Fektess be okosan! Nem olyan bonyolult a képlet...

Pénzcentrum
2007. február 6. 14:00

Új év, új befektetési portfolió? A legtöbb ember a mai napig misztikus világként értékeli a befektetések területét, így vagy bele sem fog vagy profi szakemberre bízza pénzét. Nem állítjuk, hogy a második eset nem jelenthet jó megoldást, érdemes azonban legalább minimális szinten megérteni, mit is kell tudnia egy tanácsadónak, amikor javaslatot tesz portfoliónk összeállítására. Ezen a ponton emlékeztetnénk Warren Buffett híres mondására, miszerint a sikeres befektetés és az IQ között nincs korrelációs kapcsolat, amennyiben az intelligencia mutatószáma meghaladja a 25-öt. Ezen felbuzdulva vágjunk is bele a legfontosabb tényezők boncolgatásába!

Általában az első és legalapvetőbb kérdés, hogy milyen céllal fektet be valaki. Természetes, hogy nehéz elérni céljainkat, ha azt sem tudjuk, mik azok. Létezhet persze több célkitűzés egyidejűleg, például hogy az elkövetkező 5 éven belül nagyobb lakásba költözünk, 10 éven belül pedig abbahagyjuk a munkát.

A cél által meghatározott időtáv közvetetten behatárolja, hogy mibe is fektethetünk, illetve milyen súlyokat alkalmazhatunk portfoliónk összeállításánál. Minél hosszabb távra tervezzük a befektetést, annál magasabb részvényaránnyal kalkulálhatunk, hiszen hosszú évek során a kockázat kiegyenlítődik. (Számos kutatás igazolja, hogy 15 éves időtávon nincs jobb befektetés a részvényeknél, rövidtávon azonban - az időzítésre fókuszálva - könnyen mellé lehet nyúlni.) A Buffett-féle stratégiát szem előtt tartva olyan egyedi részvényt nem szabad megvenni, amit nem szeretnénk legalább 5 évig tartani.

Azt sem árt előzetesen lefektetni, hogy mekkora veszteséget tudunk és vagyunk hajlandók elviselni, a kockázatvállalási hajlandóság ugyanis erősen behatárolja a portfolió főbb eszközosztályok közötti felosztását. (Gyakori hiba, hogy a befektetők hibásan értékelik saját teljesítményüket, hiszen alig sikerül felülteljesíteni a benchmarkot. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a piacok hatékonysága miatt hosszabb távon szinte lehetetlen jelentős mértékben felülteljesíteni.)

A befektetési portfolió összeállításánál rendkívül fontos a tudatosság: azaz a fenti paraméterek meghatározását és az eszközosztályok súlyait megállapítva el kell végezni az osztályokon belüli tőkeallokációt is. (Amennyiben pénzünk 70%-át részvényekbe, 30%-át pedig kötvényekbe rakjuk, a következő kérdés egyértelműen az lehet, hogy mégis milyen részvényeket vegyünk...)

A befektetés szisztematikus megközelítésénél a célok, az életkor és kockázatvállalási hajlandóság határozzák meg együttesen a portfolió összetételét, ezen faktorok mindegyike változik azonban idővel, így az összeállított portfolió sem örökéletű változatlan formában.

A legtöbb tanácsadó a fenti paraméterek alapján tesz ajánlatot, arra azonban nem mindenki figyelmeztet, hogy a súlyok nem kőbe vésettek, az árfolyamok változásával gyakorlatilag folyamatosan átalakulnak. (A 60-40%-os részvény-kötvény arány a részvények felértékelődésével könnyen 80-20%-ra módosulhat, ha nem teszünk semmit...)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az átértékelődés hatására bekövetkező súlyponteltolódás következtében kialakuló portfolió egyre kevésbé tükrözi a korábban vázolt tényezők által indokolt összetételt, ezért tudatos befektetőként mindenképpen lépnünk kell! A kérdés csak az átrendezés indokolt gyakorisága, melynél a Vanguard Group tanulmánya az 5%-os küszöbönkénti átsúlyozást tartja kockázati és költség szempontból is az egyik leghatékonyabbnak. A beavatkozások gyakoriságát ritkíthatja, ha a részvények osztalékát kötvényekbe forgatja vissza a befektető.

Az átsúlyozás természetesen az eszközosztályokon belül is ajánlott: gondoljunk csak bele azon befektetők esetébe, akik a 2000-2001-es években húsbavágó veszteségeket szenvedtek el, mert portfoliójukban túlsúlyozottá váltak a technológiai részvények. Számos szakértő által elfogadott alapszabály, hogy részvényportfoliónk 5%-ánál többet egyetlen egyedi részvény sem tehet ki túlzott kockázatvállalás nélkül.

A szektoronkénti súlyozásban és az adóoptimalizálásban természetesen szakértők is segítségünkre lehetnek, az alapvető tényezőket azonban ajánlott mérlegelni, mielőtt bárkit is felkeresnénk!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem