28 °C Budapest

Jaksity és Korányi a BÉT jövőjéről, ki veszi meg az MNB Keler részesedését?

Pénzcentrum
2004. február 26. 10:27

Jaksity Györggyel, a Budapesti Értéktőzsde elnökével és Korányi G. Tamással, a BÉT és a BÁT egyik meghatározó, s egyben legaktívabb tulajdonosával közölt interjút mai számában a Figyelő. A téma természetesen a BÉT múlt heti közgyűlésén hozott döntések, a tőzsde jövője s az MNB Keler részesedésének sorsa volt.Jaksity György a közte és a BÉT részvényesi körében többségben lévő pénzügyi tulajdonosok (Leisztinger Tamás - Arago, Korányi G. Tamás - Baál, Albrecht Ottó - Cashline) közötti közös pontként a hasonló célokat (BÉT-BÁT-Keler integráció) emelte ki. Jaksity azonban nem ért egyet pl. azzal a közgyűlési döntéssel, ami felszabadította a 10%-os tulajdonosi korlátot, mert szakmai, üzleti és a piaci közösség érdekeit figyelembe véve sem tartja ezt helyesnek. Egy tőzsde tulajdonosának lenni ugyanis szerinte óriási felelősséggel jár, s az ellenséges felvásárlás lehetőségét szabályokkal és fékekkel korlátozni kellene.

Arra a kérdésre, hogy az általa vezetett Concorde Értékpapír miért tartózkodott a BÁT-tal való integrációról történő szavazásnál Jaksity azt mondta, hogy a folyamatban és a döntéshozatalban több olyan mozzanat volt, amelyek nem feleltek meg az ízlésviláguknak, az elfogadott paraméterek egy része szerinte a BÉT számára üzletileg előnytelen (a közgyűlés nem biztosított alku lehetőséget a BÉT igazgatóságnak a BÁT-tal való tárgyalásra a Keler üzletrész megvásárlása során: mind az árfolyam - 2.887 mrd Ft, mind a szerződés megkötésének határideje - márc. 15. meg lett határozva, Jaksity ezzel gyakorlatilag végrehajtói szerepre lett korlátozva e fontos kérdésben).
Hozzátette ugyanakkor, hogy bár ha rajtuk múlik, a javaslat nem így megy át a közgyűlésen, de ha csupán rajtuk múlt volna a kérdés, akkor igennel szavaztak volna.

A BÉT igazgatósága javadalmazásának megszűnését Jaksity úgy kommentálta, hogy javadalmazás nélkül is ugyanolyan lelkesedéssel és professzionalizmussal fognak dolgozni, mint előtte.Korányi G. Tamás - aki éles szemmel még évekkel ezelőtt kezdte aukciókon gyűjtögetni a csődbe ment brókercégek tőzsdei vagyonhányadát, s mára a BÉT egyik legnagyobb tulajdonosává vált - a Figyelőnek elmondta, hogy három lehetőség van az MNB Keler részesedésének további sorsára vonatkozóan.

1. A BÉT megvehetné az MNB tulajdonrészét, erre azonban nincs pénze (a BÉT részesedés megvásárlásával a BÉT-en gyakorlatilag "a padlás is tisztára lett söpörve", több pénze az értéktőzsdének nincs).
2. Integrálódik a BÁÉT (az egységes tőzsde) és a Keler, ebbe beapportálja az MNB az 50%-os Keler tulajdonrészét, s az egységes társaságban lévő tulajdonrészétől egy tőzsdei nyilvános kibocsátás során válik meg az MNB. Korányi ezt a verziót támogatná, hiszen szerinte egy egységes tőzsde és elszámolóház lévén lehetne a társaságokban lévő értéket maximalizálni (ezzel korábbi nyilatkozatai alapján Jaksity György is egyetért).
3. Az MNB másnak adja el a Keler részesedését.
Ez az interjúban nem cizellált verzió információink szerint egyáltalán nem áll távol az MNB vezetésétől, ők ugyanis a tőzsdéket jelenleg domináló pénzügyi befektetőknek nem szívesen adnák el a Keler részesedésüket. A HVG mai száma szerint egy HVB-MKB-OTP konzorcium szívesen megvenné az MNB Keler részesedését, más megbízhatónak számító forrásaink szerint azonban ezen verzió kivitelezhetőségének szintén csekély a valószínűsége, ezzel ugyanis az OTP és az MKB tenne alapvetően szívességet a letétkezelési piacon erős HVB-nek anélkül, hogy ez a két nagybanknak a befektetés esetleges pénzügyi megtérülésén túl konkrét előnyt jelentene.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?