16 °C Budapest
Gond van a magyar ivóvízzel? Újabb kemény kritika jött Brüsszelből

Gond van a magyar ivóvízzel? Újabb kemény kritika jött Brüsszelből

2022. július 15. 20:35

Több kötelezettségszegési eljárás elindításáról döntött Magyarországgal szemben az Európai Bizottság, az egyéb ügyek között azonban ott van az ivóvízminőség problémája is, amelyben egyelőre nem tettünk túl nagy előrelépést a bizottság szerint, sőt ultimátumot kaptunk.

A bizottság felszólította Magyarországot (INFR(2016)2047), hogy tegyen eleget az ivóvíz-irányelvben (98/83/EK irányelv) előírt követelményeknek – derült ki a bizottság kötelezettségszegésekkel kapcsolatos határozatait tartalmazó rendszeres csomagjából. A csomagban vannak egyébként más magyar vonatkozású esetek is.

Az irányelv értelmében a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az emberi fogyasztásra szánt víz egészséges és tiszta legyen. Az uniós jogszabályok előírják, hogy az ivóvíznek mentesnek kell lennie a mikroorganizmusoktól és a parazitáktól, valamint minden olyan anyagtól, amely potenciális veszélyt jelent az emberi egészségre. Az európai zöld megállapodás a közegészségügy, a környezet és a klímasemlegesség érdekében a teljes szennyezőanyag-mentesség célját tűzte ki az EU elé. A lakosság ellátására szolgáló ivóvíz bórra, fluoridra, nitritre és arzénre vonatkozó határértékeit összhangba kell hozni az irányelvben előírt határértékekkel.

2016. május 27-én a bizottság felszólító levelet, 2017. december 8-án pedig kiegészítő felszólító levelet küldött, mely utóbbi további körzetekre is kiterjesztette az eljárást. Mindezek ellenére 13 ivóvíz-ellátási körzet az arzén és a bór tekintetében továbbra sem felel meg az ivóvízről szóló irányelvnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bizottság ezért úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt intéz Magyarországhoz, amelynek két hónap áll rendelkezésre a válaszadásra és a szükséges intézkedések meghozatalára. Amennyiben erre nem kerül sor, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet - írják.

A Portfolio korábban beszámolt arról, hogy már szinte mindenhol jó minőségű csapvíz folyik itthon, azért akad egy-két település, ahol az arzéntartalom még mindig magas. A nagyobb településeken és a fővárosban pedig a víz ólomtartalma lehet aggályos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm