17 °C Budapest

Engedélyezték az AstraZeneca vakcináját Nagy-Britanniában

2020. december 30. 09:46

Megkapta a sürgősségi engedélyt a AstraZeneca és az Oxford Egyetem közösen fejlesztett vakcinája az Egyesült Királyságban, a várakozások szerint a jövő héten elérhetővé válik a vakcina és a Pfizer vakcinája mellett már ezzel is olthatják a briteket.

Eddig a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinájával oltottak Nagy-Britanniában, amit 600 ezer ember kapott meg - írja a CNBC kormányzati forrásokra hivatkozva. Az engedélyezésnek köszönhetően pedig napokon belül egy újabb vakcina lesz elérhető a briteknek. Az AstraZeneca közleménye szerint az újév elején elindulhat az oltás az Egyesült Királyságban a frissen engedélyezett vakcinával, amit az Oxford Egyetemmel együttműködésben fejlesztettek.

Az első negyedévben több millió adag leszállítását tervezi a vállalat, a brit kormánnyal összesen 100 millió dózisra van szerződése. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagának hatékonysága a vizsgálati eredmények alapján átlagosan meghaladja a 70 százalékot, de alkalmazási technikáktól függően elérheti a 90 százalékot.

A harmadik generációs vakcinatechnológiák egyik csoportját a vektorvakcinák képezik, ami az AstraZeneca fejlesztése is. Ezekben egy a koronavírustól eltérő vírust használnak a bejuttatáshoz, amelynek során a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét a vektorként használt vírus genetikai állománya hordozza. Így a vektorként felhasznált, betegséget nem okozó vírus juttatja be a kifejezni kívánt célgént. A vektorként használt vírus általában valamely humán vagy nem humán adenovírus módosulata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem