27 °C Budapest
Óriási bajban a magyar melósok: hogy akarnak így fizetésemelést?

Óriási bajban a magyar melósok: hogy akarnak így fizetésemelést?

2019. május 10. 14:02

Magyarországon rendkívül kevés dolgozó tagja valamilyen szakszervezetnek. Az OECD országok közül például majdhogynem sereghajtók vagyunk, a környező országok közül pedig Szlovénia és Ausztria is nagyon előz minket. Nyugati szomszédunknál például a dolgozók több mint negyede tagja valamilyen szakszervezetnek. Itthon tehát lenni hová fejlődni, már csak azért is, mert az év eleji Audi-sztrájk bemutatta, hogy hazánkban is komoly erőt képviselhet a szakszervezetbe tömörülés.

Az OECD országokban a szakszervezetbe tömörülő dolgozók aránya 30 százalékról 16 százalékra csökkent 34 év leforgása alatt. Magyarország ebben a tekintetben pedig még rosszabb helyzetben van, olyannyira, hogy a teljes listát tekintve majdhogynem sereghajtók vagyunk. Egészen pontosan csak három ország van mögöttünk. 

Ha megnézzük a listát, kitűnök, hogy Magyarországon a dolgozók csupán 8,5 százaléka volt szakszervezeti tag a vizsgált időszakban. Itt meg kell jegyezni, hogy az OECD közlése szerint a magyar adat 2016-ból származik, így a pontos számok 2018-ra természetesen változhattak, nagyságrendi különbségek azonban nem valószínűk, már csak azért sem, mert sok ország adata származik szintén 2016-ból vagy 2017-ből, de korábbról is. 

 Ha a környező országokkal összevetjük a magyar adatot, azt látjuk, hogy Szlovákiában arányaiban több dolgozó szakszervezeti tag, ám a különbség alig több mint két százalék. A listán azonban jóval feljebb szerepel például Szlovénia, ők már az OECD átlagot is verik, az ottani dolgozók 19,6 százaléka ugyanis szakszervezeti tag. Ausztria pedig még ennél is durvább, ott ugyanis a munkavállalók több mint negyede (26,7%) tagja valamilyen szakszervezetnek. 

Az éllovasoktól azonban még Ausztria is messze elmarad. Európa északi államaiban ugyanis bődületesen sok dolgozó tömörül szakszervezetekbe. Izlandon például a munkavállalók 90,4 százaléka tag, tehát majdnem 100 százalékos a lefedettség. De Dániában, Svédországban és Finnországban több mint 60 százalékos a szakszervezeti tagok aránya az összes munkavállalóhoz viszonyítva. 

Észbe kapunk?

Ahogy azt az OECD adataiból is láttuk Magyarországon rendkívül kevesen tagjai valamilyen szakszervezetnek. Pedig nem kell sokat visszamennünk az időben, hogy lássuk, mekkora erőt képviselhetnek a szakszervezetek. 2019 elején, hazánkon valóságos sztrájkláz söpört végig, melyek közül az Audi-botrány durrant a legnagyobbat, de sztrájkoltak vagy sztrájkra készültek többek között a Hankook dolgozói, a ferihegyi reptér dolgozói, a Metro dolgozói, de még a közalkalmazottak is. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legtöbbször sikeres munkabeszüntetése pedig odáig vezettek, hogy egyre több munkás kapott vérszemet, és akart szakszervezeti tag lenni. Februárban írtuk meg például, hogy a győri Audi munkabeszüntetését megszervező szakszervezet azt közölte: a gyárban dolgozók 70 százaléka már szakszervezeti tag. A Vasas Szakszervezeti Szövetségnél az addig 25 ezer fős tagság nagyjából 10 százalékkal bővült a sztrájkot követő hetekben, a szervezet alelnöke szerint nem csak az Audi-sztrájk sikerén felbuzdulva, hanem azért is, mert egyre erősebb a dolgozók érdekérvényesítési szándéka és képessége.

Mindezeken túl az alelnök azt is elmondta, és ez korrelál az OECD általunk bemutatott adataival, hogy még bőven van hova fejlődni a magyarországi szakszervezeti tagságnak. És ahogy a számokból látjuk, tényleg van hova, még az OECD országok átlagához is hiányzik nem kevesebb mint hat százaléknyi ugrás.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?