legegyszerűbb ajánlat persze még mindig időszerű. Hiába csökkentett nyár óta több lépésben is alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, a bankok pénzéhsége csak nem akar szűnni, így akciósan, három hónapra akár évi 11 százalékot is kaphatunk még egyes pénzintézeteknél az újonnan lekötött pénzünkre, de a legrosszabb ajánlatok sem maradnak jelenleg 7 százalék alatt. Ez pedig 1750-2750 forint hasznot jelent három hónap alatt.

2) Vegyél energiatakarékos háztartási gépeket!

Micsoda hülyeség tartós fogyasztási cikket befektetésnek tekinteni - mondhatják most sokan és bizonyos szempontból igazuk is van. De nem teljesen. Egy háztartás energiafogyasztásának harmadáért-feléért a háztartási gépek tehetőek felelőssé. Márpedig egy régebbi modell igazi energiazabáló lehet. Egy B-kategóriás hűtőszekrény például már eleve 30 százalékkal többet fogyaszt A-energiakategóriájú társánál, míg egy G-s 160 százalékkal több áramot nyel el. Az új készülék(ek) ára tehát néhány év alatt visszajön az alacsonyabb villanyszámla formájában.

3) Törleszd a hitelkártya-adósságodat!

Már ha van. De ha van, igyekezz hamar megszabadulni tőle. Ha ugyanis a hitelkártyáddal elköltött összeget nem törleszted a bank felé a kamatmentesség fordulónapjáig, kegyetlenül elkezd ketyegni a kamat, a jelenlegi állás szerint évi 37-45 százalékos ütemben. Ezt pedig nem biztos, hogy akármilyen biztos befektetési tippel produkálni lehet. Inkább törlessz és légy túl a tartozáson.

4) Vegyél néhány fitnesszbérletet!

Vagy legalább egy biciklit és egy futócipőt. Az egészségmegőrzés a legjobb befektetés hosszútávon. A sport egy sor betegség megelőzésében segít - magas vérnyomás, túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek. És ha mindez nem lenne elég, sportolás közben oldódik a stressz, javul az étvágy és az emésztés, ráadásul az alvásproblémák is megoldódnak néhány órányi kemény sport után. Aki viszont lustálkodik sokat veszíthet, nemcsak egészségügyileg, de anyagilag is. Bár a magyar egészségügy - egyelőre - ingyenes, a gyógyszerek igen sokba kerülnek, ráadásul az üldögélő életmód akár 5-10 évvel is megrövidítheti az életet.

5) Szigeteld a nyílászárókat!

Bár a nyílászárók korszerűbbre cserélése rengetegbe kerül, van olcsóbb módszer is a szigetelésükre. A legolcsóbb szigetelőszalagokkal ugyan párezer forintból meg lehet oldani a kérdést, ám a megoldás csak ideiglenes lehet, hiszen alig egy szezon alatt le is szokott rohadni a szalag az ablakról, ajtóról. Az eggyel professzionálisabb megoldásnál azonban a gumi szigetelőszalagot a nyílászáróba mart vájúba rögzítik. Ez sokkal tartósabb, szakember egy nap alatt el tudja végezni a munkát az egész lakásban, a fűtési számla pedig akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet.

+1) Tanulj!

A jó pap holtig tanul, ráadásul nagyobb pátriánk, az Európai Unió is zászlájára tűzte az egész életen át tartó tanulás elvét. Érdeklődj utána a munkahelyeden vagy egy karriertanácsadónál, milyen iskola válhat előnyödre a vállalati ranglétrán való előrelépéskor. Ha semmi nem jut eszedbe, iratkozz be egy nyelviskolába. Egy nyelv felér egy diplomával, ráadásul, amíg tanulsz, addig sem tunyul az agyad és nem szoksz el a tanulástól magától.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?