4 °C Budapest
A kézműves csokoládé boldoggá tesz, vallják a készítői. De vajon ők boldogok tudtak maradni a járványhelyzet alatt is? Hogyan alakult a vállalkozásuk sorsa? A Laura Csokoládé Műhely és a Csokiboszik képviselői nyilatkoztak.

Küszködnek a vidéki csokiműhelyek: mi lesz a kézműves termékek sorsa?

2021. május 21. 14:00

A kézműves csokikészítők azt vallják, hogy a minőségi bonbonok és csokoládék boldoggá teszik az embert. Márpedig ha ez így van, különösen a mostanihoz hasonló időkben van rájuk szükségünk. Két csokoládéműhelyt, a szombathelyi Hagymásy Lauráét, és a debreceni Csokiboszik képviselőit is megkérdeztük, hogyan alakult a vállalkozásuk a járvány alatt.

A koronavírus-járvány a kézműves csokoládékészítőket is komolyan érintette, volt olyan, amelyikük tönkre is ment a megváltozott helyzetben, lapunknak nem vállalta a nyilvános megszólalást, de nem tudta fizetni az előállítási és a bérleti költségeket, a munkatársak béréről nem is beszélve.

De akadt olyan is szerencsére, aki felvette a kesztyűt a járvány okozta veszélyhezetben is a bezárás rémével szemben, és sikerült átvészelnie a nehéz időszakot. Az ország két végében tevékenykedő kézműves csokikészítőket kérdeztem meg arról, hogyan élték túl a járványt, és milyen tapasztalatokat szereztek.

Fotó: Hagymásy LauraFotó: Hagymásy Laura

1. Laura Csokoládé Műhely Szombathely-Sé

Hagymásy Laura egyszemélyben viszi a Laura Csokoládé Műhely elnevezésű vállakozását a Szombathely melletti kis településen, Sén, ami közigazgatáslag már Szombathelyhez tartozik.

Az Ékes Édes Stúdióban kezdte évekkel ezelőtt Keszthelyen, majd a Szamosnál tanult-dolgozott Pesten, és ugyanott a Csokoládé Akadémia kurzusain is részt vett. Elvégzettt egy cukrásziskolát, miután többéves norvégiai tartózkodás után hazajött, és a csokoládé világa mellett kötelezte el magát.

Miután hazajöttem pár éve, az egyik barátnőm csábított Ausztriába, ő ott takarított az egyik hotelben. De mikor meglátták az önéletrajzom, felkínálták, hogy dolgozzam inkább a csokimanufaktúrájukban. És itt pecsételődött meg a sorsom. Edgar Spiegel, a manufaktúra vezetője készíti szerintem a legjobb kézműves csokikat a világon. Sokat tanultam tőle, és azt a vonalat követem, amit ő is képvisel. Gusztusosan, ízlésesen díszítek, a színeket nem viszem túlzásba, nem szeretem a giccset. A töltelék pedig akkor jó, ha lágy, krémes, olvad az ember szájában. Szeretek adni az embereknek, szeretném, ha átélnék azt, amit én átéltem, amikor a különböző csokis-cukrász kurzusokon részt vettem, azt az örömöt, a sok apró élményt. Erre a csokoládé és a különböző workshop-ok kiválóak. Tehát, egy idő után hazajöttem, befejeztem a cukrásziskolát, és saját műhelyt nyitottam a családi házunkban Sén.

Hogyan alakította a vírushelyzet a munkádat kézműves csokikészítőként?

Eleinte sötéten láttam a helyzetet, féltem, hogy az embereknek nem lesz pénze csokira, de szerencsére nem így történt. Így túl sok változást nem érzékeltem a saját vállalkozásomon keresztül, talán annyit, hogy korábban jártam fesztiválokra, házi workshopokat tartottam otthon felnőtteknek, gyerekeknek, ez most elmaradt. Sőt, talán meglepő, de nálam javuló tendencia figyelhető meg, stabil alap a csoki. Igaz, még néhány éve kezdtem el ezt a munkát, és nyitottam meg a saját műhelyem. Állandó vevőkör alakult ki az internetes megkeresésekből, magánszemélyeknek és cégeknek is készítek és küldök csokoládét különböző alkalmakra, speciális eseményekre. Legutóbb például a ballagás volt ilyen, de anyák napjára is volt bőven megrendelésem. Névnapok és születésnapok pedig folyamatosan vannak, lánykérő csokicsomagot is állítottam össze már, a bonbonokra volt írva a lánykérő szöveg. De van babaváró és babaköszöntő bonbonom is. Szerintem nekem az a szerencsém, hogy saját műhelyem van, akkor készítem a csokit, amikor akarom, és egyedül dolgozom. Egyelőre a lassú víz partot mos stratégiát követem, de nemrég született meg a kisfiam is, így ez nekem most a lehető legjobb.

Milyen újdonságaid vannak és melyek a legkeresettebb bonbonok most?

A mangó-maracuja (passiógyümölcs) egy különleges ízkombináció, az eper-yuzu pedig újdonságként hódít. Ez egy japán citrusféle, az ízvilága a mandarin és a lime keveréke. Mindig igyekszem szezonális kínálattal előrukkolni, a tavasz és a koranyár a limonádés, gyümölcsös ízeknek kedvez. Újításom a tökmagos, és csokis mindig van, hisz az egy klasszikus, most például matcha teával is kombinálva, de nagyon megy a sós karamell és a sós pisztácia is. Állandóan új ízeket próbálok ki, új formába öntöm őket, csakis minőségi alapanyagokkal dolgozom, belga csokiból és természetes hozzávalókból, ezért a szavatossági idő okoz némi problémát, a megrendelők néha nem értik, miért csak hátom-négy hétig jó egy ilyen bonbon. Öt -hat bonbonválasztékom készül hetente, amit biztosan elvisznek, ez a rendszer bevált nekem, de ha valami megmarad, a családnak kiküldöm, szétosztogatom. Mivel ezek nem kommersz, tartósított csokik, és a gyümölcsös alapanyagok bizony hamarabb elveszítik az eredeti állagukat, ízüket. Nyáron pedig bezárom a műhelyt, olyankor nem megy a csoki, az a fagyi szezonja.

Fotó: CsokiboszikFotó: Csokiboszik

2. Csokiboszik Debrecen

A Debreceni Csokiboszikat Rigó Rita Éva és Hidegkuti Ildikó alapította 2018-ban, és olyan jól beindult a vállalkozásuk, hogy időközben egy cukrászt is alkalmaztak, Molnár Evelynt.

Messziről érkeztek a csokoládé világába, hiszen közel 20 évnyi sikeres pályát tudhatnak maguk mögött informatikusként. A vállalkozásukat ért külső körülmények hatására viszont változtatniuk kellett, és a csokoládé irányába indultak el.

Miután mindkettőnkben megvolt a vonzalom a kulináris világ felé, részt vettünk egy kiváló szervezésű tanfolyamon, ahol beleszerettünk a csokoládéba. A vonzalmat elhatározás, majd tett követte, elkezdtük tudatosan képezni magunkat ezen a területen, és útjára indítottuk a Csokiboszikat. A rengeteg szívet melengető, pozitív visszajelzés azt mutatja, hogy jól döntöttünk, időközben pedig hivatássá, szerelemmé vált számunkra megalkotni ezeket az apró, gyönyörű és persze nagyon finom csodákat

- kezdi a történetüket Rigó Rita Éva.

Náluk is jelentős változást hozott az elmúlt egy év. Tavaly márciusban, mikor be kellett zárniuk, hirtelen megállt minden, nem tudták, hogyan tovább.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Aztán karitatív tevékenységbe kezdtünk, csokoládét ajándékoztunk azoknak a szervezeteknek, amelyek a tűzvonalban dolgoztak: kórházak, mentőszolgálat, gyógyszertár, idősek otthona, élelmiszerboltok. Majd beindítottuk a házhozszállítást, és így a termelés szép lassan elkezdett újra növekedni. Májusban már fagyival, finom csokoládéval és sok-sok szeretettel vártuk vásárlóinkat. Hamarosan normalizálódott a helyzetünk

- folytatta a "csokiboszi".

Mivel forgalmuk jelentős részét a karácsonyi szezon és a céges megrendelések adják, 2020-ban addigra már minden visszatért a normál kerékvágásba.

Hogyan alakult a Csokiboszik sorsa azóta?

A második és harmadik hullám már nem érintett bennünket ilyen mélyen. Nyitva voltunk, és továbbra is megtaláltak bennünket a vásárlóink. A tevékenységeink köre is bővült, a csokoládén kívül tortakészítéssel, rendezvényekre desszertasztal összeállítással is foglalkozunk azóta, és persze továbbra is megmaradt a házhozszállítás, amit nagy örömünkre egyre többen vesznek igénybe.

Milyen alapapanyagokkal dolgoznak, mit kérnek a vevők?

A csokoládé nem csupán élvezet, hanem filozófia is szerintünk. A keserű és édes vagy éppen gyümölcsös jegyeket fokozatosan megízlelve, minden egyes darabot figyelmesen és mértékkel fogyasztva élvezhetjük ki a leginkább. Meggyőződésem, hogy a csokoládé boldoggá tesz. A legkiválóbb belga csokoládé minden fajtáját használjuk: ét-, tej-, fehér- és ruby csokoládét is. Napi szinten követjük a csokivilág legfrissebb újításait. Az általunk használt francia gyümölcspürék íze és illata bizonyítja, hogy valóban kiváló minőségű gyümölcsből, izgalmas fűszerekből, adalékanyagoktól mentesen készülnek. A bonbonok töltelékéhez kizárólag természetes tejtermékeket használunk. Időről időre kirándulásokat teszünk a legkülönlegesebb fűszerek világába is. Számunkra fontos, hogy a csokoládé természetes élvezete a minőségi összetevőkből és a szakértő hozzáértésből szülessen meg. Szeretnénk mindenkinek átadni ezzel egy darabka boldogságot.

Hogyan látják a jövőjüket, milyen terveik vannak?

Mindenképp optimistán és bizakodva tekintünk a jövő felé. Folyamatosan új terveink vannak, szeretnénk tevekénységünket és termékkínálatunkat, szolgáltatási palettánkat bővíteni. Célunk, hogy minél több ember megismerje és megszeresse az igazi csokoládét.

Címlapkép: Hagymásy Laura; fotók: Hagymási Laura és Csokiboszik

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 11. csütörtök
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?