13 °C Budapest

A világ legdrágább autója 10 millió dollárért eladó!

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 09:30

Eladó a világ legértékesebb autója. Még abban az esetben is, ha sokan úgy gondolnák, a becsült 10 millió dollárt (1,62 milliárd forint) nem éri meg, semmi kétség, hogy a modell nagyon ritka, nem is beszélve a szépségéről. Ettore Bugatti agyszüleménye, a Royale 41-es talán az egyik legdrágább lépése volt a gyárnak...

1920-ban ugyanis Bugatti abban reménykedett, hogy kap egy szerződést a francia katonaságtól, hogy 16-cilinderes repülőgép motorokat gyártson. A


Forbes.com
szerződés viszont sosem jött létre, így az elkészült 8 motorból luxusautót csináltak, ami kétségkívül a legdrágább volt a világon már az előállítási költségeket tekintve is.

Az autóban kétszer akkora motor van, mint amit 4 évtizeddel később a legerősebb V8-asba beépítettek, így ez a legnagyobb motor, ami valaha magánkézben levő autóba beszereltek. Bár hihetetlen teljesítményre képes, a modell annyira drága, hogy ma szinte senki nem engedheti meg magának a gyártást.

Összesen 6 Royale-t fejeztek be teljesen, kettőt pedig sohasem adtak el, ezek a Bugatti család vagyonát gyarapították A jelenleg eladó autó egy ezek közül a modellek közül. 1950-ig maradt a két autó a család tulajdonában, amikor is mind a kettőt eladták az amerikai multimilliomos Briggs Cunningham-nek.

30 év után, 1987-ben a tulajdonos eladta őket, rekord áron, 5,5 millió fontért (1622,5 millió forint). Az akkori vevő úgy gondolta, hogy ideje továbbadni a korábbi befektetésen, és bárki megveheti a Royale-t aki kifizeti a kikiáltási árat, vagyis 10 millió dollárt.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?