Fontos határidő közeleg: ha ezt elfelejted, zárolják a bankszámládat

Fontos határidő közeleg: ha ezt elfelejted, zárolják a bankszámládat

2019. május 13. 14:58

Szorít a határidő, hamarosan több tízezer magyar lakossági bankszámláját zárolhatják a bankok. Akik nem végzik el a kötelező adategyeztetést június 26-ig, azok ezt nem tudják elkerülni. A bankok Pénzcentrumnak adott válaszaiból úgy látjuk, hogy a teljes ügyfékörnek körülbelül a harmada még mindig nem végezte el azt - ez több százezer embert jelent. De mi is ez az adategyeztetés, és mi a teendőnk vele? Ezt magyarázzuk el a videónkban.

Nagyjából a banki ügyfelek körülbelül harmada nem végezte még el a banki adategyeztetést, erre pedig kevesebb, mint másfél hónapjuk maradt. Aki nem végzi ezt el határidőre, annak a bankok befagyasztják a bankszámláját: nem tud pénzt felvenni róla, befizetni, és még a kártyás fizetés is lehetetlenné válik. Mi gyakran tapasztaljuk, hogy sok olvasó még mindig nincs tisztában ezzel - ők számíthatnak a bankok megkeresésére a következő hetekben.

De hogy mivel is jár az adategyeztetés, és mit kell tenni, hogy ne zárolják a bankszámlánkat, azt szintén kevesen tudják. Pedig egyáltalán nem bonyolult dologról van szó, sőt, egy sima banki ügyintézés során a fiókban elvégzik nekünk két perc alatt. Az alábbi videónkban arról beszélünk, hogy hogy néz ki ez a folyamat, és mi a teendőnk:

Hogy röviden összefoglaljuk, a banki adategyeztetés minden ügyfélnek kötelező, akik bankszámlájukat 2017. június 26. előtt kötötték, ekkor fogadták el ugyanis az erről szóló törvényt. Az erről lemaradók bankszámláját a bankok zárolni fogják - az adategyeztetés elvégzése után azonban ezt a zárolást feloldják.

Drága a folyószámlád? Találj olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nem csak a lakossági számlával rendelkezőknek kell elvégezni, hanem a vállalatoknak - náluk azonban némileg különbözhet az eljárás. Nem annyira egyszerű a folyamat a kiemelt közszereplőknek és azok hozzátartozóinak, üzlettársainak sem. Hogy nekik mit is kell tenniük, valamint pontosan hogy is néz ki a művelet, azt fenti videónkban magyarázzuk el. Annyit azonban hatványozottan kiemelünk: ha még nem végezted el az adategyeztetést, semmiképp ne hagyd azt az utolsó pillanatra, vélhetően tömve lesznek a bankfiókok.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?