Gázár-támogatást igénylők figyelem! - Meg kell nézni a számlát

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 08:42

A cégen belüli számlázási rendszer-változtatás miatt módosult az ügyfél-azonosítója a mintegy 1.2 millió Tigáz-fogyasztónak, ami több ezer esetben oda vezetett, hogy a jogosultak mégsem kapták meg gázár-támogatást - hívja fel a figyelmet a Népszabadság. Ha a fogyasztó még tavasszal megkapta a Magyar Államkincstártól (MÁK) a jogosultságot igazoló papírt, akkor azt, hogy ténylegesen kapott-e támogatást, legkönnyebben úgy lehet ellenőrizni, hogy a gázszámlán szerepelnie kell egy "szociális támogatás" sornak. Ha ez mégsincs ott, akkor a hibát jelezni kell a Tigáznak, vagy a MÁK-nak.

Az ország legnagyobb földgázszolgáltatójának számító Tigáz 1.2 milliós ügyfélköréből több mint 700 ezren kapnak az államtól gázár-támogatást, de néhány ezer fogyasztónál ez a jogosultság ellenére sincs így. A probléma oka az, hogy a megváltozott számlázási rendszer miatt módosult a Tigáz-fogyasztók azonosítója, a MÁK-tól viszont még a régi azonosítóval érkezett a támogatási határozat, a gázcégnek pedig nem sikerült megtalálnia a régi azonosító alapján a jogosultat. Konkrét felelőst nem sikerült találnia a lapnak: a Tigáz és a MÁK szakemberei egymásra mutogatnak. A néhány ezen jogosult, aki mégsem kapott támogatást, ha a beazonosítása sikerrel jár, visszamenőlegesen megkaphatja a támogatást.

Amint már beszámoltunk róla, eddig mintegy 180 ezer gázár-támogatási kérelem esetén kért a MÁK az APEH-től adategyeztetést. Õket az alapján választották ki, hogy az energiaár-támogatás iránti igénylésükben azt írták, nulla jövedelemmel rendelkeznek, és mindehhez aktív, vagyis munkaképes korúak - jelezte a lapnak a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Pichler Ferenc elmondta: a 180 ezres körből 56 ezer esetben találta azt az APEH, hogy a nála szereplő bevallási és egyéb adatok alapján van jövedelme az igénylőnek. Velük egyezteti az adatokat az államkincstár, s ellenőrzés majd azoknál indulhat, akiknél itt nem sikerül tisztázni a helyzetet.

2007.07.26 07:59
Sokan csaltak a gáz- és távhő-ártámogatással?

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 22:37
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38