27 °C Budapest

Szállodai számla okozhatja a Bundesbank elnökének "vesztét"

Pénzcentrum
2004. április 8. 09:22

Ernst Welteke, a Német Központi Bank (Deutsche Bundesbank) kínos ügybe keveredett elnöke, valamint az Európai Központi Bank 18 tagú igazgatótanácsának tagja szerdán felfüggesztette elnöki teendőinek gyakorlását - közölte szerda este a Bundesbank. A frankfurti ügyészség vizsgálatot kezdeményezett vesztegetés gyanújával a bankvezető ellen. A német szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció a szintén szociáldemokrata Welteke távozását szeretné.

Mint ismerestes, Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke néhány napja sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem a legmagasabb szintű erkölcsi normák szerint járt el, amikor családjával együtt 2001 és 2002 fordulóján - az euró bevezetésének alkalmából rendezett ünnepségeken - több napot töltött a berlini Adlon luxusszálló két lakosztályában, melynek közel 8 ezer eurós költségét a meghívó fél, a Dresdner Bank fizette ki. Mivel a Bundesbank a német bankfelügyelet rendszerének része, azaz felügyeletet gyakorol a Dresdner Bank fölött is, így felmerült, hogy a szívesség elfogadásával Welteke a megvesztegethetőség látszatát kelthette.

A bank igazgató tanácsának hét tagja, Welteke távollétében, tegnap hosszasan tanácskozott főnökének jövőjéről. "Az igazgató tanács nem lát elegendő okot a Bundesbank elnökének visszahívására" - tudatta a Frankfurtban kiadott közlemény. Ennek ellenére a tanács felkérte Weltekét, hogy - a független vizsgálóbizottság döntéséig - az elnöki teendők gyakorlásával az alelnököt: Jürgen Starkot bízza meg. A kérésnek Welteke eleget tett, ami azt jelenti, hogy az Európai Központi Bankban (EKB) is Jürgen Stark képviseli Németországot az elkövetkezendő, Welteke számára bizonytalan távlatú időben.

Az ügyet a Der Spiegel hamburgi hírmagazin melegítette fel hétvégi számában. A Bundesbank és Welteke már hétfőn úgy döntött, hogy - több mint két év késéssel - visszautasítják a Dresdner Bank szívességét: a szállodaszámla hivatalos programra szóló hányadát a Bundesbank megtéríti a Dresdner Banknak, a többit Welteke egyenlíti ki saját zsebből. A szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció az elmúlt napokban nyíltan jelezte, hogy mindezek ellenére a szintén szociáldemokrata Welteke távozását szeretné.

Megfigyelők szerint a kormánynak most meglehetősen rosszkor jött ez a kínos ügy. Idén esedékesek ugyanis mind az európai, mind pedig a helyi választások, amelyekre a koalíció a takarékosság, és a jóléti állam bőkezű adakozásának visszafogása jegyében készül, és a pénzügyi megszorítások iránti megértésre szólította fel a lakosságot.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?