-1 °C Budapest

Öt tipp: mit csináljak 100 000 forinttal?

2009. október 16. 05:30

Százezer forint befektetésnek kevés - mondják az okos befektetési tanácsadók. Mol-részvényből például alig hat darab jönne ki belőle. Mégis számos módja van, hogy akár egy életre szóló hasznot húzzunk ebből a summából.

1) Kösd le bankbetétben!

A legegyszerűbb ajánlat persze még mindig időszerű. Hiába csökkentett nyár óta több lépésben is alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, a bankok pénzéhsége csak nem akar szűnni, így akciósan, három hónapra akár évi 11 százalékot is kaphatunk még egyes pénzintézeteknél az újonnan lekötött pénzünkre, de a legrosszabb ajánlatok sem maradnak jelenleg 7 százalék alatt. Ez pedig 1750-2750 forint hasznot jelent három hónap alatt.

2) Vegyél energiatakarékos háztartási gépeket!

Micsoda hülyeség tartós fogyasztási cikket befektetésnek tekinteni - mondhatják most sokan és bizonyos szempontból igazuk is van. De nem teljesen. Egy háztartás energiafogyasztásának harmadáért-feléért a háztartási gépek tehetőek felelőssé. Márpedig egy régebbi modell igazi energiazabáló lehet. Egy B-kategóriás hűtőszekrény például már eleve 30 százalékkal többet fogyaszt A-energiakategóriájú társánál, míg egy G-s 160 százalékkal több áramot nyel el. Az új készülék(ek) ára tehát néhány év alatt visszajön az alacsonyabb villanyszámla formájában.

3) Törleszd a hitelkártya-adósságodat!

Már ha van. De ha van, igyekezz hamar megszabadulni tőle. Ha ugyanis a hitelkártyáddal elköltött összeget nem törleszted a bank felé a kamatmentesség fordulónapjáig, kegyetlenül elkezd ketyegni a kamat, a jelenlegi állás szerint évi 37-45 százalékos ütemben. Ezt pedig nem biztos, hogy akármilyen biztos befektetési tippel produkálni lehet. Inkább törlessz és légy túl a tartozáson.

4) Vegyél néhány fitnesszbérletet!

Vagy legalább egy biciklit és egy futócipőt. Az egészségmegőrzés a legjobb befektetés hosszútávon. A sport egy sor betegség megelőzésében segít - magas vérnyomás, túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek. És ha mindez nem lenne elég, sportolás közben oldódik a stressz, javul az étvágy és az emésztés, ráadásul az alvásproblémák is megoldódnak néhány órányi kemény sport után. Aki viszont lustálkodik sokat veszíthet, nemcsak egészségügyileg, de anyagilag is. Bár a magyar egészségügy - egyelőre - ingyenes, a gyógyszerek igen sokba kerülnek, ráadásul az üldögélő életmód akár 5-10 évvel is megrövidítheti az életet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5) Szigeteld a nyílászárókat!

Bár a nyílászárók korszerűbbre cserélése rengetegbe kerül, van olcsóbb módszer is a szigetelésükre. A legolcsóbb szigetelőszalagokkal ugyan párezer forintból meg lehet oldani a kérdést, ám a megoldás csak ideiglenes lehet, hiszen alig egy szezon alatt le is szokott rohadni a szalag az ablakról, ajtóról. Az eggyel professzionálisabb megoldásnál azonban a gumi szigetelőszalagot a nyílászáróba mart vájúba rögzítik. Ez sokkal tartósabb, szakember egy nap alatt el tudja végezni a munkát az egész lakásban, a fűtési számla pedig akár 20 százalékkal is alacsonyabb lehet.

+1) Tanulj!

A jó pap holtig tanul, ráadásul nagyobb pátriánk, az Európai Unió is zászlájára tűzte az egész életen át tartó tanulás elvét. Érdeklődj utána a munkahelyeden vagy egy karriertanácsadónál, milyen iskola válhat előnyödre a vállalati ranglétrán való előrelépéskor. Ha semmi nem jut eszedbe, iratkozz be egy nyelviskolába. Egy nyelv felér egy diplomával, ráadásul, amíg tanulsz, addig sem tunyul az agyad és nem szoksz el a tanulástól magától.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Holdblog  |  2023. december 2. 07:01
A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem