25 °C Budapest

Szállodai számla okozhatja a Bundesbank elnökének "vesztét"

Pénzcentrum
2004. április 8. 09:22

Ernst Welteke, a Német Központi Bank (Deutsche Bundesbank) kínos ügybe keveredett elnöke, valamint az Európai Központi Bank 18 tagú igazgatótanácsának tagja szerdán felfüggesztette elnöki teendőinek gyakorlását - közölte szerda este a Bundesbank. A frankfurti ügyészség vizsgálatot kezdeményezett vesztegetés gyanújával a bankvezető ellen. A német szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció a szintén szociáldemokrata Welteke távozását szeretné.

Mint ismerestes, Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke néhány napja sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem a legmagasabb szintű erkölcsi normák szerint járt el, amikor családjával együtt 2001 és 2002 fordulóján - az euró bevezetésének alkalmából rendezett ünnepségeken - több napot töltött a berlini Adlon luxusszálló két lakosztályában, melynek közel 8 ezer eurós költségét a meghívó fél, a Dresdner Bank fizette ki. Mivel a Bundesbank a német bankfelügyelet rendszerének része, azaz felügyeletet gyakorol a Dresdner Bank fölött is, így felmerült, hogy a szívesség elfogadásával Welteke a megvesztegethetőség látszatát kelthette.

A bank igazgató tanácsának hét tagja, Welteke távollétében, tegnap hosszasan tanácskozott főnökének jövőjéről. "Az igazgató tanács nem lát elegendő okot a Bundesbank elnökének visszahívására" - tudatta a Frankfurtban kiadott közlemény. Ennek ellenére a tanács felkérte Weltekét, hogy - a független vizsgálóbizottság döntéséig - az elnöki teendők gyakorlásával az alelnököt: Jürgen Starkot bízza meg. A kérésnek Welteke eleget tett, ami azt jelenti, hogy az Európai Központi Bankban (EKB) is Jürgen Stark képviseli Németországot az elkövetkezendő, Welteke számára bizonytalan távlatú időben.

Az ügyet a Der Spiegel hamburgi hírmagazin melegítette fel hétvégi számában. A Bundesbank és Welteke már hétfőn úgy döntött, hogy - több mint két év késéssel - visszautasítják a Dresdner Bank szívességét: a szállodaszámla hivatalos programra szóló hányadát a Bundesbank megtéríti a Dresdner Banknak, a többit Welteke egyenlíti ki saját zsebből. A szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció az elmúlt napokban nyíltan jelezte, hogy mindezek ellenére a szintén szociáldemokrata Welteke távozását szeretné.

Megfigyelők szerint a kormánynak most meglehetősen rosszkor jött ez a kínos ügy. Idén esedékesek ugyanis mind az európai, mind pedig a helyi választások, amelyekre a koalíció a takarékosság, és a jóléti állam bőkezű adakozásának visszafogása jegyében készül, és a pénzügyi megszorítások iránti megértésre szólította fel a lakosságot.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22