Szállodai számla okozhatja a Bundesbank elnökének "vesztét"

Pénzcentrum
2004. április 8. 09:22

Ernst Welteke, a Német Központi Bank (Deutsche Bundesbank) kínos ügybe keveredett elnöke, valamint az Európai Központi Bank 18 tagú igazgatótanácsának tagja szerdán felfüggesztette elnöki teendőinek gyakorlását - közölte szerda este a Bundesbank. A frankfurti ügyészség vizsgálatot kezdeményezett vesztegetés gyanújával a bankvezető ellen. A német szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció a szintén szociáldemokrata Welteke távozását szeretné.

Mint ismerestes, Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke néhány napja sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem a legmagasabb szintű erkölcsi normák szerint járt el, amikor családjával együtt 2001 és 2002 fordulóján - az euró bevezetésének alkalmából rendezett ünnepségeken - több napot töltött a berlini Adlon luxusszálló két lakosztályában, melynek közel 8 ezer eurós költségét a meghívó fél, a Dresdner Bank fizette ki. Mivel a Bundesbank a német bankfelügyelet rendszerének része, azaz felügyeletet gyakorol a Dresdner Bank fölött is, így felmerült, hogy a szívesség elfogadásával Welteke a megvesztegethetőség látszatát kelthette.

A bank igazgató tanácsának hét tagja, Welteke távollétében, tegnap hosszasan tanácskozott főnökének jövőjéről. "Az igazgató tanács nem lát elegendő okot a Bundesbank elnökének visszahívására" - tudatta a Frankfurtban kiadott közlemény. Ennek ellenére a tanács felkérte Weltekét, hogy - a független vizsgálóbizottság döntéséig - az elnöki teendők gyakorlásával az alelnököt: Jürgen Starkot bízza meg. A kérésnek Welteke eleget tett, ami azt jelenti, hogy az Európai Központi Bankban (EKB) is Jürgen Stark képviseli Németországot az elkövetkezendő, Welteke számára bizonytalan távlatú időben.

Az ügyet a Der Spiegel hamburgi hírmagazin melegítette fel hétvégi számában. A Bundesbank és Welteke már hétfőn úgy döntött, hogy - több mint két év késéssel - visszautasítják a Dresdner Bank szívességét: a szállodaszámla hivatalos programra szóló hányadát a Bundesbank megtéríti a Dresdner Banknak, a többit Welteke egyenlíti ki saját zsebből. A szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció az elmúlt napokban nyíltan jelezte, hogy mindezek ellenére a szintén szociáldemokrata Welteke távozását szeretné.

Megfigyelők szerint a kormánynak most meglehetősen rosszkor jött ez a kínos ügy. Idén esedékesek ugyanis mind az európai, mind pedig a helyi választások, amelyekre a koalíció a takarékosság, és a jóléti állam bőkezű adakozásának visszafogása jegyében készül, és a pénzügyi megszorítások iránti megértésre szólította fel a lakosságot.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?