17 °C Budapest

Az Alkotmánybíróság ma hozhat döntést a Lex Szász törvényessége ügyében

Pénzcentrum
2004. március 22. 09:31

Ma hozhat határozatot az Alkotmánybíróság Mádl Ferenc köztársasági elnöknek a Lex Szász néven elhíresült törvényről kért előzetes normakontroll ügyében - írja mai számában a Népszabadság.

Az új törvény újraszabályozná a PSZÁF működését. Az egyszemélyi vezetés helyett egy szakmai testület, a Felügyeleti Tanács irányítaná a bankfelügyeletet, amelynek elnökét - a miniszterelnök javaslatára - az Országgyűlés választja. A Felügyeleti Tanács legfeljebb öttagú lehet, a tagokat a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Emellett létrehoznának egy főigazgatói posztot, amelyet pályázat útján töltenének be.

A Fidesz és Mádl Ferenc véleménye szerint a törvény alapvetően Szász Károly személye ellen irányul, és Mádl meggyőződése szerint egy jogszabály nem arra való, hogy személyi kérdéseket rendezzen.

Az ebben a kérdésben is megnyilvánuló Gyurcsány Ferenc sportminiszter a köztársasági elnöknek a törvény aláírás megtagadásáról hozott döntését a jobboldali árnyékállam újabb megnyilvánulásának minősítette.

A törvény alkotmányosságát illetően a Népszabadságnak nyilatkozó Kolláth György alkotmányjogász úgy vélte, hogy egy ponton mindenképpen alkotmánysértőnek tűnik a törvénymódosítás. Az alaptörvény mindenkinek biztosítja ugyanis a lehetőséget arra, hogy a személyét érintő hatósági döntések ellen jogorvoslattal éljen. A jogszabály ettől a lehetőségtől megfosztja Szászt. Az alkotmányjogász szerint emiatt az AB valószínűleg helyt ad az elnök indítványának.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?