18 °C Budapest
Gond van a magyar ivóvízzel? Újabb kemény kritika jött Brüsszelből

Gond van a magyar ivóvízzel? Újabb kemény kritika jött Brüsszelből

2022. július 15. 20:35

Több kötelezettségszegési eljárás elindításáról döntött Magyarországgal szemben az Európai Bizottság, az egyéb ügyek között azonban ott van az ivóvízminőség problémája is, amelyben egyelőre nem tettünk túl nagy előrelépést a bizottság szerint, sőt ultimátumot kaptunk.

A bizottság felszólította Magyarországot (INFR(2016)2047), hogy tegyen eleget az ivóvíz-irányelvben (98/83/EK irányelv) előírt követelményeknek – derült ki a bizottság kötelezettségszegésekkel kapcsolatos határozatait tartalmazó rendszeres csomagjából. A csomagban vannak egyébként más magyar vonatkozású esetek is.

Az irányelv értelmében a tagállamoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az emberi fogyasztásra szánt víz egészséges és tiszta legyen. Az uniós jogszabályok előírják, hogy az ivóvíznek mentesnek kell lennie a mikroorganizmusoktól és a parazitáktól, valamint minden olyan anyagtól, amely potenciális veszélyt jelent az emberi egészségre. Az európai zöld megállapodás a közegészségügy, a környezet és a klímasemlegesség érdekében a teljes szennyezőanyag-mentesség célját tűzte ki az EU elé. A lakosság ellátására szolgáló ivóvíz bórra, fluoridra, nitritre és arzénre vonatkozó határértékeit összhangba kell hozni az irányelvben előírt határértékekkel.

2016. május 27-én a bizottság felszólító levelet, 2017. december 8-án pedig kiegészítő felszólító levelet küldött, mely utóbbi további körzetekre is kiterjesztette az eljárást. Mindezek ellenére 13 ivóvíz-ellátási körzet az arzén és a bór tekintetében továbbra sem felel meg az ivóvízről szóló irányelvnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bizottság ezért úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt intéz Magyarországhoz, amelynek két hónap áll rendelkezésre a válaszadásra és a szükséges intézkedések meghozatalára. Amennyiben erre nem kerül sor, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet - írják.

A Portfolio korábban beszámolt arról, hogy már szinte mindenhol jó minőségű csapvíz folyik itthon, azért akad egy-két település, ahol az arzéntartalom még mindig magas. A nagyobb településeken és a fővárosban pedig a víz ólomtartalma lehet aggályos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 28. 10:30