29 °C Budapest

A reálhozamok hátán másznak feljebb a betéti kamatok

2011. július 7. 09:02

Megugorhat a betétállomány, ha a magánnyugdíjpénztárak által kifizetett reálhozamokat lekötik az egykori tagok. A háztartási megtakarításokért folyó verseny máris élénkülni látszik, elkezdtek felfelé kúszni a banki betétkamatok - írja a Világgazdaság.

Hamarosan elkezdhetik kifizetni a magánnyugdíjpénztárak az egykori tagoknak a reálhozamokat. Egy átlag tag 70-75 ezer forint reálhozamra számíthat, mivel a mintegy 3 millió visszalépő hozzávetőlegesen 220 milliárd forintnyi reálhozamot generált. Természetesen nagy lehet a szórás. Sokan több százezer forintot tehetnek majd zsebre, és ahol egy családban több visszalépő is volt, komoly összeggel gyarapodhat a családi büdzsé.

Ez új perspektívákat nyithat meg a pénzintézetek előtt is, hiszen jól irányzott akciókkal végre bővíthetnék a tavaly december óta folyamatosan csökkenő lakossági betétállományt, amelynek nagysága május végén már alig haladta meg a 7300 milliárd forintot.

A háztartási megtakarításokért folyó verseny máris élénkülni látszik, elkezdtek felfelé araszolni a banki betétkamatok. Az MNB statisztikái szerint a tavaly októberi alig 4,5 százalékos mélypont óta idén májusra a lekötött forintbetétek átlagos kamata már megközelítette az 5,4 százalékot, azóta pedig akár feljebb is mehettek a ráták, a bankok ugyanis jelenlegi akcióikban még ennél is bőkezűbbek.

Jelenleg 8 százalék körül vannak a legjobb ajánlatok. Azok a bankok viszont, amelyek hajlandók ennyit fizetni a betétekre, rendszerint komoly feltételrendszerhez kötik az akciós kamatot. Ami viszont változást jelent az elmúlt évek gyakorlatához képest, hogy a banki aktivitás kezdi felváltani a korábban legnépszerűbb akciós feltételt, vagyis a bankon kívüli forrásból származó "új pénzt".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 13:54
Jubileumához érkezik a közmédia komolyzenei rádiója.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?