11 °C Budapest

Szűkös esztendők: mi lesz a digitális fényképezőkkel?

Pénzcentrum
2007. május 9. 09:30

Az IDC legfrissebb elemzése a tavalyi 15%-os növekedés után az idei évben csak 8% körül bővül a digitális fényképezőgépek piaca. A világpiac a prognózisok szerint 2010-re eléri a telítettségi szintet, 2011-től pedig stagnálás, esetleg hanyatlás várható.

Az elemzés kiemeli, hogy az átlagos értékek mögött jelentős szélsőségek húzódnak meg, a kedvezőtlen prognózis ugyanis az olcsóbb gépekre vonatkozik, míg a professzionális tükörreflexek készülékek piacán dinamikus növekedés tapasztalható.

A Napi Gazdaság által megkérdezett hazai szakértők csak korlátozott mértékben értenek egyet az IDC véleményével, a Canon Hungária üzletági marketingmenedzsere szerint a hazai piac egyelőre nem éri el a nyugat-európai fejlettségi szintet. Hazánkban elsősorban a 30-50 ezer forintos gépek számítanak tömegterméknek, míg a fejlettebb országokban az 50 ezer Ft feletti gépek adják a volument.

Hazánkban is egyre szélesedik az a réteg, mely hajlandó 150-200 ezer forintot adni egy tükörreflexes készülékért.

A szakember szerint csak 2011 után pár évvel lehet arra számítani, hogy telítődik a piac, addig viszont éves szinten 10-15%-os bővülés prognosztizálható.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Olympus Magyarország kommunikációs vezetője a lapnak elmondta, tapasztalataik szerint a világpiaci változások csak 2-3 év késéssel gyűrűznek be a magyar piacra.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?