25 °C Budapest

Ennyit utalnak vissza az átverős kasszák

2011. június 8. 08:32

Négy magánnyugdíjpénztár túlzott költségelvonással sújtotta tagjait - állapította meg a napokban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A négy érintett magánnyugdíjpénztárból három vitatja, hogy indokolatlan költségekkel terhelte volna meg tagjait. Közülük kettő pedig perben támadta meg a határozatot - írja a Világgazdaság.

A PSZÁF határozata értelmében a felügyelet által kifogásolt magatartás pénztáranként eltérően történt. A felügyelet szóvivője, Binder István azonban úgy nyilatkozott, hogy a négy eset hasonló, mert mindegyiknél indokolatlanul alkalmaztak közvetítő szervezeteket a befektetéseknél, mellyel többletköltségeket okoztak, így csökkentették a pénztárak eszközértékét és hozamát.

A négy kasszát a pénzügyi hatóság határozataiban arra kötelezte, hogy az indokolatlan többletköltséget okozó és a befektetési korlát megkerülésével végrehajtott befektetéseit szüntesse meg, az indokolatlan többletköltséget mutassa ki és utalja vissza a tagok számlájára. A szóvivő közlése szerint a tagoknak okozott kár milliárdos nagyságrendűek. Mivel azonban a négy pénztárnak mintegy 2,8 millió tagja van, ez fejenként csak néhány ezer forintot jelent.

Egyedül az Aegon nem vitatta a felügyelet határozatát a négy, határozatban kötelezett magánkassza közül , és már jóvá is írta a tagoknak az indokolatlan kifizetések miatt járó összegeket. Az Axa, az ING és az OTP nyugdíjpénztárak azonban vitatják a PSZÁF határozatának jogosságát. Közülük kettő perben támadta meg a pénzügyi hatóság határozatát.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár bejelentette, bírósági felülvizsgálatot kért. Az ING Nyugdíjpénztár is azt közölte, közigazgatási bírósági eljárást kezdeményezett a felügyeleti határozattal szemben. Az AXA vélemenye szerint pedig a magán-nyugdíjpénztári költséglevonásról szóló jogszabályok nem értelmezhetők egyértelműen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Binder István, a pénzügyi hatóság szóvivője a nyugdíjpénztárak reakciói kapcsán kijelentette: a felügyelet áll az esetleges perek elébe, ugyanis biztosak az általuk megállapítottak helyességében.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?