Ez a tuti a nyugdíjas évekre? Kispénzűek is elkezdhetik...

2011. május 5. 10:42

Akár a gondos szülők, akár a nyugdíjcélú megtakarítók számára is jó megoldás lehet aranyba fektetni pénzüket. Az értékálló nemesfém leginkább hosszútávú megtakarításként jöhet szóba, és akár már néhány tízezer forinttal is bele lehet vágni. A Pénzcentrum.hu Szalai Sándort, a befektetési aranyszámlákkal foglalkozó Solar Gold vezérigazgatóját kérdezte az arany által kínált lehetőségekről, a futamidőkről, a ballagási ajándékozásról, és természetesen a nemesfém hátrányairól is.

Mit jelent a gyakorlatban az aranyszámla?

Az aranyszámla egy hosszabb távra szóló folyamatos megtakarítási lehetőség azok számára, akik szeretnék pénzüket fizikai aranyba fektetni, akár havi, vagy negyedéves megtakarításokon keresztül.

Kinek érdemes elgondolkoznia az aranyszámla által kínált lehetőségeken?

Évezredek alatt az arany bebizonyította, hogy képes átvészelni a társadalmi és gazdasági "viharokat". Aki egy befektetés során előtérbe helyezi a biztonságot, és az értékmegőrzést annak mindenféleképpen érdemes ebben az eszközben gondolkodnia.


Szalai Sándor


Érdekes lehet azok számára, akik nyitott szemmel járnak a világban és szeretnék a befektetési portfoliójukat és a portfolióból eredő kockázatot csökkenteni egy a nyugati országokban megszokott eszközzel, a fizikai arannyal, hiszen a befizetéseket követően azonnal megtörténik az arany fizikai megvásárlása.

Kiknek, milyen távra ajánlható ez a megtakarítási forma?

Mivel relatív kis összeggel is elkezdhető ez a befektetés ezért a potenciális célközönség elég széles Van olyan ügyfelünk, aki mindkét gyermekének nyitott számlát, akad olyan egyetemista, aki magának - a nyugdíjra gondolva - kezdett el megtakarítani és akad sok olyan ügyfél, akik szeretnék ha pénzük fizikai aranyban töltené az elkövetkezendő éveket, évtizedeket.

Ez a forma mindenképpen hosszútávra szól, az aranyszámlával történő ismerekedés után még senkinek nem jutott eszébe, hogy spekulációs célzattal vagy csak egy-két hónapra gondoljon és nyisson számlát.

Kiknek nem ajánlják, mi lehet a hátulütője?

Nem ajánljuk a spekulatív céllal vásárlóknak és azoknak, akik a befektetésekben az izgalmat és a hirtelen, nagymértékű mozgásokat keresik. A rövidtávú megtakarítási formákat kedvelőknek szintén nem tanácsoljuk azt a megtakarítási formát.

Milyen előnyei/hátrányai vannak más befektetésekkel, például a megtakarítási számlával, a devizabetéttel, vagy akár az ingatlannal szemben?

A fogyasztói árak kiugró növekedése, azaz a magas infláció jelentősen csökkenti pénzben felhalmozott megtakarítások értékét, így pénzünk vásárlóerejét. Ez kedvezőtlenül hathat a bankbetétekben elhelyezett megtakarításokra. A devizabetétek esetében emellett számolni kell a hazai fizetőeszköz és az idegen deviza keresztárfolyam-változásának kockázatával is. Ingatlan-befektetéseink értékét az árak csökkenése, azaz a deflációs időszakok érinthetik a legkedvezőtlenebbül., illetve a korlátozott likviditás lehetősége. Az arany értéke ezzel szemben nincs közvetlen kapcsolatban az inflációs vagy deflációs környezettel, így az aranybefektetésekkel a több lábon állás miatt csökkenhető a megtakarításaink kockázata. Sok esetben, amikor a gazdasági környezet nem várt módon kedvezőtlenül alakul, az aranyat éppen, mint menedék-megtakarítást választják, így annak értéke a nehéz időszakok többségében növekszik.

Hátránynak nevezhető természetesen a készpénzre váltással kapcsolatos költség és idő, e tekintetben a bankbetét gyorsabban felhasználható és elkölthető megtakarítás.

Hogy néz ki a gyakorlatban egy aranyszámla nyitása?

Az aranyszámla megnyitásához a személyes dokumentumokra van szükség. Az okmányok alapján elkészítjük a szükséges dokumentumokat és megbeszélünk minden részletet. Egy egyszerű és érthető folyamat következményeként jön létre az ügyfél aranyszámlája.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mik a konstrukciók, milyen feltételekkel nyithatunk ilyen számlát?

Az ügyfél választhat, hogy havonta, vagy negyedévente szeretné befizetéseit ütemezni illetve, hogy forintban vagy euróban szeretné a befizetéseket teljesíteni. A befizetések végeredménye mindenesetben fizikai arany lesz, hiszen az arany megvásárlása a befizetést követően minden alkalommal megtörténik. Meghatározott futamidő nincs, hiszen a cél a folyamatos, fizikai aranyba történő felhalmozás. Az ügyfél döntése szeretné-e kikérni a megtakarítás következtében összegyűlt fizikai aranyat, s abban az esetben, ha ezt jelzi, a számláján összegyűlt, tegyük fel 50 gramm aranyat tömbösítjük és elviheti.

Egy ilyen számla egyszeri tételt jelent-e, vagy rendszeres megtakarítási lehetőségben gondolkoznak azok, akik aranyszámlát nyitnak?

Minden ügyfelünk folyamatos megtakarításban gondolkozik, így ennek megfelelően teljesíti a befizetéseket, a konstrukció akár havi tízezer forintos megtakarítással elérhető. Több esetben előfordult már, hogy egyszerre nagyobb összegből vásároltak aranyat és ezt is az aranyszámlán helyezték el. A kéréseket rugalmasan kezeljük.

Sokan esetleg elgondolkoznak azon, hogy nyugdíjcélú megtakarításként használják ezt a lehetőséget. Érdemes-e ilyen szempontokat is figyelembe venni, tudható-e az, hogy 20-30 év múlva mekkora megtakarított összeg áll majd rendelkezésünkre?

Az aranynak nem csak értékállóságát ismerjük régóta, hanem azt is tudjuk, hogy egyedi jellemzőinél fogva értékének alakulása más befektetésekkel szemben nincs közvetlen kapcsolatban a gazdasági és politikai környezet alakulásával, az egyes országok, gazdaságok vagy vállalatok teljesítőképességével. Ez teszi a fizikai aranyat egyedivé és biztosítja az értékállóságát olyankor is, amikor a fogyasztói árak kiugróan nőnek (infláció), csökkentve ezzel pénzünk vásárlóerejét, vagy éppen csökkennek (defláció), erodálva a tárgyi eszközökben felhalmozott vagyunk értékét. Az arany ilyen módon kifejezetten alkalmas arra, hogy kockázatainkat megosztva, hosszú távú megtakarításaink egy részét ebben halmozzuk fel.

Több évtizedes időtávon első sorban nem az a kérdés, hogy pontosan mennyit fog érni, hanem az, hogy értéke nem függ sok olyan külső tényezőtől, ami más megtakarításaink értékét csökkentheti. Az aranyszámla-konstrukció mindezek mellett az arany árfolyamának tekintetében is kedvező megoldást nyújt, mert a hosszú időn keresztüli rendszeres, kisebb összegű vásárlásokkal kiküszöbölhetők az árfolyam esetleges ingadozásának kedvezőtlen hatásai.

A befektetésekhez fizikai aranyvásárlás kapcsolódik: ez azt jelenti, hogy -ha esetleg arra lenne szükségünk- fizikai aranyban is hozzájuthatunk a megtakarításainkhoz?

Természetesen igen. Mivel minden befizetést követően tranzakció történik így nem jelent gondot tömbösíteni és az ügyfélnek átadni, ami az övé, ha ezt igényelné. Ráadásul, ha valaki összegyűjt 150 grammot, akkor választhat a kiszerelések közül. Sok lehetőség van, érdemes átbeszélni a munkatársainkkal.

Tapasztalatuk szerint vannak-e olyanok, akik ajándékozás céljára (például a most aktuális ballagási szezonnál) használják az aranyszámlát, lehetséges-e ez, vonatkozik-e erre valamilyen különleges szabály?

Többen keresik a kisebb méretű tömböket és érméket ajándékozás céljából. Az aranyszámlát inkább a gondos szülők nyitják meg gyermekeik részére. Mivel a számlanyitáshoz a személyes dokumentumok szükségesek így ajándékba megnyitni nem lehet, ugyanakkor kedvezményezett illetve meghatalmazott rendelhető a számlához. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?