Szállodai számla okozhatja a Bundesbank elnökének "vesztét"

Pénzcentrum
2004. április 8. 09:22

Ernst Welteke, a Német Központi Bank (Deutsche Bundesbank) kínos ügybe keveredett elnöke, valamint az Európai Központi Bank 18 tagú igazgatótanácsának tagja szerdán felfüggesztette elnöki teendőinek gyakorlását - közölte szerda este a Bundesbank. A frankfurti ügyészség vizsgálatot kezdeményezett vesztegetés gyanújával a bankvezető ellen. A német szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció a szintén szociáldemokrata Welteke távozását szeretné.

Mint ismerestes, Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke néhány napja sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem a legmagasabb szintű erkölcsi normák szerint járt el, amikor családjával együtt 2001 és 2002 fordulóján - az euró bevezetésének alkalmából rendezett ünnepségeken - több napot töltött a berlini Adlon luxusszálló két lakosztályában, melynek közel 8 ezer eurós költségét a meghívó fél, a Dresdner Bank fizette ki. Mivel a Bundesbank a német bankfelügyelet rendszerének része, azaz felügyeletet gyakorol a Dresdner Bank fölött is, így felmerült, hogy a szívesség elfogadásával Welteke a megvesztegethetőség látszatát kelthette.

A bank igazgató tanácsának hét tagja, Welteke távollétében, tegnap hosszasan tanácskozott főnökének jövőjéről. "Az igazgató tanács nem lát elegendő okot a Bundesbank elnökének visszahívására" - tudatta a Frankfurtban kiadott közlemény. Ennek ellenére a tanács felkérte Weltekét, hogy - a független vizsgálóbizottság döntéséig - az elnöki teendők gyakorlásával az alelnököt: Jürgen Starkot bízza meg. A kérésnek Welteke eleget tett, ami azt jelenti, hogy az Európai Központi Bankban (EKB) is Jürgen Stark képviseli Németországot az elkövetkezendő, Welteke számára bizonytalan távlatú időben.

Az ügyet a Der Spiegel hamburgi hírmagazin melegítette fel hétvégi számában. A Bundesbank és Welteke már hétfőn úgy döntött, hogy - több mint két év késéssel - visszautasítják a Dresdner Bank szívességét: a szállodaszámla hivatalos programra szóló hányadát a Bundesbank megtéríti a Dresdner Banknak, a többit Welteke egyenlíti ki saját zsebből. A szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció az elmúlt napokban nyíltan jelezte, hogy mindezek ellenére a szintén szociáldemokrata Welteke távozását szeretné.

Megfigyelők szerint a kormánynak most meglehetősen rosszkor jött ez a kínos ügy. Idén esedékesek ugyanis mind az európai, mind pedig a helyi választások, amelyekre a koalíció a takarékosság, és a jóléti állam bőkezű adakozásának visszafogása jegyében készül, és a pénzügyi megszorítások iránti megértésre szólította fel a lakosságot.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem