20 °C Budapest
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Nyugdíj utalás 2022: mikor utalják a 13. havi nyugdíjat, mennyi nyugdíjat utalnak, kinek jár nyugdíjemelés?

2022. február 9. 13:00

A mai napon elkezdődött a 13. havi nyugdíj folyósítása. De vajon pontosan kinek jár 2022-ben a nyugdíjemelés és pontosan mik a nyugdíj utalási időpontok az idén? Összegyűjtöttük a legfontosabb válaszokat.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk a novemberi magas összegű kiegészítés és nyugdíjprémium után 2022 februárjában még nagyobb összeget juttat el az időseknek az állam. Ugyanis a nyugdíj idén az eredetileg tervezett 3% helyett 5 százalékkal emelkedett, mindezt azért, hogy kompenzálja a rekordinflációt. Most pedig, a Magyar Posta február 9-től elkezdte kézbesíteni a 13. havi nyugdíjat.

 A kézbesítést így a megszokottnál két nappal korábban kezdik, az ütemezés a szokásos sorrendnek megfelelő, így egyes ügyfelek felkeresése korábban, de legkésőbb a nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon megtörténi

– olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben, ahol arra is felhívták a figyelmet, hogy a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások csaknem felét kézpénzben, postai kézbesítés segítségével fizeti ki az állam az érintettek számára.

13. havi nyugdíj kifizetés 2022

Ahogyan azt már fent is írtuk megkezdődött a mai nap a 13. havi nyugdíj kifizetése. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a postai kézbesítés kezdődik meg február 9-én, míg azok a jogosultak, akik utalással kapják a járulékukat február 11-én, pénteken kapják meg a 13. havi nyugdíjukat a februári kifizetés mellett.

Mit kell tudni a 13. havi nyugdíjról?

Az eredeti tervek szerint az idén még csak félhavi juttatás járt volna a magyar nyugdíjasoknak 13. havi nyugdíj címén – ugyanis a kormány lépcsőzetesen tervezte visszaépíteni a plusz összegeket. Végül, a novemberben kifizetett nyugdíjprémiumkor már lehetett sejteni, hogy a 13. havi nyugdíj egy összegben fog megérkezni, amit később Novák Katalin is megerősített a közösségi oldalán megosztott videóban. Ebben jelentette be, hogy februárban 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő kaphatja meg a 13. havi nyugdíjat.

Erre a juttatásra ugyanis nemcsak az öregségi nyugellátásban részesülők számíthatnak, hanem más nyugdíjszerű ellátások jogosultjai is, ha a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjában már jogosult volt.

Ez alapján a plusz összegre számíthatnak többek között azok, akik nyugdíjra jogosultak,

 • korhatár előtti ellátásban,
 • szolgálati járandóságban,
 • átmeneti bányászjáradékban,
 • táncművészeti életjáradékban,
 • rokkantsági ellátásban,
 • rehabilitációs ellátásban,
 • baleseti járadékban,
 • bányászok egészségkárosodási járadékában,
 • fogyatékossági támogatásban,
 • vakok személyi járadékában,
 • rokkantsági járadékban,
 • házastársi pótlékban vagy
 • házastárs után járó jövedelempótlékban részesülők is.

Pontosan ennyi pénzt kap februárban egy átlagnyugdíjas

Idén a tervezett 3 helyett 5 százalékkal emelték a nyugdíjakat. 2021-ben, az év elején 3 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok, viszont már januárban prognosztizálható volt, hogy a fogyasztói árak ennél nagyobb ütemben drágulnak majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Novemberben végül 1,2 százalékos emeléssel egészítették ki a nyugdíjakat, illetve visszamenőleg egy összegben kifizették az emelést a megelőző 10 hónapra is.

Így tehát egy 100 ezer forintos nyugdíjban részesülő 2022 februárjától 105 ezer forint juttatásra számíthat. A KSH szerint 2021. január 1-jén - 2022-es adat még nem áll rendelkezésre - a teljes öregségi ellátás átlaga 150 571 forint/hó volt. Ha hozzászámoljuk az év során történt emeléseket, akkor nagyjából 158 ezer forint lehet jelenleg az öregségi nyugellátás átlagos összege. Ezt 5 százalékkal emelve már 165 800 forintra nőhetett az átlagnyugdíj. Látva a jelenlegi inflációs mutatókat - novemberben és december is rekordmagasak, átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak a fogyasztói árak mint egy éve - szükség is lesz az 5 százalékos emelésre. Friss elemzői becslések szerint 2022-ben is átlagosan 5-5,5 százalékos inflációra lehet majd számítani.

Mikor jön a 13. havi nyugdíj? Itt vannak a nyugdíj utalási időpontok

A nyugdíj utalás időpontjai legalább annyira fontosak, mint a munkaképes korosztály esetében a munkabér kiutalásának dátumai, éppen ezért már korábban összeszedtük, hogy mikor lesz a folyósítás. A nyugdíj utalása ugyanis általánosságban mindig a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső első munkanapjára esik és a Magyar Államkincstártól érkezik. Minden jogosult számára választható a nyugdíj kifizetése postai úton, illetve utalás formájában is, attól függően, hogyan szeretnék a juttatást átvenni. Amennyiben az utóbbi lehetőség mellett dönt az illető, akkor a nyugellátás összegének jóváírása egy napot vesz igénybe, de a postai út sem tart már sokkal tovább, aminek az idejét egyszerűen ellenőrizhetjük a postai nyugdíj kifizetési naptárban.

Az idei év nyugdíj utalás dátumait pedig az alább lehet olvasni:

 • Nyugdíj utalás 2022 január: 2022. január 12. (szerda)
 • Nyugdíj utalás 2022 február: 2022. február 11. (péntek)
 • Nyugdíj utalás 2022 március: 2022. március 11. (péntek)
 • Nyugdíj utalás 2022 április: 2022. április 12. (kedd)
 • Nyugdíj utalás 2022 május: 2022. május 12. (csütörtök)
 • Nyugdíj utalás 2022 június: 2022. június 10. (péntek)
 • Nyugdíj utalás 2022 július: 2022. július 12. (kedd)
 • Nyugdíj utalás 2022 augusztus: 2022. augusztus 12. (péntek)
 • Nyugdíj utalás 2022 szeptember: 2022. szeptember 12. (hétfő)
 • Nyugdíj utalás 2022 október: 2022. október 12. (szerda)
 • Nyugdíj utalás 2022 november: 2022. november 11. (péntek)
 • Nyugdíj utalás 2022 december: 2022. december 2. (péntek)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?