15 °C Budapest

Fektess be okosan! Nem olyan bonyolult a képlet...

Pénzcentrum
2007. február 6. 14:00

Új év, új befektetési portfolió? A legtöbb ember a mai napig misztikus világként értékeli a befektetések területét, így vagy bele sem fog vagy profi szakemberre bízza pénzét. Nem állítjuk, hogy a második eset nem jelenthet jó megoldást, érdemes azonban legalább minimális szinten megérteni, mit is kell tudnia egy tanácsadónak, amikor javaslatot tesz portfoliónk összeállítására. Ezen a ponton emlékeztetnénk Warren Buffett híres mondására, miszerint a sikeres befektetés és az IQ között nincs korrelációs kapcsolat, amennyiben az intelligencia mutatószáma meghaladja a 25-öt. Ezen felbuzdulva vágjunk is bele a legfontosabb tényezők boncolgatásába!

Általában az első és legalapvetőbb kérdés, hogy milyen céllal fektet be valaki. Természetes, hogy nehéz elérni céljainkat, ha azt sem tudjuk, mik azok. Létezhet persze több célkitűzés egyidejűleg, például hogy az elkövetkező 5 éven belül nagyobb lakásba költözünk, 10 éven belül pedig abbahagyjuk a munkát.

A cél által meghatározott időtáv közvetetten behatárolja, hogy mibe is fektethetünk, illetve milyen súlyokat alkalmazhatunk portfoliónk összeállításánál. Minél hosszabb távra tervezzük a befektetést, annál magasabb részvényaránnyal kalkulálhatunk, hiszen hosszú évek során a kockázat kiegyenlítődik. (Számos kutatás igazolja, hogy 15 éves időtávon nincs jobb befektetés a részvényeknél, rövidtávon azonban - az időzítésre fókuszálva - könnyen mellé lehet nyúlni.) A Buffett-féle stratégiát szem előtt tartva olyan egyedi részvényt nem szabad megvenni, amit nem szeretnénk legalább 5 évig tartani.

Azt sem árt előzetesen lefektetni, hogy mekkora veszteséget tudunk és vagyunk hajlandók elviselni, a kockázatvállalási hajlandóság ugyanis erősen behatárolja a portfolió főbb eszközosztályok közötti felosztását. (Gyakori hiba, hogy a befektetők hibásan értékelik saját teljesítményüket, hiszen alig sikerül felülteljesíteni a benchmarkot. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a piacok hatékonysága miatt hosszabb távon szinte lehetetlen jelentős mértékben felülteljesíteni.)

A befektetési portfolió összeállításánál rendkívül fontos a tudatosság: azaz a fenti paraméterek meghatározását és az eszközosztályok súlyait megállapítva el kell végezni az osztályokon belüli tőkeallokációt is. (Amennyiben pénzünk 70%-át részvényekbe, 30%-át pedig kötvényekbe rakjuk, a következő kérdés egyértelműen az lehet, hogy mégis milyen részvényeket vegyünk...)

A befektetés szisztematikus megközelítésénél a célok, az életkor és kockázatvállalási hajlandóság határozzák meg együttesen a portfolió összetételét, ezen faktorok mindegyike változik azonban idővel, így az összeállított portfolió sem örökéletű változatlan formában.

A legtöbb tanácsadó a fenti paraméterek alapján tesz ajánlatot, arra azonban nem mindenki figyelmeztet, hogy a súlyok nem kőbe vésettek, az árfolyamok változásával gyakorlatilag folyamatosan átalakulnak. (A 60-40%-os részvény-kötvény arány a részvények felértékelődésével könnyen 80-20%-ra módosulhat, ha nem teszünk semmit...)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az átértékelődés hatására bekövetkező súlyponteltolódás következtében kialakuló portfolió egyre kevésbé tükrözi a korábban vázolt tényezők által indokolt összetételt, ezért tudatos befektetőként mindenképpen lépnünk kell! A kérdés csak az átrendezés indokolt gyakorisága, melynél a Vanguard Group tanulmánya az 5%-os küszöbönkénti átsúlyozást tartja kockázati és költség szempontból is az egyik leghatékonyabbnak. A beavatkozások gyakoriságát ritkíthatja, ha a részvények osztalékát kötvényekbe forgatja vissza a befektető.

Az átsúlyozás természetesen az eszközosztályokon belül is ajánlott: gondoljunk csak bele azon befektetők esetébe, akik a 2000-2001-es években húsbavágó veszteségeket szenvedtek el, mert portfoliójukban túlsúlyozottá váltak a technológiai részvények. Számos szakértő által elfogadott alapszabály, hogy részvényportfoliónk 5%-ánál többet egyetlen egyedi részvény sem tehet ki túlzott kockázatvállalás nélkül.

A szektoronkénti súlyozásban és az adóoptimalizálásban természetesen szakértők is segítségünkre lehetnek, az alapvető tényezőket azonban ajánlott mérlegelni, mielőtt bárkit is felkeresnénk!

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?