12 °C Budapest
Már 55 évesen is nyugdíjba mehetsz: ez kell hozzá

Már 55 évesen is nyugdíjba mehetsz: ez kell hozzá

2016. szeptember 13. 14:45

Sokan áhítoznak arról, hogy korán nyugdíjba vonulnak, de nehéznek találják azt, hogy félretegyenek. Valóban nem egyszerű átlagfizetésből megtakarítani, azonban mutatunk pár módszert, amivel előrébb hozhatjuk a nyugdíjas éveket. Persze nemcsak a korai nyugdíjhoz, hanem a nagyobb nyugdíjkiegészítéshez is hozzájárulhatnak ezek a trükkök.

Sokan áhítoznak arról, hogy korábban nyugdíjba menjenek, nemrég írtunk is arról, hogy a fizetésünk negyedét félretéve 23 év spórolás elegendő lehet, hogy elég pénz összegyűljön a számlánkon ehhez. Ha tehát 22 évesen elkezdünk félretenni, akkor ez 55 éves korunkra elérhető, sőt az alábbi trükkökkel még le is faraghatunk a 23 évből.

Persze a fizetésünk negyedét nem olyan könnyű nélkülözni, azonban nyugdíjra mindenképpen érdemes elkezdeni időben takarékoskodni. Mutatunk néhány tippet, amivel havonta sokkal több maradhat a zsebedben és összegyűjtheted a korai nyugdíjba vonuláshoz szükséges összeget. Persze ezek a praktikák akkor is használhatók, ha nem tudunk, vagy nem akarunk korán nyugdíjba vonulni, a megtakarításhoz így is használhatók ezek a tippek.

Olcsóbb lakhatás, olcsóbb autók

A legtöbbet az autón és a lakáson lehet spórolni, sokaknak már ebből is összejöhet a nyugdíj-megtakarításhoz elegendő pénz. A lakásválasztáskor érdemes törekedni arra, hogy ne vásároljunk a lehetőségeinknél nagyobb lakást. Ez ugyanis nemcsak egyszeri kiadás, hanem a fenntartása is magasabb, mint egy kisebb otthonnak, a fűtést (és társasháznál a közös költséget) ugyanis a lakás mérete befolyásolja.

Autóvásárlásnál sem feltétlenül kell a bőrülésre elkölteni több százezer forintot. Új autó helyett érdemes lehet az egy-két éves autók közül válogatni, ezek ugyanis sokszor harmadával olcsóbbak az újnál. Ha mindenképp újat szeretnénk, akkor válogassunk a szalonban kiállított darabokból, ezek általában kedvezményesen vásárolhatók meg.

Nem mindenhol nélkülözhető az autó, azonban sok helyen (pl: Budapesten) jó tömegközlekedési hálózat van, ez pedig sokkal olcsóbb, mint az autózás. Ha a kirándulásainkhoz, utazásainkhoz autó kell, akkor könnyen lehet, hogy az évi pár alkalmas autóbérléssel jobban járunk, mintha saját kocsit tartunk fenn.

Persze, amikor ezeket a döntéseket meghozzuk mérlegeljük, hogy az időskori jólétünk számít nekünk, vagy mindenképpen a bőrülés/nagyobb autó kell nekünk.

Mégsem a biztonságos konstrukció a legjobb?

A korai nyugdíj eléréséhez bizony kockáztatni kell. Ahogy azt a korábbi cikkünkben írtuk, a 23 év kellhet ahhoz, ha kötvényekbe fektetve szeretnénk összegyűjteni a nyugdíjhoz szükséges összeget. Ha nagyobb kockázatot vállalunk, akkor viszont már korábban is összejöhet a célunk. Persze nem feltétlenül részvényvásárlásra kell gondolni, hanem arra, hogy a portfóliónkban kockázatosabb értékpapírt is tartunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál eleve lehetőség van egy magasabb hozammal kecsegtető, kockázatosabb portfóliót választani. A nyugdíjbiztosításnál az eszközalapokból álló portfóliót a tanácsadónkkal közösen alakíthatjuk ki, itt lehetőségünk van arra, hogy valamivel több pénzt tegyünk kockázatosabb alapokba.

Fektessünk az egészségünkbe

Az egyik legjelentősebb kiadás az egészségügy lehet, sőt ha megbetegszünk, kiesünk a munkából és így a fizetésünk is alacsonyabb lehet. Érdemes tehát úgy "befektetni" az egészségünkbe, hogy egészségesebben élünk:

  • Egészséges, otthon készült ételeket fogyasztunk,
  • Leszokunk a káros szenvedélyekről, de legalábbis csökkentjük az alkoholfogyasztást/elszívott cigaretták számát.

Mivel egy komoly betegség hosszú időre munkaképtelenné tehet, ráadásul a különleges gyógymódoknak köszönhetően sokba is kerülnek (pl: rehabilitációs intézmények), ezért ezzel akár milliókat is megtakaríthatunk.

Az egészséghez hozzátartozik a rendszeres testmozgás is. Szinte mindegy, hogy milyen formáját választjuk, jól járhatunk vele, mivel nemcsak a testünket frissíti fel, hanem a stressz oldására is kiválóan alkalmas.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?