15 °C Budapest

Megmutatjuk, hol van sok pénz? - Még mindig ugyanott...

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 15:00

Egy friss tanulmány adatai szerint a tavalyi évben a világ tehetőseinek befektetett vagyonára eddig nem gyakorolt nagyobb hatást a pénzügyi turbulencia, azonban ami késik, nem múlik, 2008-ban már ebben a szegmensben is bőven éreztethetik hatásukat.

A világ vagyona a tavalyi év során 4,9 százalékkal növekedett, s így 109,5 ezer milliárd dollárt (közel 18 000 milliárd forintot) tett ki. A vagyon bizonyos régiókra és háztartásokra való koncentrációja megmaradt, a milliomosnak számító háztartások száma 11,2 százalékkal növekedett a tavalyi évben, s így 2007-ben elérte a 10,7 milliót. Ez az összes háztartás 0,8 százaléka, s ők birtokolják a kezelt vagyon 35 százalékát - derül ki a Boston Consulting Group tanulmányából.

A privát vagyonkezeléssel (wealth management) foglalkozók azonban mindennél jobban érezhették a pénzügyi válság hatásait, mivel a legtöbb befektető óvatossá vált, s így vagyonát inkább a konzervatívabb, alacsonyabb kockázattal járó befektetési termékekbe helyezte, ami pedig alacsonyabb hozamokat eredményezett.

A tavalyi évben egy másik, jól megfigyelhető tendencia volt a hagyomány offshore-paradicsomokra nehezülő nyomás, főként az egyes országok kormányaitól, illetve az új offshore-központok, így Szingapúr és Dubai felemelkedése.

A világ vagyonának eloszlására továbbra is a koncentráltság jellemző, ugyanis Észak-Amerika és Nyugat-Európa birtokolta a világ vagyonának kétharmadát a tavalyi évben. A maradék harmadon osztozkodott a kevésbé fejlett, illetve elmaradott országok gazdasága.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem