2020. július 7. kedd Apollónia
HR Centrum

Nesze neked béremelés: több százezer magyar marad most hoppon


Felmérések szerint a magyar munkavállalók kétharmada arra számított, hogy év végén fizetésemelést kap. A járvány, és z azt követő recesszó azonban feltehetően keresztülhúzta a számításaikat.

Végül egészen máshogy alakult ez az évünk, mint azt 2019 legvégén vártuk: akkoriban a magyar munkavállalók 66 százaléka várta, hogy a következő pénzügyi év végén fizetésemelést kap - derült ki a Randstadt Workmonitor legfrissebb adataiból, amelyek 2019. negyedik negyedévére vonatkoznak.

A 33 országot vizsgáló kutatásból kiderült, hogy a magyarok közel kétharmada számított fizetésemelésre - ezzel, ha az arányokat tekintjük a lista első harmadában kaptunk helyet.

Az európai országok közül csak a portugálok azok, akik nagyobb arányban vártak a fizetésemelésre, az ott megkérdezett dolgozók 67 százaléka válaszolta azt, hogy szerinte több pénzt fog kapni az év végén.

Ahogy a grafikonon is jól látszik a 66 százalékos eredményünk bőven meghaladja az átlagot, ami 61 százalék, és szinte össze sem lehet mérni a japánok eredményével: náluk az alkalmazottak alig harmada várta csak, hogy emelkedik a bére. Minket szorosan a svédek követnek a felmérésben, majd jönnek a románk és a norvégok. Németországban és Ausztriában már sokkal elégedettebbek a munkavállalók, ott már csak 47, illetve 44 százalékuk számít jobb fizetésre jövőre.

Van erre reális esély?

Az elmúlt hetek eseményei azonban keresztbe vágták ezeket az elvárásokat. A vírus következtében kialakult gazdasági válságot követő recesszióra a cégek általában

költségcsökkentéssel válaszolnak, mely sok esetben a munkaerő elbocsátását jelenti hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt. Ilyen körülmények között fizetésemelések szóba sem kerülnek, hiszen rengetegen féltik az állásukat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

perfekt
2020. 07. 06. 08:42
Fontos változás a fejlesztési tartalék képzésében

A TAO tv. 7.§ -ának f) pontját módosította a 2020. évi XLVI. törvény, amely az egyes adózási...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS