6 °C Budapest
Meglepő dolog történt a hatósági áras PCR-tesztekkel: erre senki sem számított

Meglepő dolog történt a hatósági áras PCR-tesztekkel: erre senki sem számított

2021. január 13. 11:05

2020. szeptembere óta hatósági árasak a magánszolgáltatóknál végzett koronavírus tesztek: 19 500 forintnál senki sem kérhet többet az orr- és garatváladékból vett minták elemzéséért. Ez akkoriban komoly felháborodást váltott ki, több laboratórium azonnal felhagyott a teszteléssel, mondván a laborköltségeket sem fedezi ez az összeg. Mostanra azonban még lejjebb mentek az árak, van olyan szolgáltató, amelyik 25 százalékkal csökkentett árait.

A koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma Magyarországon napról napra folyamatosan változik, a legfrissebb adatok szerint tegnap 1358 fővel emelkedett a beazonosítottak száma, ez majdnem kétszerese az előző napinak. A csúcstartó november 27. volt, akkor (pontosabban az előző napon) 6819 új fertőzöttet regisztráltak.

Ha nem is csitul a járvány itthon látványosan, de már látszik az alagút vége: elérhető közelségbe kerültek a hatékony oltóanyagok, a tegnapi napon például újabb 51 ezer magyar oltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra. Ez persze még mindig elenyésző szám, az összlakossághoz képest, de bizakodásra ad okot.

A mintavételek száma nem csökkent drasztikusan (kivéve persze az ünnepek alatt és között), még mindig bőven napi 10 ezer fölött van a számuk, talán csak a magánszolgáltatókat keresik fel kevesebben, hiszen

találni most már a hatósági árnál lényegesen olcsóbban elvégzett PCR teszteket is.

A Nemzetkzi Oltóközpont például 19 500forint helyett 15 ezer forintos áron végzi el, és ígéretük szerint az eredmény 24 órán belül meg is érkezik.

Forrás: Facebook


Egyelőre több akciós teszteléssel nem találkoztunk, de várható, hogy ezek után folyamatosan csökkenni fog az áruk. 2020. szeptember 21-től hatósági ár van érvényben a koronavírusfertőzést orr- és garatváladék alapján kimutató tesztekre, tehát a magánlaborok nem kérhetnek magasabb árat a PCR-szűrésért, mint 19 500 forint. Az akció már csak azért is érdekes, mert tavaly szeptemberben 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

több magánszolgáltató ara hivatkozva függesztette fel a tesztelséseket, hogy ilyen árak mellett már végképp neméri meg nekik elvégezni azokat.

(A hatósági ár bevezetése előtt nagyjából 30 ezer forintba kerül.t) A rendelet kihirdetése után több magánszolgáltató is felfüggesztette a tesztelést, és többen ki is vonultak a PCR piacról, ahogy azt a Pénzcentrum is megírta. Mindössze nagyjából a laborok fele folytatta a rendelet életbe lépése után a tesztelést a megszabott 19 500 forintos hatósági áron.

Leggyakrabban az volt az indok, hogy a laborköltséget, vagy azt sem fedezi a hatósági ár. Tudni kell, hogy a magánszolgáltatóknál általában csak a mintavétel történik, a vizsgálatot már egy megbízott labor végzi el. A szolgáltatók, amelyeknél volt információ a PCR-tesztek végzéséről, áráról, többnyire a Synlab, az Avidin, a Corden International, a Neumann Diagnostics, a Medicover Diagnosztikai Központ vagy a MikroMikoMed valamely laborjába küldik a mintákat.

Az azonos laborokkal szerződött helyek közt viszont van, ahol továbbra is végzik a vizsgálatokat, máshol felfüggesztették azokat. Természetesen azt nem tudhatjuk, milyen áron szerződött az egyes labor egyik vagy másik magánszolgáltatóval. Valószínű azonban, hogy míg némely magánklinikák "le tudják nyelni" a kiesést, máshol valóban olyan kicsi az árrés, hogy inkább a felfüggesztés, szerződés újratárgyalás mellett döntöttek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?