12 °C Budapest

Fontos határidő közeleg: ha ezt elfelejted, zárolják a bankszámládat

2019. május 13. 14:58

Szorít a határidő, hamarosan több tízezer magyar lakossági bankszámláját zárolhatják a bankok. Akik nem végzik el a kötelező adategyeztetést június 26-ig, azok ezt nem tudják elkerülni. A bankok Pénzcentrumnak adott válaszaiból úgy látjuk, hogy a teljes ügyfékörnek körülbelül a harmada még mindig nem végezte el azt - ez több százezer embert jelent. De mi is ez az adategyeztetés, és mi a teendőnk vele? Ezt magyarázzuk el a videónkban.

Nagyjából a banki ügyfelek körülbelül harmada nem végezte még el a banki adategyeztetést, erre pedig kevesebb, mint másfél hónapjuk maradt. Aki nem végzi ezt el határidőre, annak a bankok befagyasztják a bankszámláját: nem tud pénzt felvenni róla, befizetni, és még a kártyás fizetés is lehetetlenné válik. Mi gyakran tapasztaljuk, hogy sok olvasó még mindig nincs tisztában ezzel - ők számíthatnak a bankok megkeresésére a következő hetekben.

De hogy mivel is jár az adategyeztetés, és mit kell tenni, hogy ne zárolják a bankszámlánkat, azt szintén kevesen tudják. Pedig egyáltalán nem bonyolult dologról van szó, sőt, egy sima banki ügyintézés során a fiókban elvégzik nekünk két perc alatt. Az alábbi videónkban arról beszélünk, hogy hogy néz ki ez a folyamat, és mi a teendőnk:

Hogy röviden összefoglaljuk, a banki adategyeztetés minden ügyfélnek kötelező, akik bankszámlájukat 2017. június 26. előtt kötötték, ekkor fogadták el ugyanis az erről szóló törvényt. Az erről lemaradók bankszámláját a bankok zárolni fogják - az adategyeztetés elvégzése után azonban ezt a zárolást feloldják.

Drága a folyószámlád? Találj olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem csak a lakossági számlával rendelkezőknek kell elvégezni, hanem a vállalatoknak - náluk azonban némileg különbözhet az eljárás. Nem annyira egyszerű a folyamat a kiemelt közszereplőknek és azok hozzátartozóinak, üzlettársainak sem. Hogy nekik mit is kell tenniük, valamint pontosan hogy is néz ki a művelet, azt fenti videónkban magyarázzuk el. Annyit azonban hatványozottan kiemelünk: ha még nem végezted el az adategyeztetést, semmiképp ne hagyd azt az utolsó pillanatra, vélhetően tömve lesznek a bankfiókok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem