8 °C Budapest

Megszólalt az Európai Bizottság: tényleg ez vár a magyar gazdaságra?

2020. február 14. 13:02

A ma közzétett 2020 téli gazdasági előrejelzés szerint az európai gazdaság a stabil és mérsékelt növekedés pályáján marad. Az euróövezetet az euró 1999-es bevezetése óta a leghosszabb tartós növekedési időszak jellemzi. A folyamatos munkahelyteremtés, az erőteljes bérnövekedés és a támogató politikák kombinációja segítheti az európai gazdaságot abban, hogy fenntartsa a mérsékelt növekedés pályáját. Ami a lefelé mutató kockázatokat illeti, az Egyesült Államok kereskedelempolitikáját övező nagy fokú bizonytalanság továbbra is akadályozza, hogy az üzleti hangulat szélesebb körben javuljon. Szintén jelentős a bizonytalanság az Egyesült Királyság és az EU közötti partnerség jövőjét illetően. Az új koronavírus megjelenése és annak a közegészségügyre, a gazdasági tevékenységre és a kereskedelemre gyakorolt hatása - különösen Kínában - új lefelé mutató kockázatot jelent.

Az előrejelzés szerint az euróövezet bruttó hazai termékének (GDP) növekedése 2020-ban és 2021-ben stabil, 1,2 százalékos marad. Az EU egészét tekintve a növekedés 2020-ban és 2021-ben kismértékben, 1,4 százalékra mérséklődik a 2019-es 1,5 százalékhoz képest. A Magyarországra vonatkozó előrejelzések eképp festenek:

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott:

 A kihívásokkal teli környezet ellenére az európai gazdaság stabil, folyamatos a munkahelyteremtés és a bérnövekedés. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk a potenciális kockázatokat: változékonyabb a geopolitikai helyzet, amihez kereskedelmi bizonytalanságok is társulnak. Ezért a tagállamoknak ki kell használniuk a lehetőséget a strukturális reformok végrehajtására a növekedés és a termelékenység fokozása érdekében. A magas államadóssággal rendelkező országoknak továbbá prudens költségvetési politikával kell megerősíteniük a gazdaságuk védelmét.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos hozzátette: "A kilátások szerint az európai gazdaság esetében az elkövetkező két évben stabil, de mérsékelt növekedés várható. Vagyis még mindig nem ér véget a gazdasági bővülésnek az euró 1999-es bevezetése óta eddigi leghosszabb időszaka, ez pedig jó hír a munkahelyek szempontjából is. Biztató a kereskedelmi feszültségek csökkenése és a megállapodás nélküli brexit elkerülése is. Ugyanakkor még mindig jelentős politikai bizonytalansággal kell szembenéznünk, ami megnehezíti a feldolgozóipar helyzetét. Ami a koronavírust illeti, még túl korai lenne értékelni negatív gazdasági hatásának mértékét."

A belső keresletnek köszönhetően stabil marad a növekedés

A külső környezet továbbra is kihívást jelent. A folyamatos munkahelyteremtés, az erőteljes bérnövekedés és a támogató politikák kombinációja azonban segítheti az európai gazdaságot abban, hogy fenntartsa a mérsékelt növekedés pályáját. A lakossági fogyasztás és a beruházások - különösen az építőipar területén - továbbra is ösztönözni fogják a gazdasági növekedést. Várhatóan számos tagállamban jelentősen növekedni fog a közberuházások - főként a közlekedéssel és a digitális infrastruktúrával kapcsolatos közberuházások - száma. Ezenkívül a feldolgozóipar a stabilizálódás halvány jeleit mutatja, a csökkenő globális kereskedelmi forgalom pedig elmozdulhat a mélypontról. Mindezek lehetővé teszik az európai gazdaság további bővülését. Ugyanakkor ezek a tényezők nem tűnnek elégségesnek a növekedés mértékének felgyorsulásához.

Az inflációs előrejelzés kismértékben felfelé módosul

Az euróövezetben az inflációs előrejelzés (harmonizált fogyasztói árindex) 2020-ban 1,3 százalékra, 2021-ben pedig 1,4 százalékra emelkedett, ami a 2019. őszi gazdasági előrejelzéshez képest mindkét évben 0,1 százalékpontos növekedést jelent. Ez halványan azt jelzi, hogy a magasabb bérek az alapvető árakban is kezdhetnek lecsapódni, az olajárakkal kapcsolatban pedig némileg felfelé módosultak a feltételezések.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EU-ban a 2020. évi inflációs előrejelzés szintén 0,1 százalékponttal, 1,5 százalékra emelkedett. A 2021-re vonatkozó előrejelzés változatlanul 1,6 százalék.

Az előrejelzés kockázatai

Míg egyes lefelé mutató kockázatok elmúltak, közben újak jelentek meg. Összességében a kockázatok továbbra is lefelé mutatnak. Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodás első fázisa bizonyos mértékben hozzájárult a lefelé mutató kockázatok csökkentéséhez, de az Egyesült Államok kereskedelempolitikáját övező nagy fokú bizonytalanság továbbra is akadályozza az üzleti hangulat szélesebb körű javulását. Latin-Amerikában a társadalmi nyugtalanság a régió gazdasági fellendülését fenyegeti. A közel-keleti fokozott geopolitikai feszültség megnövelte a konfliktus kockázatát a régióban.

Bár az átmeneti időszakra vonatkozóan egyértelműek az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatok, továbbra is jelentős a bizonytalanság az Egyesült Királysággal való jövőbeli partnerséget illetően. A 2019. évi új koronavírus megjelenése és annak a közegészségügyre, a gazdasági tevékenységre és a kereskedelemre gyakorolt hatása - különösen Kínában - új lefelé mutató kockázatot jelent. Az alapfeltevés az, hogy a járvány kitörése az első negyedévben tetőzik, viszonylag korlátozott globális továbbgyűrűző hatásokkal. Azonban minél tovább tart, annál nagyobb a gazdasági hangulatra és a globális finanszírozási feltételekre gyakorolt dominóhatás valószínűsége. Az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok - bár azok főként hosszú távúak - rövid távon sem zárhatók ki.

Másrészről viszont az európai gazdaság számára előnyösek lehetnek a még inkább expanzív és növekedésbarát költségvetési politikák, valamint az egyes euróövezeti tagállamokban jellemző kedvezőbb finanszírozási feltételek pozitív továbbgyűrűző hatásai.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem