Így nem fogod elrontani a gyereket a zsebpénzzel

2015. október 26. 06:00

Hogyan lehet a gyerekeket tudatosan nevelni arra, hogy hatékonyan osszák be a pénzt? A Pénzcentrum megnézte, mit kínálnak a bankok, és mit tehetnek a szülők, ha a legjobbat akarják a gyereknek.

A gyerekek pénzügyi nevelése nagyobbrészt a szülők személyes példáján múlik. Alapfontosságú kérdésről van szó, ugyanis ha nem tanulnak meg gyerekkorban megfelelően bánni a pénzzel, felnőttként is problémáik lehetnek vele.

Pedagógusok egyetértenek abban, hogy minél korábban kezdik el a szülők a tudatos pénzügyi oktatást, annál hatékonyabb. Ahhoz, hogy a későbbiekben jó pénzügyi döntést tudjon hozni a gyerek, már kiskorban érdemes elkezdeni akár játékos formában a tudatos pénzügyekre nevelést.

A kisiskolásoknak sokféle pénzzel kapcsolatos játékot ki lehet találni, legyen az közös pénzszámolás, vagy társasjátékozás

jó ötlet a Monopoly, vagy akár a Gazdálkodj okosan! is.

Akár egy játékkal egybekötött közös bevásárlás is szórakoztató lehet, ahol az nyer, aki a vásárlásra szánt összegből többet megspórol a bevásárlásnál.

A szülői példamutatás a pénzügyek terén is nagyon fontos, hiszen a gyerek azt tanulja meg elsősorban, amit a szülőtől lát. Érdemes bevonni őket a mindennapi családi pénzügyekbe, és elmagyarázni nekik, hogy mire mennyit szán a család, és miért. Nagyon fontos a megfelelő pénzügyi felvilágosítás, el kell nekik magyarázni, hogy mi a bankkártya és mi a bankautomata.

A kicsik a készpénzzel való fizetést ugyan megértik, de kártyával való fizetés esetén még nem egészen világos számukra, hogy hogyan működik ez a rendszer. Fiatalkorban a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakra (havi kiadásokra és bevételekre) kellene helyezni a hangsúlyt, hogy maga egy háztartás miből áll: honnan van a bevétel, melyekből a számlákat fizetik, miért kell kifizetni, és mindezt hogyan kell elvégezni.

A bankba is érdemes elvinni őket, ahol a gyakorlatban is láthatják a banki ügyintézés menetét. Javasolt az alapvető bankkártyás funkciókat elsajátítani: folyószámla egyenleget e-bankon, vagy mobilbankon keresztül lekérdezni, vagy egy-egy "kiadást" internetbankon keresztül lebonyolítani.

A gyerekek nagyon könnyen befolyásolhatóak a reklámok által, így amellett, hogy csökkenteni kell a televíziózásra szánt időt, a reklámok befolyásoló, vásárlásra ösztönző hatásairól is érdemes szót ejteni nekik.

A zsebpénz sem mindegy

A zsebpénz szintén a tudatos pénzügyi nevelés eszköze lehet, ugyanis így már kiskortól kezdve megtanulhatják, hogy hogyan kell helyesen beosztani a pénzt. Akkor érdemes nekik zsebpénzt adni, amikor már kialakult a számfogalmuk, illetve rendelkeznek már késleltetési készséggel. Fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy a nagyobb vágyaik elérésének érdekében pénzük egy részét tegyék félre, és legyen megtakarításuk.

A zsebpénz nagyon hatékony, hiszen azzal, hogy a gyermek megtanulja beosztani, tapasztalatokat gyűjt. A kisebbeknek inkább heti, a tinédzsereknek havi zsebpénz ajánlott, amit érdemes három különböző perselybe, vagy borítékba tenni. Egyet a hosszú távú megtakarításoknak, illetve befektetéseknek, egyet a rövidtávú költségeknek, ha éppen gyűjt valamire, a harmadikat pedig azonnali elköltésre, vagy akár jótékonysági célokra.

 - mondta el a Pénzcentrumnak Alkér Orsolya gyermek- és családi pénzügyi tanácsadó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen termékeket kínálnak a bankok a gyerekek részére?

A bankok is támogatják a tudatos pénzügyi nevelést, többek között külön erre kialakított szolgáltatás-csomagokkal.

A Pénzcentrumot a Takarékbank arról tájékoztatta, hogy az egyes Takarékoknál is megtalálhatóak a gyerekek és fiatalok részére összeállított, akár díjkedvezményt is nyújtó számlatermékek, bankkártyák, illetve a már alacsonyabb összeggel kezelhető betéti termékek. A Csemete számla és a hozzá - 7 éves kortól - igényelhető Kölyökkártya a 3-14 év közötti gyerekeket célozza meg, míg a 14 és 18 év közötti korosztály részére szól a Nebuló számlacsomag és az ehhez igényelhető Maestro bankkártya, amelynek igénylését szintén a szülőkkel együtt kezdeményezhetik a fiatalok. Emellett több Takaréknál elérhető a közkedvelt Takarékmatrica Program, amely játékosan, ajándék matricákkal jutalmaz minden ötszáz forint feletti befizetést, ezzel is ösztönözve a gyerekeket a takarékoskodásra.

A CIB Banknál a diákoknak 14 éves kortól társkártyát kínálnak, melyet a szülő igényelhet bármelyik bankfiókban a meglévő folyószámlája mellé. A társkártyával egy elkülönített számla jön létre a gyermek számára, ami mind készpénzfizetésre, mind vásárlásra használható külföldön és belföldön egyaránt. A szülő meghatározhat egy napi limitet, illetve a költéseket is nyomon követheti.

Az OTP Banktól megtudtuk: szolgáltatásaik közül a Junior számla már újszülött kortól nyitható és életkortól függően más és más szolgáltatásokat, lehetőséget tartalmaz. A díjmentes számlavezetés mellett havonta 1 alkalommal díjmentesen utalható át pénz a Junior számlára, így a havi zsebpénz átutalása sem jelent plusz költséget a szülők számára. A felhasználók körében legfőképpen a lekötési, valamint a havi szintű kisebb összegű megtakarítási formák, az internetbank használata, kártyás fizetések, készpénz felvétel, ATM egyenleglekérdezés, illetve a nemzetközi diákigazolvány népszerűek. Az általános és középiskolás diákok takarékoskodását támogatja az Osztálypénz számla, amelynek a minimum nyitási összege 10 ezer forint, és a számlavezetés díjmentes, amennyiben egy adott osztály tanulói közül legalább 5 fő rendelkezik OTP Junior forint folyószámlával.

A K&H Bank a Trambulin ifjúsági programot kínálja fiatalkorú ügyfelei számára. A szülőknek bankszámla nyitására már gyermekük 6 éves korától lehetőségük nyílik, korosztályok szerint (6-14, 14-18, 18-25) különböző bankszámla konstrukciók érhetőek el. Az alsóbb korosztályokban inkább az edukációt célozzák, és korosztályonként fokozatosan válnak elérhetővé a felnőttek számára is elérhető kapcsolódó termékek és tranzakció típusok.

Az Erste bank 14-26 év közötti diákok részére kínált számlacsomagjának számlavezetési díja 0 forint, amelynek keretében igénybe vehető a Diák CélBetét Megtakarítási számla, illetve már havi 2 000 forint megspórolásával is kamatprémiumot lehet elérni, mely havi 10 000 forint megtakarítása esetén tovább fokozható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem