-2 °C Budapest
3D rendering Futuristic design of Virus exploding, Destroy The Coronavirus

Komoly előítéletekkel küzdenek meg az ezzel élők: holott koránt sem halálos a betegség

2022. december 1. 20:45

Ma már nem egyenlő egy halálos ítélettel – a HIV-fertőzötteknek mégis meg kell küzdeniük az előítéletekkel. A vírus először 30 éve jelent meg Magyarországon, azóta 4500 fertőzöttet szűrtek ki. Bár a fertőzés ma már jól kezelhető, és együtt lehet vele élni, még mindig magas azoknak az aránya, akik későn mennek orvoshoz. 1988 óta december elseje az AIDS világnapja – írta meg az RTL.

1988 óta december elseje az AIDS világnapja, amiről azonban a mai napig rengeteg tévhit kering. Sokan még orvoshoz se mernek elmenni, mert félnek a megbélyegzéstől, holott ma már a betegséggel – ha nem is gyógyítható teljesen – de megfelelő diétával, egészséges életmóddal, rendszeres szűréssel és a gyógyszerek szedésével tünetmentesen együtt lehet élni.

Azonban a mai napig rettegnek tőle sokan, éppen ezért hozták létre a Retropajzs Egyesületet, aminek a célja az, hogy tudatosítsák az emberekben, hogy ez a betegség már nem az a betegség, mint régen. Szlávik János infektológus viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a HIV a mai napig fertőz, a probléma pedig az, hogy egyre kevesebben mernek elmenni szűrésre. A vírus 1985-ös megjelenése óta csaknem 4500 fertőzöttet szűrtek ki Magyarországon, míg jelenleg 2500 fertőzöttről tudnak. Azonban ez a szám évi 200-300 fővel gyarapszik.

Azokban az országokban, ahol alacsony a HIV fertőzöttek száma – és Magyarország ezek közé tartozik – általában jobban elterjednek a tévhitek. Erősebb a stigma, a diszkrimináció, a betegek kizárása

– mondta Szlávik János, aki szerint az  ajellemuző, hogy sokan későn fordulnak hozzájuk. Akkor, amikor már a fertőzöttségből kialakul az AIDS és nem tudják megmenteni őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18