Pouring Fresh Tap Water Into a Glass

Kiderült a súlyos igazság a magyar csapvízről: térképen a legveszélyesebb települések

2023. november 20. 13:02

Az utolsó elérhető adatok szerint a magyarországi településeknek több mint egyharmadán nem megfelelő minőségű az ivóvíz. Az idei évtől az új szabályozások értelmében még több, potenciális egészségkockázattal rendelkező paramétert vizsgál a népegészségügyi hatóság, így a települések kapcsán még részletesebb információk érhetők el az ívóvízminőségről. Lapunk térképre tette a településeket az ivóvízminőség szerint, illetve azt is megvizsgáltuk, milyen gazdaságosabb megoldás létezik az ásványvíz fogyasztás helyett, ha nem akarunk csapvizet inni.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) utoljára 2021-ben közölt éves jelentést a magyarországi települések vízminőségéről. Ennek oka, hogy több változás is történt az ivóvízminőségi felügyeletben. Az egyik fontos változás, hogy a szakma igyekezett átültetni az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2020/2184 irányelvét az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről. Továbbá 2022. január 19-én jelent meg a Bizottság (EU) 2022/679 számú végrehajtási határozata az emberi fogyasztásra szánt víz tekintetében aggodalomra okot adó anyagok és vegyületek megfigyelési listájának létrehozásáról. Ennek folyományaként 2023. január 12-én lépett hatályba az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 5/2023. (I. 12.) kormányrendelet, melynek 4. §-ának (4) bekezdése előírja, hogy az országos tisztifőorvos az újonnan megjelenő és potenciális egészségkockázattal rendelkező paraméterekről, valamint a hozzájuk tartozó határértékekről az EB által összeállított megfigyelési listán szereplő paraméterek figyelembevételével évente megfigyelési listát készít, amelyet a honlapján közzétesz és minden év február 15-ig aktualizál.

A változások az ivóvízminőség vizsgálatában részletesebb, aktuálisabb jelentéseket tesz lehetővé. Egyúttal azt is eredményezi, hogy a hivatal nem közölt a korábbi évekhez megszokott módon átfogó éves jelentést a 2022-es évről (amely feltehetően az új kritériumok miatt nem is lenne összehasonlítható a korábbi évek jelentéseivel), ugyanakkor a magyarországi települések vízminőségének kapcsán elérhetők helyi adatok. Mivel több, a 2023-as év elején megjelent cikk alapján a helyi vízügyi jelentések azóta frissültek, azt feltételezzük, hogy sok település esetében már friss adatok érhetők el. Lapunk megkereste a Vízügyi Laboratóriumot annak kapcsán, hogyan zajlik az adatok frissítése, cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk választ. Amint választ érkezik, cikkünket frissítjük.

A településekről szóló részletes jelentéseket úgy kell értelmezni, hogyha a vizsgált mind paraméterek bizonyos határértékeken belül maradnak, akkor az ivóvíz minősége megfelelő. Ha egy vagy több paraméter nem marad az elfogadható határértéken belül, akkor három kategóriába sorolhatják. Így a jelentésben jelenleg előforduló négyféle kategória a következő:

  1. Megfelelő minőségű ivóvíz
  2. Kifogásolt minőségű ivóvíz
  3. Kémiai szempontból nem elfogadható
  4. Eseti bakteriológiai kifogás.

A 2023. november 15-én elérhető lista szerint a 3155 vizsgált település közül 1886 helyen (59,8%) megfelelő minőségű az ivóvíz. Kifogásolt minőségű ivóvíz 1076 vizsgált településen volt, vagyis az esetek 34,1 százalékában. További 169 helyen eseti bakteriológiai kifogás merült fel (5,3%) és 24 településen kémiai szempontból nem volt elfogadható az ivóvíz minőség a vizsgálat idején (0,8%). A NNGYK honlapján elérhető lista az egyes településekre vonatkozóan részletesen is tartalmazza az eredményeket. 

Például kémiailag nem volt megfelelő az ivóvízminőség Abonyban. A részletes jelentés szerint a megfelelőség százalékosan Nitrit - vízmű kimenő [mg/l] értéket tekintve 28,6 százalékos volt, mikroszkópos biológiai vizsgálatok szempontjából 25 százalékos, Coliform baktériumok [szám/100 ml] tekintetében 81,8 százalékos, E. coli [szám/100 ml] értékben pedig 95,5 százalékos. Vagy ha a Makóról szóló jelentést nézzük, ahol szintén kémiai problémákat észleltek, a megfelelőség nem volt 100 százalékos a vizsgálat idején E. coli, Enterococcusok, Coliform baktériumok és Pseudomonas aeruginosa tekintetében sem.

Nyírbogáton, ahol az ivóvízminőség kifogásolt címkét kapott, nitrit és ammónium tartalom, valamint Coliform baktériumok szempontjából nem volt 100 százalékos a megfelelőség. Szegeden ugyancsak kifogásolt volt a vízminőség, nem érte el a 100%-ot a megfelelőség arzén, vas de főleg ammónium tekintetében sem. Felsőpáhokon ugyancsak kifogásolt a minőség a mikroszkópos biológiai vizsgálatok 62,5 százalékos megfelelőséget értek csak el.

Ezek azonban csak kiragadott példák. Sok esetben az is előfordul, hogy a megfelelő minőségű ivóvizű településeken sem minden érték éri el a 100%-os szintet, de még határértéken belül marad. Az egészségünk szempontjából érdemes időről-időre tájékozódni róla, hogy aktuálisan milyen minősítésű az ivóvíz az adott településen. Ezen túlmenően a csapvíz valószínűsíthető ólomtartalmát is érdemes tudni az adott településen, településrészen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vizsgált települések besorolásáról ezen a térképen lehet tájékozódni, melyek az NNGYK honlapján közzétett adatok alapján készítettünk. Minden további, részletes információ az említett honlapon érhető el: 

Egyre többen fogyaszthatnak csapvizet, ásványvíz helyett

Akár az ivóvíz minősége, akár az íze miatt, sokan fogyasztanak csapvíz helyett Magyarországon. Azonban a tartósan magas infláció azt eredményezte, hogy az ásványvíz is jelentősen drágult az utóbbi egy év során. 2021 októberében a szénsavas, nagyüveges ásványvíz 116, a szénsavmentes 117 forintba került átlagosan a KSH adatai szerint. 2022 októberére az átlagárak 148 és 150 forintra emelkedtek, az utolsó elérhető adatok szerint pedig 2023 októberére az ásványvizek havi átlagára 189 és 194 forintra nőtt. 

A magas árak, illetve a környezetkímélő szemlélet - hogy kevesebb műanyag hulladék keletkezzen - azt eredményezheti, hogy egyre többen térhetnek vissza a jövőben a csapvíz fogyasztására. Akár a vízminőség, akár az íz kérdését is megoldhatja egy vízszűrő kancsó vásárlása, és ahogy arról korábban részletesen írtunk, rengeteget spórolhatunk is vele:

Számításaink szerint egy vízszűrő kancsóval 10-20 ezer forintból kijön az a mennyiségű víz évente, amely több mint 60 ezer forint kiadást jelentene, ha ásványvizet veszünk. Miután beruháztunk a vízszűrő berendezésre, már csak az éves szűrőcsere jelent majd költséget - illetve a csapvíz ára, ami jelenleg még elenyészőnek mondható. Az ásványvíz feltehetően sokkal olcsóbb már nem lesz, ezért az egészségünk és pénztárcánk szempontjából is jó befektetés lehet egy ilyen eszköz. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem