Portrait of handsome elegant mature man with cigar and a glass whiskey in a dark room

Tovább gazdagodtak a vagyonos magyarok a járvány alatt: ebbe fektették a pénzt

2021. július 9. 09:32

A hazai privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon 7000 milliárd forint fölé emelkedett és az egy ügyfélszámlára jutó átlagvagyon is új rekordon van 150 millió forinttal, új privátbanki ügyfeleket viszont alig tudott akvirálni a szektor. A legnagyobb privátbanki szolgáltató továbbra is az OTP Private Banking, de az Equilor ment az utóbbi fél évben a legnagyobbat a szolgáltatók között.

A féléves gyakoriságú Portfolio Privátbanki Felmérésből kiderült, hogy a válaszadók által nyilvántartott vagyon 2021. június végén meghaladta 7000 milliárd forintot, ami gyakorlatilag teljes piaci lefedettséget jelent. Azt már a tavalyi számokból is láttuk, hogy jól jött a magyar privátbanki ügyfeleknek a tavaly tavaszi koronavírus-válságot követő piaci fellendülés, a vagyon december végén új szintre, 6500 milliárd forint fölé ugrott. Az elmúlt fél évben sikerült ezt is túlszárnyalni. Ezzel a privátbanki szolgáltatóknál kezelt vagyon az év első felében több mint 7%-kal, egy év alatt pedig közel 15%-kal bővült.

A tavalyi első negyedévet követő piaci felpattanás javarészt idén is kitartott - írja a Portfolio, a részvénypiacokon szép hozamokat lehetett elérni, így a vagyonbővülés egy jelentős részét vélhetően ez az árfolyamhatás magyarázza. Mindemellett az extra megtakarítások is lecsapódhattak a számokban, hiszen a koronavírus miatti korlátozások visszafogták eddig a fogyasztást.

Nemcsak szektorszinten nő egyre látványosabban a kezelt vagyon, hanem ügyfélszámlákra bontva is. Míg 2013-ban még csak alig több mint 62 millió forint volt egy számlán, addig júniussal bezárólag az egy számlára eső átlagvagyon már meghaladta a 150 millió forintot, ami új rekord. Ez azt jelenti, hogy fél év alatt 4,5%-kal nőtt az egy ügyfélszámlára eső átlagvagyon, egy év alatt pedig közel 12%-kal.

Egyre több az olyan privátbanki szolgáltató a magyar piacon, amely folyamatosan emeli a belépési limitet, mindez összefügg a kezelt vagyon és az ügyfélszámlánkénti vagyon növekedésével. Tavaly az OTP és a Budapest Bank növelte a küszöböt, idén pedig az Equilor csatlakozott a limitemelők táborába: a szolgáltatónál a korábbi 50 milliós küszöböt emelték most 75 millióra. A legmagasabb belépési limittel rendelkező szolgáltatók sorrendje nem változott, de egyre többeknél emelkedik 100 millióra a küszöb:

  • a Bank Gutmanné a legnagyobb belépési küszöb 360 millióval, ezt követi
  • az Erste, ahol már 120 millió forint kell ahhoz, hogy valaki privátbanki ügyfél lehessen, a harmadik helyen pedig
  • az UniCredit, az MKB, a K&H, a Raiffeisen és a Concorde Értékpapír holtversenyben van 100 milliós limittel,
  • illetve az OTP kiemelt privátbanki szegmense is.
  • A legalacsonyabb belépési összeghatárok a Generalihoz és a Takarékbankhoz kötődnek 30 milliós limittel.

Az egy ügyfélszámlára eső vagyonban a Bank Gutmann büszkélkedhet a legmagasabb, egymilliárd forintot meghaladó átlagvagyonnal, mögötte az MKB Private Banking lehet a második 379 millióval (a szolgáltató nem közölt friss adatot, így saját becslést alkalmazunk az ügyfélszámla-szám nagyságára), de 200 millió forintos átlagvagyon felett vannak a Hold, a Concorde, a Raiffeisen és az Erste ügyfelei is.

Egyre többeknek van 50 millió feletti vagyona

Egyre nő azoknak az ügyfeleknek az aránya, akiknek a szolgáltatók adatközlése szerint 50 millió forintnál is nagyobb vagyonuk van. Június végén arányuk már 78%-ot tett ki, bár ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a szolgáltatók többségénél eleve nem is lehet privátbanki ügyfél az, akinek nincs ekkora vagyona (ez az arány valószínűleg magasabb a valóságban, ugyanis van olyan szolgáltató, amely erre vonatkozóan nem közöl adatot).

Jelenleg a piacon öt olyan szolgáltató van, amelynél 50 millió forintos vagyon alatt is privátbanki ügyfél lehet valaki. Ettől persze még igaz, hogy az egyes ügyfelek kezében egyre nagyobb vagyon halmozódik fel (ezt bizonyítja az egy ügyfélre eső vagyon nagysága is, amiről korábban már szó esett). Ehhez képest érdekesség, hogy az ügyfélszámlák csupán 51%-án van 50 milliónál nagyobb vagyon, ami azzal is magyarázható, hogy az ügyfelek több számla között osztják meg a szolgáltatónál tartott pénzt. De egyébként ez az arány is folyamatosan nő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem feltétlenül csak a részvénybefektetéseknek köszönhették a hazai gazdagok vagyonuk növekedését.

A friss adatok szerint egy átlagos privátbanki portfólió nagyjából 12%-ban tart részvényt és 29%-ban befektetési alapot, mindkét kategória részesedése gyakorlatilag stagnált. Szinten maradt tavaly év végéhez képest a kötvények aránya is 39%-kal, a likvidebb befektetéseké, mint a bankbetét és a készpénz, pedig egy százalékponttal nőtt.

A tőkepiacok okozzák a legnagyobb fejtörést

Egyértelműen a koronavírus okozta gazdasági, társadalmi és jövedelmi változások aggasztják továbbra is a hazai privátbanki szolgáltatókat. A Portfolio Privátbanki Felmérésében

  • a pénz- és tőkepiaci környezet kockázatait ítélték a legnagyobbnak a szolgáltatók, ezt
  • a hazai gazdaságpolitika, majd
  • a szabályozói/piaci környezet, majd
  • fej-fej mellett a forint árfolyama, a magyar gazdaság általános helyzete és a szabályozói/piaci környezet változása követte.

A koronavírussal kapcsolatban a privátbanki szereplők kiemelték, hogy a gazdaságra és az elkölthető jövedelemre vonatkozó negatív hatásai mellett jó befektetési lehetőségeket is teremtett a privátbanki ügyfelek számára (ezt a kezelt vagyon növekedése is bizonyítja a szolgáltatóknál), de nem lehet elmenni amellett, hogy a hektikus piaci mozgások nagyobb felelősséget is követelnek a privátbanki szolgáltatóktól az ügyfélvagyon megőrzése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem