2 °C Budapest

Jöhet az olcsó alapszámla?

Pénzcentrum
2013. december 12. 16:02

Az Európai Parlament a legálisan az EU-ban tartózkodóknak joga van alapszolgáltatásokat nyújtó fizetési számlát nyitni. A részletekről most kezdődik az egyeztetés a tagállamokkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legálisan az Európai Unióban tartózkodóknak joga van alapszolgáltatásokat nyújtó fizetési számlát nyitni, ezt a jogot a bankok nem tagadhatják meg nemzetiség vagy lakóhely alapján - így döntöttek az Európai Parlamentben (EP) a képviselők csütörtökön. Az ilyen bankszámlák díjai és feltételei legyenek áttekinthetők és egymással összevethetők, illetve le kell egyszerűsíteni az alapszámlák közti váltást - fogalmaz a szöveg, amelynek részleteiről most kezdődik az egyeztetés a tagállamokkal.

Az elektronikus fizetés biztosítása nem túl drága, viszont nagyban megkönnyíti az életet, hatékonyabbá teszi az üzletmenetet és modernizálja a gazdaságot. Az EP ezért tekinti kifejezetten sürgősnek, hogy az alapszolgáltatásokat biztosító bankszámla mindenki számára elérhetővé váljon. Most a tagállamokon a sor, így jövő tavaszra lezárhatjuk a kérdést - mondta a témáért felelős német baloldali képviselő, Jürgen Klute.

Az alapszintű fizetési számlákkal rendelkező ügyfelek az unión belül készpénzt vehetnek fel és átutalhatnak a számlájukról, de a kártyák hitelfelvételre nem használhatók. A bankoknak minden egyéb szolgáltatásuknál alacsonyabb díjszabással kell biztosítaniuk ezeket a számlákat - fogalmaztak a képviselők. Az ügyfeleknek elfogadható díjszabás mellett lehetőséget kell teremteni arra, hogy másik alapszolgáltatást nyújtó bankszámlára váltsanak az unión belül.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18