33 °C Budapest
A tökéletes jelszó titka: így biztosan nem fogják lenyúlni a pénzed

A tökéletes jelszó titka: így biztosan nem fogják lenyúlni a pénzed

2017. szeptember 20. 11:00

Nagyon megkönnyíti pénzügyeink intézést az internet: legyen szó netbankról, mobilbankról, vagy okostelefonos applikációról, egyre többen kezelik digitálisan pénzüket. Van azonban néhány alapszabály, amit érdemes betartani - a biztonság kedvéért.

Évek óta része életünknek a digitális, online bankolás. Csak egy példa: sokkal egyszerűbb és általában jóval olcsóbb is netbankon, vagy mobilbankon keresztül pénzt átutalni, mint bankfiókban. A digitális szolgáltatások köre egyre növekszik, manapság okostelefonos banki applikációval intézhetünk például

  • átutalást
  • megtakarítást
  • hitelfelvételt
  • bankkártya-beállításokat
  • és csoportos beszedési megbízásokat is.

Általánosságban pedig kijelenthetjük azt, hogy minél több banki műveletet végez valaki online, annál jobban jár - a kedvezőbb költségek, alacsonyabb (vagy nulla forintos) díjak mellett még időt is spórolhat. Éves szinten akár több tízezer forintot is meg lehet takarítani azzal, ha egy banki ügyfél kizárólag online intézi az átutalásait. A pénzintézetek által kínált egyes számlacsomagokban legtöbb esetben csak akkor nincs átutalási díj, ha az utalás netbanki vagy mobilbanki úton történik - a bankfiókban az utalásnak már több száz forintos díja lehet.

Azok, akik vonakodnak kipróbálni ezeket a technológiákat, általában arra hivatkoznak, hogy nem megfelelő az internet-hozzáférésük, nem elég jó az okostelefonjuk/laptopjuk, vagy hogy nem értenek hozzá. És persze a legtöbb kifogás a biztonság miatt merül fel: sokan nem bíznak eléggé az új megoldásokban, attól tartanak, hogy valamilyen csalás áldozatai lesznek.

A bankok IT-biztonsági szakértői szerint azonban a digitális pénzügyi megoldások kifejezetten biztonságosnak számítanak - de persze csak akkor, ha maguk a felhasználók is betartanak néhány egyszerű szabályt. Lássuk, mik a legfontosabbak!

1. Figyeljünk a jelszavakra!

A banktól kapott jelszót az első használat során érdemes megváltoztatni. Minden esetben törekedjünk olyan jelszó megadására, mely nem kapcsolható hozzánk, így nem fejthető vissza egyszerűen (ne kedvenc háziállatunk nevét vagy egy szimplán növekvő sorszámot, vagy születési dátumot adjunk meg jelszónak).

A netbanki, mobilbanki azonosítót, jelszót ne adjuk meg senkinek!

Ne készítsünk olyan feljegyzést (pl. számítógépen és mobiltelefonon sem), amely illetéktelen kezébe kerülve lehetővé teszi a belépést a mi nevünkben! Elektronikus kódjainkat - amennyiben nem elektronikus azonosítás kapcsán kérik - telefonon, e-mailen vagy írásban még a számlavezető szolgáltatónk sem kérheti. Ha ilyen kéréssel találkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt valójában nem az intézmény kéri. Az ilyen eseményről azonnal értesíteni kell a bankot.

A legjobb megoldás a jelszavakhoz

Az OTP Bank szakértői azt tanácsolják, hogy a szolgáltatásokhoz használt jelszavainkat kezeljük bizalmasan, azokat senkinek ne mondjuk el. A jelszót se kódolt, se kódolatlan formában, se noteszba, se mobiltelefonba ne jegyezzük fel. A jelszót rendszeresen változtassuk meg. A jelszóváltoztatáskor kerüljük az egyszerűen kitalálható nyilvánvaló számokat (pl. születési dátum, irányítószám).

2. Vírusok és antivírusok

Számítógépünkön, telefonunkon használjunk víruskereső valamint a trójai alkalmazások elleni védelmet nyújtó programot és rendszeresen frissítsük azt! A vírusirtó vagy antivírus program célja annak biztosítása, hogy a hálózatba vagy egy adott számítógépbe ne juthasson be olyan állomány, mely károkozást, illetéktelen adatgyűjtést vagy bármely, a felhasználó által nem engedélyezett műveletet hajt végre.

Telepítsünk tűzfal-szoftvert is, amit szintén rendszeresen frissítsünk! A tűzfal az illetéktelen hálózati hozzáféréseket megakadályozó eszköz, amely a kommunikáció folyamatába beépülve figyeli és szabályozza az átáramló forgalmat.

3. Arra is figyeljünk, hogy honnan használjuk

Interneten keresztül csak biztonságos helyről intézzük pénzügyeinket! Ne adjunk lehetőséget arra, hogy elektronikus kódunkat más is láthassa! Csak végső megoldásként használjunk nyilvános internetet (például internet kávézóban), vagy jelszóval nem védett Wi-Fi hálózatot bankügyeink intézésére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Ne válasszuk azt a lehetőséget, hogy a számítógép megjegyezze a belépéshez szükséges jelszót! Tanácsos törölni a böngésző tárolóját is az internetes bankolás után, hogy illetéktelen személy ne tudjon adatainkkal visszaélni. Ha nyilvános helyen intézzük pénzügyeinket, célszerű ezt követően megváltoztatni a belépési jelszót. Az internetes rendszerből ne a böngésző bezárásával, hanem a kilépés gombbal jelentkezzünk ki!

4. Okostelefonról bankolsz? Ezekre külön figyelj

Okostelefonnál, tabletnél ajánlott a beépített védelmek magas szinten történő használata, a mobil készülékekre elérhető vírusvédő szoftverek alkalmazása, és speciális biztonsági szoftverek használata (például jelszótárolásra, mobilkövetésre).

Egyes kártevők képesek a többszintű/többcsatornás azonosítást is megkerülni. Például, ha az azonosításhoz a standard azonosító mellett egy ideiglenes, csak pár percig élő azonosító (amit SMS-ben kapunk meg az intézménytől) is szükséges, az okostelefont megtámadó szoftver mindkét azonosítót megszerzi a telefonból, jelentős károkat okozva ezzel.

A támadók sokszor az alkalmazásokba építik a vírusokat: érdemes tehát figyelni arra, mit töltünk le. Itt is fontos a közösségi hálózatokban való ésszerű és átgondolt részvétel, valamint a vezeték nélküli kapcsolatok biztonságos használata.


Ahogy internetbankolás esetében, úgy mobil netbankolás során is a kilépés gombbal jelentkezzünk ki az internetes rendszerből, továbbá a használat közben a böngésző címsorában szereplő linket adatainak biztonsága érdekében ne küldjük tovább.

A leggyakoribb veszély az e-mailes, telefonos adatkicsalás (scam vagy phishing)

Legyen gyanús, ha olyan levelet kapunk, amely túl kedvező ajánlatot, soha meg nem rendelt termék lemondását, vagy nyereményt tartalmaz - hívják fel a figyelmet az OTP Bank szakértői! A nemzetközi kártyatársaságok sem e-mailben, sem telefonon nem keresik meg közvetlenül a kártyabirtokosokat! Így azonnal keltsen gyanút, haolyan e-mailt vagy telefonhívást kapunk, melyben arról tájékoztatnak, hogy kártyánk adatait illetéktelenek megszerezték, és bizalmas adatokat kérnek (pl.: kártyaszám, számlaszám, titkos kódok, PIN kód). Ezt sose tegyük meg, helyette haladéktalanul értesítsük a bankot.

Ha a banktól keresnek telefonon a bankkártyánkkal kapcsolatban, a bank munkatársai csak személyes adatokat kérnek (pl.: születési dátum, édesanyja neve). A bankkártyánkkal kapcsolatos adatokat nem kérnek tőlünk.

 

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 4. 06:26
“Miért nem megy napjainkban még feljebb az arany, ilyen inflációs környezetben?” Az aran...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?