Így nem fogod elrontani a gyereket a zsebpénzzel

2015. október 26. 06:00

Hogyan lehet a gyerekeket tudatosan nevelni arra, hogy hatékonyan osszák be a pénzt? A Pénzcentrum megnézte, mit kínálnak a bankok, és mit tehetnek a szülők, ha a legjobbat akarják a gyereknek.

A gyerekek pénzügyi nevelése nagyobbrészt a szülők személyes példáján múlik. Alapfontosságú kérdésről van szó, ugyanis ha nem tanulnak meg gyerekkorban megfelelően bánni a pénzzel, felnőttként is problémáik lehetnek vele.

Pedagógusok egyetértenek abban, hogy minél korábban kezdik el a szülők a tudatos pénzügyi oktatást, annál hatékonyabb. Ahhoz, hogy a későbbiekben jó pénzügyi döntést tudjon hozni a gyerek, már kiskorban érdemes elkezdeni akár játékos formában a tudatos pénzügyekre nevelést.

A kisiskolásoknak sokféle pénzzel kapcsolatos játékot ki lehet találni, legyen az közös pénzszámolás, vagy társasjátékozás

jó ötlet a Monopoly, vagy akár a Gazdálkodj okosan! is.

Akár egy játékkal egybekötött közös bevásárlás is szórakoztató lehet, ahol az nyer, aki a vásárlásra szánt összegből többet megspórol a bevásárlásnál.

A szülői példamutatás a pénzügyek terén is nagyon fontos, hiszen a gyerek azt tanulja meg elsősorban, amit a szülőtől lát. Érdemes bevonni őket a mindennapi családi pénzügyekbe, és elmagyarázni nekik, hogy mire mennyit szán a család, és miért. Nagyon fontos a megfelelő pénzügyi felvilágosítás, el kell nekik magyarázni, hogy mi a bankkártya és mi a bankautomata.

A kicsik a készpénzzel való fizetést ugyan megértik, de kártyával való fizetés esetén még nem egészen világos számukra, hogy hogyan működik ez a rendszer. Fiatalkorban a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakra (havi kiadásokra és bevételekre) kellene helyezni a hangsúlyt, hogy maga egy háztartás miből áll: honnan van a bevétel, melyekből a számlákat fizetik, miért kell kifizetni, és mindezt hogyan kell elvégezni.

A bankba is érdemes elvinni őket, ahol a gyakorlatban is láthatják a banki ügyintézés menetét. Javasolt az alapvető bankkártyás funkciókat elsajátítani: folyószámla egyenleget e-bankon, vagy mobilbankon keresztül lekérdezni, vagy egy-egy "kiadást" internetbankon keresztül lebonyolítani.

A gyerekek nagyon könnyen befolyásolhatóak a reklámok által, így amellett, hogy csökkenteni kell a televíziózásra szánt időt, a reklámok befolyásoló, vásárlásra ösztönző hatásairól is érdemes szót ejteni nekik.

A zsebpénz sem mindegy

A zsebpénz szintén a tudatos pénzügyi nevelés eszköze lehet, ugyanis így már kiskortól kezdve megtanulhatják, hogy hogyan kell helyesen beosztani a pénzt. Akkor érdemes nekik zsebpénzt adni, amikor már kialakult a számfogalmuk, illetve rendelkeznek már késleltetési készséggel. Fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy a nagyobb vágyaik elérésének érdekében pénzük egy részét tegyék félre, és legyen megtakarításuk.

A zsebpénz nagyon hatékony, hiszen azzal, hogy a gyermek megtanulja beosztani, tapasztalatokat gyűjt. A kisebbeknek inkább heti, a tinédzsereknek havi zsebpénz ajánlott, amit érdemes három különböző perselybe, vagy borítékba tenni. Egyet a hosszú távú megtakarításoknak, illetve befektetéseknek, egyet a rövidtávú költségeknek, ha éppen gyűjt valamire, a harmadikat pedig azonnali elköltésre, vagy akár jótékonysági célokra.

 - mondta el a Pénzcentrumnak Alkér Orsolya gyermek- és családi pénzügyi tanácsadó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen termékeket kínálnak a bankok a gyerekek részére?

A bankok is támogatják a tudatos pénzügyi nevelést, többek között külön erre kialakított szolgáltatás-csomagokkal.

A Pénzcentrumot a Takarékbank arról tájékoztatta, hogy az egyes Takarékoknál is megtalálhatóak a gyerekek és fiatalok részére összeállított, akár díjkedvezményt is nyújtó számlatermékek, bankkártyák, illetve a már alacsonyabb összeggel kezelhető betéti termékek. A Csemete számla és a hozzá - 7 éves kortól - igényelhető Kölyökkártya a 3-14 év közötti gyerekeket célozza meg, míg a 14 és 18 év közötti korosztály részére szól a Nebuló számlacsomag és az ehhez igényelhető Maestro bankkártya, amelynek igénylését szintén a szülőkkel együtt kezdeményezhetik a fiatalok. Emellett több Takaréknál elérhető a közkedvelt Takarékmatrica Program, amely játékosan, ajándék matricákkal jutalmaz minden ötszáz forint feletti befizetést, ezzel is ösztönözve a gyerekeket a takarékoskodásra.

A CIB Banknál a diákoknak 14 éves kortól társkártyát kínálnak, melyet a szülő igényelhet bármelyik bankfiókban a meglévő folyószámlája mellé. A társkártyával egy elkülönített számla jön létre a gyermek számára, ami mind készpénzfizetésre, mind vásárlásra használható külföldön és belföldön egyaránt. A szülő meghatározhat egy napi limitet, illetve a költéseket is nyomon követheti.

Az OTP Banktól megtudtuk: szolgáltatásaik közül a Junior számla már újszülött kortól nyitható és életkortól függően más és más szolgáltatásokat, lehetőséget tartalmaz. A díjmentes számlavezetés mellett havonta 1 alkalommal díjmentesen utalható át pénz a Junior számlára, így a havi zsebpénz átutalása sem jelent plusz költséget a szülők számára. A felhasználók körében legfőképpen a lekötési, valamint a havi szintű kisebb összegű megtakarítási formák, az internetbank használata, kártyás fizetések, készpénz felvétel, ATM egyenleglekérdezés, illetve a nemzetközi diákigazolvány népszerűek. Az általános és középiskolás diákok takarékoskodását támogatja az Osztálypénz számla, amelynek a minimum nyitási összege 10 ezer forint, és a számlavezetés díjmentes, amennyiben egy adott osztály tanulói közül legalább 5 fő rendelkezik OTP Junior forint folyószámlával.

A K&H Bank a Trambulin ifjúsági programot kínálja fiatalkorú ügyfelei számára. A szülőknek bankszámla nyitására már gyermekük 6 éves korától lehetőségük nyílik, korosztályok szerint (6-14, 14-18, 18-25) különböző bankszámla konstrukciók érhetőek el. Az alsóbb korosztályokban inkább az edukációt célozzák, és korosztályonként fokozatosan válnak elérhetővé a felnőttek számára is elérhető kapcsolódó termékek és tranzakció típusok.

Az Erste bank 14-26 év közötti diákok részére kínált számlacsomagjának számlavezetési díja 0 forint, amelynek keretében igénybe vehető a Diák CélBetét Megtakarítási számla, illetve már havi 2 000 forint megspórolásával is kamatprémiumot lehet elérni, mely havi 10 000 forint megtakarítása esetén tovább fokozható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem