8 °C Budapest

Leállítja az APEH a vagyonosodási vizsgálatokat

Pénzcentrum
2010. szeptember 27. 08:32

Ezentúl nem indít kampányszerűen vagyonvizsgálatokat az adóhatóság - értesült a Napi Gazdaság. A lap szerint várhatóan az APEH az évi 10 ezres szintről visszatér a néhány százra. A Gyurcsány-kormány favorizálta vizsgálatokat sok kritika érte, az adóhatóság módszerei nem voltak népszerűek, a revizorok pedig sokszor árnyékra vetődtek.

A folyamatban lévő ügyeket még befejezik az adóellenőrök, ám újabb vagyonosodási vizsgálatokat nem indít kampányszerűen az adóhatóság. A hivatalos indoklás szerint ilyen ellenőrzést csak akkor végez majd a hivatal, ha indokolt.

A vagyonosodási vizsgálatok azelőtt sem voltak ismeretlenek, mielőtt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök megrendelt a hatóságtól éves szinten tízezret - csak korábban évente mindössze néhány száz esetben végeztek ilyen vizsgálatot. Vélhetően erre a szintre tér majd vissza a hivatal a jövőben.

A változás az adóhatóság hivatalos kommunikációjában is megjelent. Eddig ugyanis külön kezelte a vagyonvizsgálatok eredményeit a hatóság, ám kérdésünkre válaszolva most kifejezetten azt hangsúlyozta: ez csupán egy ellenőrzési módszer, s nem önálló vizsgálati terület, "így statisztikai számadatok arra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre, hogy mennyi ellenőrzés fejeződött be e módszer alkalmazásával".

A vagyonosodási vizsgálatokat számos kritika érte. Az ellenőrzések során ugyanis - mivel a megrendelt esetszámot tartani kellett - olyan magánszemélyeket is vizsgálat alá vontak, akik semmilyen csalást nem követtek el. Olyan fiatal pár is kapott ellenőrzést, amelyiknek a család dobott össze néhány száz ezer forintot egy használt autó megvásárlására. Emellett az adóhatóság technikái sem voltak népszerűek. Eleve nem fogadták el például a készpénzes, csak a bankszámlás ügyleteket, de vitás volt az adóhatóság elképzelése is arról, hogy adott életvitelt mekkora összegből lehet fenntartani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel együtt az ellenőrzések javították az adómorált. Míg 2005-2008-ban az átlagjövedelem 1,59 millió forintról 1,88 millió forintra nőtt - 1,9 milliós csúccsal 2007-ben -, azok körében, akik átestek a vizsgálaton, az átlagjövedelem 2,6 millió forintról - 3,88 milliós 2007-es csúccsal - 3,3 millió forintra emelkedett. Utóbbi 21%-os növekedést jelent. Bizonyos jövedelem felett eddig sem az volt, és most sem az a kérdés, hogy befizették-e az adót vagy a párnacihába rejtették, hanem hogy milyen, a szabályoknak megfelelő eszközzel minimalizálják az adót.

Az idén kifejezetten szja-t érintően 1504 ellenőrzés zárult le, ezek 80%-a végződött megállapítással. Összesen 15,1 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel a revizorok. A befejezett ellenőrzések 30%-a, a feltárt adókülönbözetnek pedig a fele a közép-magyarországi régióhoz kapcsolódik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem