21 °C Budapest

Megmutatjuk, hol van sok pénz? - Még mindig ugyanott...

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 15:00

Egy friss tanulmány adatai szerint a tavalyi évben a világ tehetőseinek befektetett vagyonára eddig nem gyakorolt nagyobb hatást a pénzügyi turbulencia, azonban ami késik, nem múlik, 2008-ban már ebben a szegmensben is bőven éreztethetik hatásukat.

A világ vagyona a tavalyi év során 4,9 százalékkal növekedett, s így 109,5 ezer milliárd dollárt (közel 18 000 milliárd forintot) tett ki. A vagyon bizonyos régiókra és háztartásokra való koncentrációja megmaradt, a milliomosnak számító háztartások száma 11,2 százalékkal növekedett a tavalyi évben, s így 2007-ben elérte a 10,7 milliót. Ez az összes háztartás 0,8 százaléka, s ők birtokolják a kezelt vagyon 35 százalékát - derül ki a Boston Consulting Group tanulmányából.

A privát vagyonkezeléssel (wealth management) foglalkozók azonban mindennél jobban érezhették a pénzügyi válság hatásait, mivel a legtöbb befektető óvatossá vált, s így vagyonát inkább a konzervatívabb, alacsonyabb kockázattal járó befektetési termékekbe helyezte, ami pedig alacsonyabb hozamokat eredményezett.

A tavalyi évben egy másik, jól megfigyelhető tendencia volt a hagyomány offshore-paradicsomokra nehezülő nyomás, főként az egyes országok kormányaitól, illetve az új offshore-központok, így Szingapúr és Dubai felemelkedése.

A világ vagyonának eloszlására továbbra is a koncentráltság jellemző, ugyanis Észak-Amerika és Nyugat-Európa birtokolta a világ vagyonának kétharmadát a tavalyi évben. A maradék harmadon osztozkodott a kevésbé fejlett, illetve elmaradott országok gazdasága.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?