TE is elkövetted már ezeket a hibákat? Nézz magadba!

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 08:00

Virtuális hasábjainkon többször megosztottunk már Olvasóinkkal befektetési döntések meghozatalakor fontos információkat, ötleteket, illetve az elkerülendő gyakori hibákat is csokorba szedtük, a tanulás azonban végtelen folyamat, így jelen összeállításunkban is igyekszünk választ adni néhány meglehetősen gyakori befektetői képzetre. Valljuk be őszintén, az alábbi gondolatok közül több is megfordult már a fejünkben!"Kivárom a megfelelő pillanatot, csak akkor fektetek be, most túl kockázatos..."

Mint minden esetben, a befektetések területén is igaz, hogy az egészséges mértékű aggodalom kifejezetten jót tesz, amennyiben azonban azon kapjuk magunkat, hogy félünk meghozni a szükséges döntéseket és minden esetben túl bizonytalanok vagyunk, akkor lehet, hogy nem a számunkra megfelelő nagyságrendű pénzzel játszunk és nem éppen a nekünk való terepen. (Nem árt, ha kezdetben nem "próbálunk szerencsét" teljes vagyonunkkal a tőzsdén, mert arról csupa jót hallottunk...)

Ha mindig a megfelelő pillanatra várunk, könnyen beleeshetünk az időzítés csapdájába, melyről alábbi cikkünkben már megemlékeztünk. Röviden erről annyit érdemes tudni, hogy a hosszas bizonytalankodás sokszor oda vezet, hogy a meredek emelkedést követően csúcsközelben sikerül belevennünk egy részvénybe, vagy befektetési jegybe, így az elfogadható mértékű korrekciót húsbavágó veszteségként éljük meg és persze rosszkor szállunk ki.

Kerüld el ezt a 4 hibát, vagy tönkremész!

"Egyik alap sem elég jó nekem..."

Ez csak a hibásan meghatározott elvárásoknak köszönhető. Mielőtt befektetünk, nem árt leszögezni, mihez is kell mérni az adott instrumentum teljesítményét. Amennyiben egy befektetési alap a kiszemeltünk, akkor annak egyrészt meg kell felelnie a lefedett eszközosztálytól elvárt hozamnak (ami részvényalap esetén nyilvánvalóan magasabb, mint egy ingatlanalapnál), valamint a versenytársakhoz (a piacon lévő hasonló alapokhoz) képest is jól kell teljesítenie.

Máris van két jó mércénk, benchmarkunk, amennyiben azonban abszolút hozamelvárást fogalmaztunk volna meg könnyen hibás következtetést vonnánk le az elért teljesítményből.

"Minden csak addig teljesít jól, amíg bele nem veszek..."

Ezen a ponton akár vissza is térhetünk az időzítés problémájára, melyből adódóan az emelkedés nagyját kihagyhatjuk, míg az esésből jócskán kivehetjük a részünket.

Ehhez kapcsolódik sokak azon félelme, hogy kimaradnak az emelkedésből, ez a rettegés is oda szokott vezetni, hogy a csúcson szálljunk be. A probléma alapvetően az, hogy nem a múltbeli teljesítményből, hanem a jövőre vonatkozó kilátásokból kell kiindulni!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Majd változtatok a befektetési szokásaimon, ha több pénzem lesz..."

Ez általában csak kifogás, amiért elhanyagoljuk a pénzügyi tervezést. Sokan vélik úgy, hogy relatíve kevés megtakarítással rendelkeznek, ezért nem érdemes segítséget kérniük, illetve utánanézniük a szükséges befektetési alapismereteknek. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a legtöbben túl későn (hazánkban sokszor soha) kezdik el okosan forgatni pénzüket, számos lehetőséget kihasználatlanul hagyva ezáltal.

"Más sokkal többet nyert, mint én..."

Közismert emberi tulajdonság, hogy a nyereséggel mindenki henceg, míg a veszteségről inkább hallgat. Befektetőként egyáltalán nem kell versenyre kelnünk más befektetőkkel, vagy akármilyen benchmarkkal, célszerű azonban az előzőekben leírtaknak megfelelően felállítani az adekvát teljesítmény mércéket, és amennyiben szükségét érezzük, változtatni kell stratégiánkon.

"Nem akarom elveszíteni, amit már megnyertem..."

Ez a félelem elvi hibás! A piacnak teljesen mindegy, hogy a keservesen összespórolt pénzünkkel tesszük le voksunkat egy instrumentum mellett, vagy a tőzsdén "könnyen jött" pénzt igyekszünk befektetni. Egyszerűen úgy kell felfogni a döntéseket, hogy amit részvénybe, vagy kockázatosabb alapba teszünk, azt hajlandóak vagyunk kockára tenni a kiemelkedő hozam reményében.

Amennyiben azt vesszük észre magunkon, hogy a hektikus árfolyam-ingadozások megviselnek, akkor csökkentsük a vállalt pozíciónk méretét! Ha ez sem segít, akkor váltsunk egy fokkal kockázatmentesebb befektetési formára (pl. egyedi részvény helyett befektetési alap). A legfontosabb minden esetben az, hogy bízzunk abban az eszközosztályban, amibe befektettünk és a fundamentumok változatlansága esetén a rövidtávú megingások ne térítsenek el a "helyesnek vélt útról"!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 2. 22:36
A 444 információi szerint hozzávetlegesen 3 milliárd forintba kerül az államnak, hogy átveszi a korm...
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?