Caucasian pregnant woman working on a laptop and sitting on a couch at her home.

Ők lesznek a szerencsések 2023-ban: havonta akár 75 ezer forint adókedvezmény is járhat nekik

2023. január 4. 09:44

A kormány az év végén jelentette be, hogy 2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 évnél fiatalabb nőknek, akik gyermeket vállalnak. Azóta kiderült, hogy aki 30 év alatti, de január 1-jét megelőzően született gyermeke, elesik az adókedvezménytől. Így is néhány éven belül a százezret is elérheti azoknak a fiatalon szülő nőknek a száma, akik élhetnek a 30 éven aluli anyák szja-kedvezményével - írja a 24.hu. A támogatás első évében legalább 20-30 ezren lesznek rá jogosultak, de a kedvezménynek felső határa is van. A többség kevés ideig számíthat rá, mivel a magyar nők átlagosan 29 évesek az első gyermek születésekor.

Fontos tudni, hogy ugyan az szja-kedvezmény a kormányrendelet szerint a magzat 91 napos korától jár, viszont aki a magzata után már 2022-ben jogosulttá vált a családi adókedvezményekre, de az idén szüli meg a gyermekét, csak a szülés napjától jogosult a támogatásra - írja a lap.

A KSH statisztikái szerint 2015 óta évről évre nagyjából hét-nyolcezerrel kevesebb nő szül 30 éves kor alatt, mint afölött, és ez az olló egyre inkább nyílik. 30 éves koruk előtt évi átlagban körülbelül 42 ezren szülnek, bár ebből még azt hogy évente mennyien lesznek jogosultak a 30 év alatti nők szja-mentességére, azt pontosan lehetetlen megmondani. Értelemszerűen csak az szja-köteles jövedelemmel rendelkezők vehetik igénybe a támogatást, illetve nem mindenki azonos időtartamban lesz kedvezményezett. (Aki például 28 évesen szül, csak két évig részesül a támogatásban.) 

A 30 év alatti anyák szja-mentességére jogosultak száma öt év múlva érheti el a csúcsát, hiszen addigra már a korosztályhoz tartozó összes anya részesülhet a kedvezményben, ellentétben a jelenlegi helyzettel, amikor egy 2022 decemberében szült nő nem veheti igénybe a támogatást. Ha a 25–29 évesekhez hozzávesszük azt az átlagosan 16 ezer nőt, akik 25 éves koruk előtt szülnek, az szja-mentességet élvező nők száma akár a 100 ezret is elérheti 2028-ra.

Az szja mértéke 2023-ban egységesen 15 százalék, egy dolgozó nő tehát bruttó 100 ezer forintonként 15 ezer forinttal kereshet többet. Az szja-mentesség a gyermekgondozási ellátásokra is jár, vagyis a csedből és a gyedből is érvényesíthető. A NAV honlapján fellelhető tájékoztató szerint ugyanakkor a támogatásnak van felső határa is: a 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a teljes munkaidőben alkalmazásban állók – előző év júliusára vonatkozó – nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2023-ban így a kedvezmény összege legfeljebb jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18