0 °C Budapest

Gázár-támogatást igénylők figyelem! - Meg kell nézni a számlát

Pénzcentrum
2007. augusztus 2. 08:42

A cégen belüli számlázási rendszer-változtatás miatt módosult az ügyfél-azonosítója a mintegy 1.2 millió Tigáz-fogyasztónak, ami több ezer esetben oda vezetett, hogy a jogosultak mégsem kapták meg gázár-támogatást - hívja fel a figyelmet a Népszabadság. Ha a fogyasztó még tavasszal megkapta a Magyar Államkincstártól (MÁK) a jogosultságot igazoló papírt, akkor azt, hogy ténylegesen kapott-e támogatást, legkönnyebben úgy lehet ellenőrizni, hogy a gázszámlán szerepelnie kell egy "szociális támogatás" sornak. Ha ez mégsincs ott, akkor a hibát jelezni kell a Tigáznak, vagy a MÁK-nak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ország legnagyobb földgázszolgáltatójának számító Tigáz 1.2 milliós ügyfélköréből több mint 700 ezren kapnak az államtól gázár-támogatást, de néhány ezer fogyasztónál ez a jogosultság ellenére sincs így. A probléma oka az, hogy a megváltozott számlázási rendszer miatt módosult a Tigáz-fogyasztók azonosítója, a MÁK-tól viszont még a régi azonosítóval érkezett a támogatási határozat, a gázcégnek pedig nem sikerült megtalálnia a régi azonosító alapján a jogosultat. Konkrét felelőst nem sikerült találnia a lapnak: a Tigáz és a MÁK szakemberei egymásra mutogatnak. A néhány ezen jogosult, aki mégsem kapott támogatást, ha a beazonosítása sikerrel jár, visszamenőlegesen megkaphatja a támogatást.

Amint már beszámoltunk róla, eddig mintegy 180 ezer gázár-támogatási kérelem esetén kért a MÁK az APEH-től adategyeztetést. Õket az alapján választották ki, hogy az energiaár-támogatás iránti igénylésükben azt írták, nulla jövedelemmel rendelkeznek, és mindehhez aktív, vagyis munkaképes korúak - jelezte a lapnak a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Pichler Ferenc elmondta: a 180 ezres körből 56 ezer esetben találta azt az APEH, hogy a nála szereplő bevallási és egyéb adatok alapján van jövedelme az igénylőnek. Velük egyezteti az adatokat az államkincstár, s ellenőrzés majd azoknál indulhat, akiknél itt nem sikerül tisztázni a helyzetet.

2007.07.26 07:59
Sokan csaltak a gáz- és távhő-ártámogatással?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06