15 °C Budapest

Jaksity és Korányi a BÉT jövőjéről, ki veszi meg az MNB Keler részesedését?

Pénzcentrum
2004. február 26. 10:27

Jaksity Györggyel, a Budapesti Értéktőzsde elnökével és Korányi G. Tamással, a BÉT és a BÁT egyik meghatározó, s egyben legaktívabb tulajdonosával közölt interjút mai számában a Figyelő. A téma természetesen a BÉT múlt heti közgyűlésén hozott döntések, a tőzsde jövője s az MNB Keler részesedésének sorsa volt.Jaksity György a közte és a BÉT részvényesi körében többségben lévő pénzügyi tulajdonosok (Leisztinger Tamás - Arago, Korányi G. Tamás - Baál, Albrecht Ottó - Cashline) közötti közös pontként a hasonló célokat (BÉT-BÁT-Keler integráció) emelte ki. Jaksity azonban nem ért egyet pl. azzal a közgyűlési döntéssel, ami felszabadította a 10%-os tulajdonosi korlátot, mert szakmai, üzleti és a piaci közösség érdekeit figyelembe véve sem tartja ezt helyesnek. Egy tőzsde tulajdonosának lenni ugyanis szerinte óriási felelősséggel jár, s az ellenséges felvásárlás lehetőségét szabályokkal és fékekkel korlátozni kellene.

Arra a kérdésre, hogy az általa vezetett Concorde Értékpapír miért tartózkodott a BÁT-tal való integrációról történő szavazásnál Jaksity azt mondta, hogy a folyamatban és a döntéshozatalban több olyan mozzanat volt, amelyek nem feleltek meg az ízlésviláguknak, az elfogadott paraméterek egy része szerinte a BÉT számára üzletileg előnytelen (a közgyűlés nem biztosított alku lehetőséget a BÉT igazgatóságnak a BÁT-tal való tárgyalásra a Keler üzletrész megvásárlása során: mind az árfolyam - 2.887 mrd Ft, mind a szerződés megkötésének határideje - márc. 15. meg lett határozva, Jaksity ezzel gyakorlatilag végrehajtói szerepre lett korlátozva e fontos kérdésben).
Hozzátette ugyanakkor, hogy bár ha rajtuk múlik, a javaslat nem így megy át a közgyűlésen, de ha csupán rajtuk múlt volna a kérdés, akkor igennel szavaztak volna.

A BÉT igazgatósága javadalmazásának megszűnését Jaksity úgy kommentálta, hogy javadalmazás nélkül is ugyanolyan lelkesedéssel és professzionalizmussal fognak dolgozni, mint előtte.Korányi G. Tamás - aki éles szemmel még évekkel ezelőtt kezdte aukciókon gyűjtögetni a csődbe ment brókercégek tőzsdei vagyonhányadát, s mára a BÉT egyik legnagyobb tulajdonosává vált - a Figyelőnek elmondta, hogy három lehetőség van az MNB Keler részesedésének további sorsára vonatkozóan.

1. A BÉT megvehetné az MNB tulajdonrészét, erre azonban nincs pénze (a BÉT részesedés megvásárlásával a BÉT-en gyakorlatilag "a padlás is tisztára lett söpörve", több pénze az értéktőzsdének nincs).
2. Integrálódik a BÁÉT (az egységes tőzsde) és a Keler, ebbe beapportálja az MNB az 50%-os Keler tulajdonrészét, s az egységes társaságban lévő tulajdonrészétől egy tőzsdei nyilvános kibocsátás során válik meg az MNB. Korányi ezt a verziót támogatná, hiszen szerinte egy egységes tőzsde és elszámolóház lévén lehetne a társaságokban lévő értéket maximalizálni (ezzel korábbi nyilatkozatai alapján Jaksity György is egyetért).
3. Az MNB másnak adja el a Keler részesedését.
Ez az interjúban nem cizellált verzió információink szerint egyáltalán nem áll távol az MNB vezetésétől, ők ugyanis a tőzsdéket jelenleg domináló pénzügyi befektetőknek nem szívesen adnák el a Keler részesedésüket. A HVG mai száma szerint egy HVB-MKB-OTP konzorcium szívesen megvenné az MNB Keler részesedését, más megbízhatónak számító forrásaink szerint azonban ezen verzió kivitelezhetőségének szintén csekély a valószínűsége, ezzel ugyanis az OTP és az MKB tenne alapvetően szívességet a letétkezelési piacon erős HVB-nek anélkül, hogy ez a két nagybanknak a befektetés esetleges pénzügyi megtérülésén túl konkrét előnyt jelentene.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM