13 °C Budapest
Engedélyezték az AstraZeneca vakcináját Nagy-Britanniában

Engedélyezték az AstraZeneca vakcináját Nagy-Britanniában

2020. december 30. 09:46

Megkapta a sürgősségi engedélyt a AstraZeneca és az Oxford Egyetem közösen fejlesztett vakcinája az Egyesült Királyságban, a várakozások szerint a jövő héten elérhetővé válik a vakcina és a Pfizer vakcinája mellett már ezzel is olthatják a briteket.

Eddig a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinájával oltottak Nagy-Britanniában, amit 600 ezer ember kapott meg - írja a CNBC kormányzati forrásokra hivatkozva. Az engedélyezésnek köszönhetően pedig napokon belül egy újabb vakcina lesz elérhető a briteknek. Az AstraZeneca közleménye szerint az újév elején elindulhat az oltás az Egyesült Királyságban a frissen engedélyezett vakcinával, amit az Oxford Egyetemmel együttműködésben fejlesztettek.

Az első negyedévben több millió adag leszállítását tervezi a vállalat, a brit kormánnyal összesen 100 millió dózisra van szerződése. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagának hatékonysága a vizsgálati eredmények alapján átlagosan meghaladja a 70 százalékot, de alkalmazási technikáktól függően elérheti a 90 százalékot.

A harmadik generációs vakcinatechnológiák egyik csoportját a vektorvakcinák képezik, ami az AstraZeneca fejlesztése is. Ezekben egy a koronavírustól eltérő vírust használnak a bejuttatáshoz, amelynek során a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét a vektorként használt vírus genetikai állománya hordozza. Így a vektorként felhasznált, betegséget nem okozó vírus juttatja be a kifejezni kívánt célgént. A vektorként használt vírus általában valamely humán vagy nem humán adenovírus módosulata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 16:50