2018. szeptember 25. kedd Eufrozina, Kende
HR Centrum

Apáknak is járhat az extra 28 500 forint havonta: íme, a feltételek


Folytatódik sorozatunk, amelyben népszerű, pénzzel kapcsolatos Google-keresési javaslatokat válaszolunk meg. Ezúttal azok a találati javaslatok kerültek sorra, melyeket a kereső akkor dobott fel, ha beírtuk, hogy "mennyit kap".

Amikor a Google keresőjébe begépelünk betűket vagy szavakat, akkor a keresőmotor már megpróbálja kitalálni, hogy mire is akarunk majd rákeresni és keresési javaslatokat mutat meg nekünk a keresőmező alatt. Ezek a javaslatok a már begépelt keresési töredék illetve korábbi keresések alapján állnak össze. Azért, hogy neked már keresni se kelljen, a Pénzcentrumon rendszeresen megválaszoljuk ezeket a keresési javaslatokat.

Nézzük, miket dobott ki a kereső, ha csak annyit írtunk be, hogy "mennyit kap".


forrás: Google

Most pedig mutatjuk a válaszokat:

"mennyit kap egy nevelő szülő"

Egy nevelőszülő 2018-ban foglalkoztatási jogviszony alapján a minimálbér 30 százalékára jogosult, ami 41400 forint - írja a Pécsimami.hu. Ezen kívül a nála elhelyezett gyermekenként, fiatal felnőttenként kap még 27 500 forintot, speciális ellátást igénylő gyerek után pedig még további 6900 forintot.

"mennyit kap egy olimpiai bajnok"

Egy 2013-as Kormányrendelet alapján egyéniben 35 millió forint, párosban 31,5 millió forint, egyéni sportágak 3-8 fős csapatversenyei esetén 28 millió forint, egyéni sportágak 9 vagy annál több fős csapatversenyei illetve a csapatversenyek esetén 24,5 millió forint nettó díjazásban részesülnek a magyar olimpiai bajnokok. Ez ugyanakkor még nem minden, 35 éves koruk után életjáradékra is jogosultak, amely a tárgyévet megelőzőév átlagfizetésének felel meg. Ez 2018-ban bruttó 297 ezer forint.

"mennyit kap a vb győztes"

Itt csak tippelni tudunk, hogy a FIFA 2018-as futball világbajnokságára gondoltak az internetezők. A Total Sportek portál szerint a győztes (tehát a franciák) díjazás 38 millió dollár volt, ami nagyjából 10,8 milliárd forint. Ez az összeget a FIFA fizette a győztes szövetségnek.

"mennyit kap a Vidi"

A MOL Vidi FC idén bejutott az Európa Ligába, úgy, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjének utolsó köréből esett, így pedig automatikusan kvalifikálta magát a második legrangosabb európai kupasorozatba. Az Index szerint a Vidi 8 millió eurót (kb. 2,6 milliárd forint) kap ezért a teljesítményéért alapból, 570 ezer eurót kap majd a győzelmek után (187 millió forint), a döntetlen pedig 190 ezer eurót (62,4 millió forint) ér a sorozatban.

"mennyit kap a bl győztes"

Ezt így nem lehet pontosan előre meghatározni, mivel nagyban függ az adott csapat elmúlt években elért eredményeitől és az otthonául szolgáló ország TV-s piacának méretétől is. A 101GreatGoals focis szakportál számítása szerint a győztes csapat 100 millió eurót, tehát körülbelül 32,8 milliárd forintot vihet majd haza, amelyből kifejezetten a győzelmi prémium csupán 15,5 millió euró (5,1 milliárd forint). Ha egy tradicionálisan jó eredményeket felmutató csapat nyeri a BL-t, akkor a 100 millió eurós összeg könnyen felcsúszhat 115 millióra.

"mennyit kap egy kismama"

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, az az anya, aki a szülést megelőző két évben legalább 365 napig rendelkezett társadalombiztosítási jogviszonnyal, GYED-re, azaz gyermekgondozási díjra jogosult. A gyermekgondozási díj függ a szülő korábbi keresetétől, annak 70 százalékát kaphatja meg. Egy megkötés viszont van, ez az összeg nem lehet több havonta, mint a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka, amelyből 10 százalék nyugdíjjárulékot és szja-előleget vonnak le. Ez az összeg tehát 173 880 forint.

Aki GYED-re nem jogosult, kaphat GYES-t, amelnyek összege a nyugdíjminimummal egyezik meg, tehát 28500, de ebből is levonnak 10 százalékot, így a jogosultnál végülis csupán 25 650 forint marad.

"mennyit kap egy főállású anya"

A főállású anya (vagy apa) gyermekvállalási támogatásra (GYET) jogosult, mely a nyugdíjminimum összegével, tehát 28 500 forinttal egyezik meg, de ebből is levonnak 10 százalék nyugdíjjárulékot. "A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár. Megszűnik a jogosultság, ha a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét és ezzel a gyermekek száma három alá csökken. A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet heti 30 órát meg nem haladóan folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés az otthonában történik" - olvasható a Magyar Államkincstár weboldalán.

Ez azt jelenti, hogy ha az egyéb feltételeknek megfelelsz és otthoni munkád van, akkor bármely szülő kaphat még 28 500 forintot jövedelme mellé.

"mennyit kap egy munkanélküli"

Álláskeresési járadékra legfeljebb 3 hónapig vagyunk jogosultak, az összege a korábbi bruttó bérünk 60 százaléka, de legfeljebb a mindenkor hatályos minimálbér (tehát 138 ezer forint). Ebből az összegből ugyanakkor még levonnak személyi jövedelemadót és nyugdíjjárulékot is.

Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
laskainelli
2018. 09. 25. 11:49
Miért nem tud a férjem igazi férfi lenni?

A címadó kérdés egy tanácsadás alkalmával hangzott el. A párkapcsolat megrekedésében szenvedő...

hrbonbon
2018. 09. 25. 09:46
Negatív érzelmek interjúhelyzetben

Az érzelmek interjúhelyzetben való megjelenítésének kérdései közül a legérzékenyebb téma...

hrdoktor
2018. 09. 24. 11:33
Hogyan kezeljük a kontraproduktív munkatársakat?

Kontraproduktív munkahelyi viselkedésnek azt tekinti a szakirodalom, amikor a munkatársak valamelyike...

perfekt
2018. 09. 24. 09:01
Ne felejtsük el visszaigényelni az áfa-t!

Fontos határidő van a láthatáron, legalábbis azokat az adózókat érintően, akik belföldön letelepedett...

legacykft
2018. 09. 21. 09:00
Fejlesztenünk kellene a vezetőket, na de hogy’ kezdjünk hozzá?

Ma már több cikkben olvashatunk arról, hogy mennyire fontos a vezetők fejlesztése és ezen belül...

coachco
2018. 09. 18. 17:32
Egy baráti tanács: ne öregedj meg és halmozz fel időben jelentősebb vagyont!

Állítólag van egy kínai mondás, miszerint jobb szépnek, fiatalnak és gazdagnak lenni, mint csúnyának...

icoachu
2018. 09. 18. 16:23
ÍME 3 TIPP, HOGY AZ ÖNÉLETRAJZOD LEGMOSTOHÁBB RÉSZE IS ÁTÜTŐ LEGYEN

Vajon beleírjam-e az önéletrajzomba, hogy blogolok, önkéntes munkát szoktam vállalni vagy hogy...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk