5 hely, ahova tedd a pénzed - ha jót akarsz magadnak

5 hely, ahova tedd a pénzed - ha jót akarsz magadnak

2014. december 14. 07:00

Ha pénzt szeretnénk félretenni, akkor rengeteg megtakarítási lehetőség közül választhatunk, a legfontosabb azonban, hogy a kritikus élethelyzetekre megtaláljuk a nekünk való terméket. Ma már válogathatunk különleges konstrukciók között is, azonban van öt olyan előtakarékossági forma, amibe életünk során legalább egyszer érdemes befektetnünk.

Életünk során sokszor előfordul, hogy valamilyen későbbi célunk eléréséhez előre takarékoskodunk. A megtakarításokat egyébként sokszor az állam is támogatja, közvetlen jóváírással, vagy adókedvezménnyel. Összegyűjtöttük azt az öt pénzügyi terméket, amivel érdemes megtakarítanunk életünk során.

Start-számla (Babakötvény)

A Start-számlával nem magunknak takaríthatunk meg kisebb-nagyobb összegeket, hanem gyermekeink életkezdését támogathatjuk. A számlára befizetett összegek után 10 százalékos állami támogatás jár, ráadásul a Babakötvények kamata is kiemelkedő, hosszú távon is. Átlagos hozam mellett is a 19 éves futamidő végére 2,3 millió forint gyűlhet össze a számlán havi ötezer forint befizetése után. Emellett nagy könnyítés, hogy az innen felvett pénz adó-, járulék- és illetékmentes.

Bankbetét

A bankbetét az egyik legjobb választás, ha könnyen hozzáférhető megtakarítást keresünk. Nem várt események esetére érdemes valamennyi pénzt betétben tartani, hiszen háztartási gépek elromlása, vagy autóbaleset esetén gyorsan mozdítható pénzre van szükségünk, ráadásul előny, ha nem bukjuk a(z amúgy sem túl magas) kamatokat, vagy legalábbis keveset bukunk a betét feltörésén. A betéteknek több ismert fajtája is van:

  • A leggyakoribb a lekötött betét, amelynek a kamata előre kiszámolható, és fix összegű a lekötés. Ha a lekötött betétet feltörjük, akkor a kamatokat elbukjuk.
  • Sokan a látra szóló betétet részesítik előnyben. Ennek ugyan általában alacsonyabbak a kamatai, viszont a betét feltörésekor megkapjuk az időarányos kamatokat

Lakástakarékpénztár

A lakástakarékpénztár (LTP) legnagyobb előnye, hogy az állam minden befizetés után 30 százalékos támogatást ad, ahhoz azonban, hogy a jóváírást ténylegesen megkapjuk, arra van szükség, hogy a felvett összeget lakás célra fordítsuk. Ez lehet lakásvásárlás, lakásépítés, felújítás vagy például beépített szekrény vásárlása.
{{TRADERAJANLO 46}}
A befizetett pénzünknek viszont alacsony a kamata, vagyis a hozamunk nagy részét az állami támogatás adja. Emiatt érdemes minél rövidebb időszakban gondolkodni, hogy az évesített hozamunkat magasan tartsuk, a négy éves futamidejű takarékok esetében az EBKM kivétel nélkül meghaladja a 10 százalékot, ami kimagasló más megtakarítási lehetőségekhez képest.

Tartós Befektetési Szerződés

A Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) legnagyobb előnye, hogy kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) kedvezményt biztosít három év után, plusz két év elteltével pedig adó- és járulékmentesen juthatunk a pénzünkhöz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A TBSZ-nek két fajtája van, az egyik a betéti számla, amiről bankbetéteket köthetünk le. A másik típus az értékpapírszámla, amire értékpapírokat vásárolhatunk, mint például befektetési alapokat, állampapírokat és részvényeket.

Nyugdíj-előtakarékosság

Három típusú nyugdíjcélú termék van, amelyből 20 százalékos személyi jövedelemadó visszatérítést kérhetünk befizetéseink után:

  • Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)
  • Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)
  • Nyugdíjbiztosítás

Mind a három eltérő befektetési lehetőségeket és jogi környezetet nyújt, azonban a nyugdíjcélú megtakarítások lényege az, hogy akár havi kisebb összegből is, de hosszú távon nagyobb összeget takarítsunk meg, ami elegendő az állami nyugdíjrendszerből jövő járadékunk kiegészítésére.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 19:28
Friderikusz Sándor egy, az RTL Klubon sugárzott riportban arról beszélt, nemet mondott a csatornának...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?