Budapest, 2021. augusztus 21.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. augusztus 21-én.MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely: jöhetnek a kötelező oltások a magyar munkahelyeken

2021. szeptember 15. 10:55

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerda délelőtt 10:30-kor állt az újságírók elé. Kiderült, hogy felmerült a munkavállalók kötelező oltása és az is, hogy megnőhet a védettségi kártya szerepe.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden elmondta, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban a keddi kormányülésen döntenek, azóta pedig a kormány javaslata hivatalosan is megjelent. 

Az elmúlt napokban bejelentették a hitelmoratórium meghosszabbítását és azt is, hogy június végéig meghosszabbítják a Diákhitel Plusz lehetőségét, szerdára pedig a kormányzat újabb rendkívüli bejelentésekkel készült.

Jöhet a kötelező oltás?

Gulyás Gergely a tájékoztatón arról beszélt, a kormány álláspontja szerint a negyedik járványhullám el fog térni a korábbiaktól. A beoltottak ugyanis már védettek lesznek a járvánnyal szemben. A harmadik oltás is elérhető, ezért a 60 év felettieknek kimondottan javasolják annak felvételét, ez 4 hónap után már lehetséges, 6 hónap után pedig kifejezetten ajánlott. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni.

Gulyás szerint most Magyarország az egyik legbiztonságosabb és legszabadabb ország a vírushelyzetet tekintve, de még mindig van 400 ezer, oltatlan 60 év fölötti ember. Az élet elvesztésének kockázata pedig a sokszorosa azoknál, akik nincsenek beoltva. Gulyás szerint, bár várható, hogy lesz a fertőzésekben ugrásszerű emelkedés, de kórházba kerülésben, halálozásban nem számítanak kiugró emelkedésre.

Minimálbér, kötelező védőoltás

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: "Amíg lehet szeretnénk várni ezzel." Azt azonban a miniszter kiemelte, hogy ez egy jogos igény a munkáltatók részéről, egyrészt hogy számíthassanak a munkavállalóikra, másrészt hogy azok ne fertőzzék meg egymást. Mindez azt jelenti, hogy valószínűleg már mérlegelik a kötelezően előírt oltások bevezetésének lehetőségét. Gulyás szerint a védettségi igazolvány szerepe is tovább nőhet a negyedik hullám betörése esetén.

Gulyás Gergely elmondta azt is, van elég oltás, Pfizer és Moderna vakcina folyamatosan érkezik, ma is mintegy 3,3 millió oltás áll rendelkezésre, AstraZenecából másfél millió, de más oltásokból is százezrek. Van egy új beszerzési kezdeményezés is az EU-ban a Pfizerrel, a 12 év alattiak számára.

Várható béremelés

Gulyás Gergely megismételte azt is, amit a kormányzat az utóbbi napokban többször hangoztatott. Szeretnék, ha a minimálbért január elsejétől  200 ezer forintra emelnék, de a tárgyalások még folynak erről, elsősorban a munkáltatókkal. A miniszter beszélt arról is, hogy ha emelkedik a minimálbér, akkor a szakmunkás-bérminimumot is ezzel arányosan emelni kell.

A miniszter szerint idén döntenki kell a jövő évi minimálbérről, és minél előbb születne döntés, annál jobb lenne. Ennek azonban ára van, mint fogalmazott: "cserébe a munkáltatók adócsökkentést kérnek, ennek pedig hatása van a költségvetésre. A kormány kész a munkáltatók versenyképességének növelésére, ha a munkáltatók vállalják a magasabb béreket, a kormány kész adóbevételi csökkentésére is."

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a hitelmoratórium meghosszabbítására lehetőség lesz a a rászorulóknak, például akiknek jelentősen csökkent a jövedelme vagy akik gyermeket nevelnek. Mindenki, aki jogosult, dönthet arról, hogy él-e a lehetőséggel, ehhez személyesen kell jelentkezni október 31-ig a bankjuknál.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?