Budapest, 2021. augusztus 21.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én.MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely: jöhetnek a kötelező oltások a magyar munkahelyeken

2021. szeptember 15. 10:55

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerda délelőtt 10:30-kor állt az újságírók elé. Kiderült, hogy felmerült a munkavállalók kötelező oltása és az is, hogy megnőhet a védettségi kártya szerepe.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden elmondta, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban a keddi kormányülésen döntenek, azóta pedig a kormány javaslata hivatalosan is megjelent. 

Az elmúlt napokban bejelentették a hitelmoratórium meghosszabbítását és azt is, hogy június végéig meghosszabbítják a Diákhitel Plusz lehetőségét, szerdára pedig a kormányzat újabb rendkívüli bejelentésekkel készült.

Jöhet a kötelező oltás?

Gulyás Gergely a tájékoztatón arról beszélt, a kormány álláspontja szerint a negyedik járványhullám el fog térni a korábbiaktól. A beoltottak ugyanis már védettek lesznek a járvánnyal szemben. A harmadik oltás is elérhető, ezért a 60 év felettieknek kimondottan javasolják annak felvételét, ez 4 hónap után már lehetséges, 6 hónap után pedig kifejezetten ajánlott. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni.

Gulyás szerint most Magyarország az egyik legbiztonságosabb és legszabadabb ország a vírushelyzetet tekintve, de még mindig van 400 ezer, oltatlan 60 év fölötti ember. Az élet elvesztésének kockázata pedig a sokszorosa azoknál, akik nincsenek beoltva. Gulyás szerint, bár várható, hogy lesz a fertőzésekben ugrásszerű emelkedés, de kórházba kerülésben, halálozásban nem számítanak kiugró emelkedésre.

Minimálbér, kötelező védőoltás

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "Amíg lehet szeretnénk várni ezzel." Azt azonban a miniszter kiemelte, hogy ez egy jogos igény a munkáltatók részéről, egyrészt hogy számíthassanak a munkavállalóikra, másrészt hogy azok ne fertőzzék meg egymást. Mindez azt jelenti, hogy valószínűleg már mérlegelik a kötelezően előírt oltások bevezetésének lehetőségét. Gulyás szerint a védettségi igazolvány szerepe is tovább nőhet a negyedik hullám betörése esetén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gulyás Gergely elmondta azt is, van elég oltás, Pfizer és Moderna vakcina folyamatosan érkezik, ma is mintegy 3,3 millió oltás áll rendelkezésre, AstraZenecából másfél millió, de más oltásokból is százezrek. Van egy új beszerzési kezdeményezés is az EU-ban a Pfizerrel, a 12 év alattiak számára.

Várható béremelés

Gulyás Gergely megismételte azt is, amit a kormányzat az utóbbi napokban többször hangoztatott. Szeretnék, ha a minimálbért január elsejétől  200 ezer forintra emelnék, de a tárgyalások még folynak erről, elsősorban a munkáltatókkal. A miniszter beszélt arról is, hogy ha emelkedik a minimálbér, akkor a szakmunkás-bérminimumot is ezzel arányosan emelni kell.

A miniszter szerint idén döntenki kell a jövő évi minimálbérről, és minél előbb születne döntés, annál jobb lenne. Ennek azonban ára van, mint fogalmazott: "cserébe a munkáltatók adócsökkentést kérnek, ennek pedig hatása van a költségvetésre. A kormány kész a munkáltatók versenyképességének növelésére, ha a munkáltatók vállalják a magasabb béreket, a kormány kész adóbevételi csökkentésére is."

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a hitelmoratórium meghosszabbítására lehetőség lesz a a rászorulóknak, például akiknek jelentősen csökkent a jövedelme vagy akik gyermeket nevelnek. Mindenki, aki jogosult, dönthet arról, hogy él-e a lehetőséggel, ehhez személyesen kell jelentkezni október 31-ig a bankjuknál.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm