8 °C Budapest

Jöhet az olcsó alapszámla?

Pénzcentrum
2013. december 12. 16:02

Az Európai Parlament a legálisan az EU-ban tartózkodóknak joga van alapszolgáltatásokat nyújtó fizetési számlát nyitni. A részletekről most kezdődik az egyeztetés a tagállamokkal.

A legálisan az Európai Unióban tartózkodóknak joga van alapszolgáltatásokat nyújtó fizetési számlát nyitni, ezt a jogot a bankok nem tagadhatják meg nemzetiség vagy lakóhely alapján - így döntöttek az Európai Parlamentben (EP) a képviselők csütörtökön. Az ilyen bankszámlák díjai és feltételei legyenek áttekinthetők és egymással összevethetők, illetve le kell egyszerűsíteni az alapszámlák közti váltást - fogalmaz a szöveg, amelynek részleteiről most kezdődik az egyeztetés a tagállamokkal.

Az elektronikus fizetés biztosítása nem túl drága, viszont nagyban megkönnyíti az életet, hatékonyabbá teszi az üzletmenetet és modernizálja a gazdaságot. Az EP ezért tekinti kifejezetten sürgősnek, hogy az alapszolgáltatásokat biztosító bankszámla mindenki számára elérhetővé váljon. Most a tagállamokon a sor, így jövő tavaszra lezárhatjuk a kérdést - mondta a témáért felelős német baloldali képviselő, Jürgen Klute.

Az alapszintű fizetési számlákkal rendelkező ügyfelek az unión belül készpénzt vehetnek fel és átutalhatnak a számlájukról, de a kártyák hitelfelvételre nem használhatók. A bankoknak minden egyéb szolgáltatásuknál alacsonyabb díjszabással kell biztosítaniuk ezeket a számlákat - fogalmaztak a képviselők. Az ügyfeleknek elfogadható díjszabás mellett lehetőséget kell teremteni arra, hogy másik alapszolgáltatást nyújtó bankszámlára váltsanak az unión belül.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm