28 °C Budapest
Large combine and tractor harvesting crop in neat lines, aerial view.  Captured by a licensed UAV operator with a permission for aerial work.

Most az asztalra csapnak a magyar gazdák? Ezt kérik a kormánytól: közel a teljes csőd

MTI
2024. május 30. 16:28

Nyílt levelet küldött a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége Magyarország Kormányához. A levelet változtatás nélkül közöljük.

"Demonstrációk, tízezeres felvonulások, traktordübörgéstől hangos fővárosok. Az uniós gazdatársadalom egy emberként mozdult meg az agráriumot súlytó intézkedések miatt.  A probléma uniós szintű, termelők tömegei váltak önhibájukon kívül veszteségessé a háború piacra gyakorolt negatív hatásai, a beáramló ukrán gabona és az elhibázott uniós szabályozás következtében. Legnagyobb bajban a kelet európai gazdálkodók, ezen belül is a magyar termelők vannak. Nálunk a legalacsonyabbak a felvásárlási árak és legmagasabbak az input költségek.

Bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, tömeges csődveszély. Ezt éli át jelen pillanatban a hazai gazdatársadalom. A Magyarországon meghatározó növények termesztése tavaly - átlagos termelési színvonal felett is - veszteségessé vált és az idei évi kilátások sem adnak okot a bizakodásra. A felvásárlási árak jóval nagyobb mértékben csökkentek, mint ahogy a termeléshez szükséges inputok ára mérséklődött, ráadásul a megtermelt növényekre alig van kereslet.

A baj nagyságát jól jelzi, hogy az országgyűlés FIDESZ-es alelnöke is rendkívül súlyosnak minősítette a kialakult helyzetet, hektáronként átlagosan 94.000 forint veszteségről számolt be Magyarország legnagyobb érdekegyeztető fórumán, az NGTT-n. Ezt a veszteséget sok esetben az elmúlt évek tartalékai sem képesek fedezni, így termelők tömegei számára a túlélés is kérdésessé vált.

A csődveszélyt felismerve több kelet európai tagállam a termelői megsegítésére sietett, így tett például Lengyelország kormánya is, ahol hektáronként 80.000 forintnyi plusz támogatással segítik a gazdálkodókat.

Nálunk is azonnali, érdemi intézkedésre van szükség, amire a MOSZ korábban már javaslatot is tett. A költségvetés nehéz helyzete nem jelenthet kifogást. Nem csak azért nem, mert sok minden másra, így például arra is van pénz, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának 50 milliárd forintot juttassanak, hanem azért sem, mert ebben a helyzetben súlyos hiba lenne magára hagyni a termelőket, a falusi közösségeket.

A MOSZ véleménye szerint a hazai élelmiszerellátás biztosításának felelősségét magára vállaló termelők helyzetének stabilizálása, életben maradásának biztosítása, a nehéz helyzetben lévő falvak népességmegtartó képességének megőrzése alapvető nemzeti érdek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kérjük a Kormányt, hogy - több kelet európai országhoz hasonlóan -, azonnali intézkedésként hirdessen meg egy, az önhibájukon kívül bajba került termelők megsegítésére irányuló programot, legalább 100 milliárd forint keretösszeggel.

Alapvető magyar érdek a tömeges csődök elkerülése, a vidék életben maradásának, a hazai élelmiszerellátás biztosításának megőrzése."

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) nyílt levelét közöltük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm